Ľudia rozhodli: Elon Musk obnoví účet Donalda Trumpa na Twitteri

Ľudia rozhodli: Elon Musk obnoví účet Donalda Trumpa na Twitteri

Bratislava 20. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook/CNN)

 

Nový majiteľ platformy sociálnych médií tvrdí, že “ľudia sa vyjadrili” po tom, čo usporiadal anketu o zákaze exprezidenta, informuje Financial Times

Trump elon Musk
Na snímke vľavo bývalý americký prezident Donald Trump a vpravo vlastník spoločnosti Twitter Elon Musk

Elon Musk uviedol, že obnoví účet Donalda Trumpa na Twitteri, čo je krok, ktorý otrasie platformou sociálnych médií a potenciálne vráti megafón bývalému americkému prezidentovi.

Reklama

Miliardársky podnikateľ, ktorý minulý mesiac kúpil platformu sociálnych médií za 44 miliárd dolárov, spustil v piatok na Twitteri anketu, v ktorej požiadal svojich sledovateľov, aby hlasovali o tom, či by mal byť bývalý líder USA obnovený. Trump dostal doživotný zákaz na tejto platforme krátko po tom, ako dav jeho priaznivcov 6. januára minulého roka vtrhol do amerického Kapitolu.

“Ľudia sa vyjadrili. Trump bude obnovený,” napísal Musk v sobotu a odkázal na výsledky ankety, z ktorých vyplýva, že 52 percent z 15 miliónov hlasov bolo za jeho návrat, zatiaľ čo 48 percent hlasov bolo proti.

Reklama

“Vox Populi, Vox Dei,” dodal Musk s odkazom na latinskú frázu, ktorá voľne znamená “hlas ľudu je hlasom Božím”.

Podľa Financial times, nie je jasné, či sa Trump, ktorý spustil vlastnú začínajúcu konkurenčnú sociálnu platformu Truth Social, skutočne opäť pustí do používania platformy. Trump v utorok odštartoval svoju snahu o opätovné získanie Bieleho domu v roku 2024.

Trump na sobotňajšej konferencii povedal, že nevidí “žiadny dôvod” na návrat na túto platformu, pričom podľa agentúry Reuters argumentoval tým, že Truth Social má lepšiu angažovanosť používateľov ako Twitter.

Kým prebiehala Muskova anketa na Twitteri, Trump vydal vyhlásenie v tomto znení: “Hlasujte teraz pozitívne, ale nebojte sa, nikam neodchádzame. Truth Social je výnimočná!”

Podľa Financial Times, sa očakáva, že obnovenie Trumpovej funkcie privítajú republikáni, z ktorých niektorí sa sťažovali na cenzúru konzervatívnych hlasov na platformách sociálnych médií, pričom tieto platformy obvinenia odmietajú.

Reklama

Znepokojí však aj inzerentov, ktorí tvoria väčšinu príjmov Twitteru a boli znepokojení možnosťou, že ich reklamy budú na platforme umiestnené vedľa nenávistných prejavov a dezinformácií, pokračuje Financial Times. Ešte pred týmto rozhodnutím niekoľko veľkých inzerentov vrátane spoločností General Motors a General Mills stiahlo z platformy výdavky na digitálnu reklamu.

Podľa Financial Times, toto rozhodnutie predstavuje len posledný otras v spoločnosti Twitter, odkedy sa Musk ujal vedenia. V priebehu niekoľkých týždňov šéf spoločností Tesla a SpaceX prepustil polovicu zamestnancov spoločnosti a tento týždeň podnietil odchod ďalších stoviek ľudí tým, že ich vyzval, aby sa oficiálne zaviazali k “tvrdým” pracovným podmienkam alebo prijali trojmesačné odstupné.

Pred uzavretím dohody o kúpe Twitteru Musk, ktorý sa sám vyhlásil za “absolutistu slobody prejavu”, sľúbil, že uvoľní pravidlá moderovania obsahu a zruší trvalé zákazy na platforme, pokračuje Financial Times.

Po nástupe do funkcie však spočiatku zrejme zmiernil svoj postoj a oznámil, že pred rozhodnutím o osude Trumpa na platforme zvolá radu pre moderovanie obsahu s ľuďmi z rôznych oblastí.

V piatok Musk obnovil niektoré predtým pozastavené účty vrátane účtov komičky Kathy Griffin a kontroverzného psychológa Jordana Petersona.

Reklama

V piatok tiež napísal, že zavádza novú politiku “slobody prejavu, ale nie slobody dosahu”, čo znamená, že negatívne a nenávistné tweety budú “deboostované”. Nenávistné prejavy budú tiež “demonetizované, takže Twitteru nebudú plynúť žiadne reklamy ani iné príjmy”, dodal.

Zásady spoločnosti Twitter v minulosti zakazovali používateľom zdieľať násilné hrozby a propagovať terorizmus, obťažovanie a nenávistné prejavy. Pre oblasti, ako sú dezinformácie Covid-19, má spoločnosť jasnú politiku “štrajku”, podľa ktorej päť porušení alebo štrajkov bude mať za následok trvalý zákaz, pokračuje Financial Times.

Mnohí ľavicoví politici a aktivisti za ľudské práva vyzvali platformy, aby tvrdšie zasiahli proti najhorším porušovateľom. V sobotu niektoré aktivistické skupiny vyzvali inzerentov, aby vzhľadom na tieto správy stiahli svoje výdavky z platformy.

Twitter bol vo svojom úplnom zákaze Trumpa výnimočný, myslí si Financial Times. Konkurenčná spoločnosť Meta, vlastník Facebooku, uviedla, že od januára zruší svoj zákaz pre Trumpa, ak a keď sa zníži riziko násilia, zatiaľ čo YouTube vydal podobné vyhlásenia, uzatvára Financial Times.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali