Ľudovci a slobodní uzavreli koaličné rokovania, vytvoria budúcu rakúsku vládu

Ľudovci a slobodní uzavreli koaličné rokovania, vytvoria budúcu rakúsku vládu

Viedeň 15. októbra 2017 (TASR/HSP/Ronald Zak)

 

Rakúska ľudová strana (ÖVP) a Slobodná strana Rakúska (FPÖ) uzavreli v piatok večer vo Viedni koaličné rokovania. Vyjednávači oboch strán sa dohodli na texte koaličnej dohody, upravujúcej ich spoločné vládnutie na obdobie nasledujúcich piatich rokov.

Členovia novej rakúskej spolkovej vlády, ktorú povedie líder ľudovcov, doterajší šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, zložia ústavou predpísaný sľub do rúk spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena v pondelok 18. decembra.

Reklama

Pôjde o tretiu rakúsku čierno-modrú vládu ľudovcov a slobodných. Po prvý raz vládli tieto strany spoločne v období rokov 2000-2002, po druhý raz po predčasných voľbách v období rokov 2002-2006, počas ktorého došlo k rozkolu v radoch FPÖ.

V Rakúsku sa však tentoraz hovorí už o tyrkysovo-modrej koalícii, pretože ľudovci počas nedávnej predvolebnej kampane zmenili stranícku farbu z čiernej na tyrkysovú.

Reklama

V osobe Sebastiana Kurza sa na čele rakúskej vlády objaví ľudovec po takmer 11 rokoch, keď post kancelára obsadzoval sociálny demokrat z SPÖ. Po Wolfgangovi Schüsselovi sa stane iba druhým spolkovým kancelárom z radov ÖVP od roku 1970.

Samotná ÖVP je však pri moci bez prestávky 31 rokov, aj keď väčšinu z nich ako menej silný partner sociálnych demokratov v tzv. veľkej koalícii.

Pre slobodných to bude celkove štvrtá účasť vo vláde, popri spomínaných dvoch prípadoch pôsobili v kabinete so sociálnymi demokratmi v rokoch 1983-1986. Zatiaľ sa im však nepodarilo zostať vo vláde dlhšie ako tri roky, aj po vnútrostraníckom rozkole v roku 2005 vládu predčasne opustili.

Rakúski ľudovci triumfovali v tohtoročných októbrových parlamentných voľbách, a to iba po druhý raz od roku 1966.

 

Reklama

Kurz: Je to pravda, dohodli sme sa na spoločnom vládnutí v nasledujúcich rokoch

Sebastian Kurz potvrdil v piatok večer pred novinármi a televíznymi kamerami vo Viedni dosiahnutie konsenzu o spoločnom vládnutí v nasledujúcich piatich rokoch.

“Zmenu, za ktorú hlasovali Rakúšania v októbrových voľbách a na ktorú nám dali mandát, by sme chceli zabezpečiť spoločne v nasledujúcich piatich rokoch,” vyhlásil Kurz.

Z jeho slov vyplynulo, že budúca rakúska vláda nebude chcieť šetriť na občanoch, ale na systémoch, bude sa usilovať o garantovanie čo možno najväčšej bezpečnosti v krajine, o odbremenenie daňových poplatníkov a ďalšie zlepšenie života občanov krajiny.

Po ňom potvrdil záver koaličných rokovaní aj líder slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache, ktorý poďakoval Kurzovi za porozumenie a vyzdvihol vzájomnú empatiu.

Reklama

Už v sobotu ráno chcú obaja šéfvyjednávači informovať o záveroch rokovaní rakúskeho spolkového prezidenta Alexandra Van der Bellena a až potom chcú zverejniť ďalšie podrobnosti o budúcom kabinete.

Podľa spravodajskej televízie OE24 TV bude mať nová rakúska vláda 14 ministrov, osem šéfov rezortov nominuje ÖVP a šesť FPÖ.

Rakúskym spolkovým kancelárom bude iba 31-ročný Sebastian Kurz, ktorý sa tak po titule najmladšieho štátneho tajomníka a najmladšieho ministra (zahraničných vecí) bude môcť popýšiť aj titulom najmladšieho šéfa rakúskej spolkovej vlády v histórii. Vicekancelárom sa stane Heinz-Christian Strache (48).

K vymenovaniu novej vlády a zloženiu jej sľubu do rúk prezidenta Alexandra Van der Bellena dôjde zrejme v pondelok 18. decembra, o dva dni neskôr by podľa dostupných informácií mal vystúpiť Sebastian Kurz v rakúskom parlamente s programovým vyhlásením nového kabinetu.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali