M. Lajčák v New Yorku: Proti extrémizmu treba bojovať prevenciou a vzdelávaním

M. Lajčák v New Yorku: Proti extrémizmu treba bojovať prevenciou a vzdelávaním

New York/Bratislava 24. septembra 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Stephen Chernin)

 

„Násilný extrémizmus a xenofóbia sú v priamom rozpore so všetkými princípmi OSN a predstavujú hrozbu nielen pre spoločnosť, pre jednotlivé štáty, ale aj pre celé medzinárodné spoločenstvo.“ Na ministerskom zasadnutí Skupiny priateľov Aliancie civilizácií to v piatok v New Yorku povedal minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák

Stretnutie v rámci Valného zhromaždenia OSN za účasti ministrov zahraničných vecí krajín Aliancie civilizácií bolo venované rastúcej xenofóbii a neznášanlivosti vo viacerých častiach sveta v dôsledku etnických, náboženských a politických konfliktov.

Reklama

Minister Miroslav Lajčák sa vo svojom vystúpení sústredil na otázku prevencie radikalizácie mladých ľudí. „Je alarmujúce, ako narastá trend radikalizácie mladých. Výsledkom sú tragédie, ktorých rozsah je bezprecedentný. Ľudia sa však ako extrémisti nerodia, stávajú sa nimi. Preto sa musíme dôkladne zaoberať tým, prečo sa tak deje,“ zdôraznil. Pripomenul, že extrémizmus je okrem iného živený globálnou propagandou, ktorá mladých ľudí zasahuje cez moderné technológie a sociálne médiá.

„Zmena sociálnych a rodinných štruktúr, chýbajúci pocit bezpečia či spravodlivosti, slabá integrácia, nedostatok príležitostí a absencia vyhliadok na lepšiu budúcnosť – to všetko predstavuje živnú pôdu pre extrémizmus,“ konštatoval minister Lajčák a načrtol, kde vidí možnosti, ako sa fenoménu radikalizácie mladých ľudí postaviť.

Reklama

„Potrebujeme tesnejšiu spoluprácu v oblasti vzdelávania, vedy, kultúry, v oblasti komunikácie, spoluprácu občianskej spoločnosti i podnikateľskej sféry. Mladých musíme naučiť, ako vzdorovať extrémistickej propagande a odmietnuť ju. Najúčinnejší nástroj je prevencia v podobe vzdelávania. Mladých ľudí treba naučiť nielen čítať a písať, ale treba v nich tiež pestovať povedomie o hodnotách, pochopenie pre iné kultúry a rešpekt pre diverzitu,“ poznamenal Lajčák na ministerskom stretnutí Aliancie civilizácií.

V priebehu piatka sa zúčastnil aj na ministerskom zasadnutí k implementácii dohody o mieri v Mali, ktoré otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Minister Miroslav Lajčák vo svojom vystúpení deklaroval pokračujúcu pripravenosť SR prispievať k spoločnému úsiliu pri napĺňaní dohody, ktorá má prispieť k zmiereniu a stabilizácii v Mali. Pripomenul, že Slovensko vyslalo svojich expertov na výcvik malijskej armády v rámci výcvikovej misie EÚ.

Vyzdvihol pri tom skutočnosť, že v medzinárodných aktivitách na nastolenie mieru v Mali sa počíta aj s reformou bezpečnostného sektora, čo je agenda, ktorú v rámci OSN presadzuje práve Slovensko. Reforma bezpečnostných zložiek a inštitúcií právneho štátu zohráva dôležitú úlohu v postkonfliktných situáciách a vytvára nevyhnutný predpoklad na ukončenie cyklu nestability a neistoty.

Počas pobytu v New Yorku sa minister M. Lajčák zúčastnil aj na tradičnej Transatlantickej večeri, na ktorú rezortných kolegov z EÚ a NATO pozýva minister zahraničných vecí USA John Kerry počas konania Valného zhromaždenia OSN. Ide o neformálne stretnutie ministrov za zatvorenými dverami, na ktorom diskutujú o aktuálnych otázkach vzájomných vzťahov a témach, ktoré sú dôležité pre krajiny na oboch stranách Atlantiku.

Reklama

Minister M. Lajčák za Slovensko potvrdil dôležitosť, akú pripisujeme pevnej transatlantickej väzbe a spolupráci pri riešení všetkých globálnych výziev, ktoré majú presah na bezpečnosť všetkých partnerov: „Na oboch stranách Atlantiku je možno pocit, že sme zavalení a preťažení rozličnými krízami – od migračnej krízy, cez ekonomické problémy až po narastajúci populizmus a extrémizmus – ale nesmieme zabúdať, o koľko ťažšie by bolo ich zvládanie, keby sme nemali toto jedinečné partnerstvo medzi Európou a USA.“

Okrem účasti na multilaterálnych podujatiach pokračoval minister M. Lajčák aj v piatok v bilaterálnych aktivitách a postupne sa stretol s predsedom 71. Valného zhromaždenia OSN Petrom Thomsonom, ministrom zahraničných vecí Kuby Brunom Eduardom Rodriguezom Parrillom, zástupcom námestníčky ministra zahraničných vecí USA pre Európu Hoytom Yeem, koordinátorom ministerstva zahraničných vecí USA pre politiku sankcií Danom Friedom, ministrom zahraničných vecí Malajzie Datom Anifahom Amanom, ministerkou zahraničných vecí Venezuely Delcy Rodríguez Gómezovou a kosovským premiérom Isom Mustafom spoločne s kosovským ministrom zahraničných vecí Enverom Hoxhajom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali