Lotyšsko vyhlásilo Rusko za “sponzora terorizmu”: aká bude ruská reakcia

Lotyšsko vyhlásilo Rusko za “sponzora terorizmu”: aká bude ruská reakcia

Bratislava 12. augusta 2022 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Toto rozhodnutie lotyšského parlamentu hrozí úplným prerušením diplomatických vzťahov, píše Eugenij Umerenko z Komsomoľskoj pravdy

Lotyšsko, vlajka
Ilustračné foto

Lotyšský parlament prijal vyhlásenie, v ktorom označil Rusko za “sponzora terorizmu”. Americký kongres sa zmieta v otázke, či uznať Rusko za “sponzora terorizmu” alebo nie, ale lotyšskí poslanci sa už toho chytili. Vlastne to bolo také pozretie sa svojmu ochrancovi a dobrodincovi do očí a vzhľadom na jeho želania ich rýchlo uskutočnili.

Reklama

Lotyšsko, podobne ako jeho ďalšie pobaltské “sestry” Litva a Estónsko, už dlho zohrávajú úlohu “skúšobných balónikov” v politike Washingtonu a Bruselu voči Moskve. Ak je niečo mimoriadne rusofobné, nepatrí sa, aby sa to robilo cez západné granty. Preto v takom prípade pôsobia ako nahadzovači Lotyši a ďalšie pobaltské republiky, ktoré si za tridsať rokov darovanej nezávislosti vypestovali sami zo seba plemeno patologických nenávistníkov Ruska a všetkého ruského. Je jasné, že bez západných trénerov by bolo pre ne ťažké získať takýto úsmev a záber.

Nie bez pomoci svojich vodcov dokonale zvládli svoju úlohu politických psov, ktorých úlohou je štekanie na suseda. A keďže boli v polovici roku 2000 prijatí do NATO a EÚ, kde, ako viete, sú si všetci členovia rovní a môžu sa slobodne vyjadrovať pri akejkoľvek príležitosti, v radoch spojencov majú právo robiť prvé kroky a vyzývať menej rozhodných starších kolegov, aby ich nasledovali. A teraz, len pred niekoľkými dňami, sa pobaltské krajiny vyjadrili, že by sa mal všetkým Rusom zablokovať vstup do západných krajín. Apoteózou tejto zúfalej drzosti bolo vyhlásenie estónskeho premiéra, že návšteva Európy je pre Rusov výsadou, nie právom. Okno, ktoré Peter Veľký vyrezal, musí byť zavreté a zatlčené. Je čas sa opäť od Moskvy ohradiť železnou oponu.

Reklama

Preto dnešné rozhodnutie lotyšského parlamentu pri triezvom uvažovaní vôbec nie je neočakávaným a nepríjemným prekvapením. Muselo sa to stať, skôr alebo neskôr. A avizované želanie zastaviť vydávanie víz Rusom je už zapísané v prijatom vyhlásení. Musíme si počkať, ako sa bude “balónik” kotúľať – podporia starší chlapci túto iniciatívu alebo nie? Napokon, čo sa vlastne môže stať: ak pobaltské štáty budú nasledovať ďalšie, ktoré chcú Rusov uzavrieť vo svojich hraniciach, potom aj Paríž a Berlín budú o tejto možnosti vážne uvažovať. Iniciatívu Lotyšska zatiaľ podporujú ako možné riešenie jeho pobaltskí susedia, Fíni a možno aj Česi a Poliaci.

A ak lotyšská rusofóbna iniciatíva “neletí” – ešte nie sú pretrhnuté všetky ekonomické a iné väzby Západu s Ruskom – potom je vždy možné pripísať zmätok na vrub impulzívnosti týchto pobaltských chlapcov a nechať ich rozhodnutie bez podpory. Koniec koncov, nechajme balóniky, nech sa zatiaľ kotúľajú…

Pripomeňme, že ten istý lotyšský snem už predtým vyhlásil 9. máj za deň obetí “ruskej agresie” (normálne sa oslavuje ako víťazstvo nad fašizmom). A od nedávna Riga z vlastnej iniciatívy vpúšťa na svoje územie len tých Rusov, ktorí boli ochotní podpísať dokument odsudzujúci konanie Moskvy na Ukrajine. Súčasné rozhodnutie lotyšských zákonodarcov je teda len ďalším štádiom hnisania, ktoré dozrievalo už dlhší čas.

Je jasné, že politické vtipkovanie Lotyšov bude pokračovať, ale zo strany Ruska. Otázka, či potom musí mať Rusko s Rigou diplomatické vzťahy, je celkom logická. A je načase, aby nám aspoň naznačili, akými opatreniami už naše ministerstvo zahraničných vecí pohrozilo Lotyšom za ich predchádzajúce hrubé výpady. Tento posledný musí byť pre Lotyšov naozaj posledný. Asi by sme ich nemali úplne dobiť – veď je to hrdá malá krajina, ktorá pravdepodobne verí, že sa za ňu starší členovia bloku postavia. Treba ich ignorovať a zabezpečiť, aby odteraz Riga nedostala ani jeden eurocent na účet Ruska.

V Rige tiež vyhlásili, že úrady chcú na úrovni zákona zakázať vydávanie povolenia na pobyt “novopečeným občanom” Ruska – obyvateľom republiky, ktorí získajú ruské občianstvo v zjednodušenom konaní (Rusi začali vydávať Rusom v Lotyšsku ruské pasy – pozn. red.). Takže nielen Rusi, ale aj obyvatelia Lotyšska, ktorí nejakým spôsobom vyjadrujú svoje sympatie “Putinovmu režimu”, nebudú mať radosť.

Reklama

Ale možno sa na to pozrieť aj z inej strany: ak lotyšský demarš neprijme zvyšok EÚ (a napríklad Nemecko sa vyjadrilo, že naň ešte nie je pripravené), potom zostáva aspoň nejaká nádej pre vzťahy medzi Ruskom a EÚ, hoci v značne obmedzenej podobe. Ak bude EÚ nasledovať Rigu, bude to problém, ktorý nezmizne celé desaťročia. Napriek tomu by bolo lepšie, keby sa lotyšský “balónik” prekotúľal okolo kociek.

 

Nemecko zatiaľ nesúhlasí

Scholz odmieta výzvy Ukrajiny na zákaz vstupu Rusov do Európy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naďalej nalieha na Európsku úniu, aby zaviedla zákaz cestovania pre všetkých Rusov, a v podstate obviňuje “celé obyvateľstvo” zo spustenia invázie, – ako povedal v pondelok pre denník The Washington Post.

“Nech je to akýkoľvek Rus… nech ide do Ruska,” povedal. “Potom to pochopia. Hovoria: ‘Táto [vojna] nemá s nami nič spoločné. Nemôže byť za to zodpovedné celé obyvateľstvo, však? Môže. Obyvateľstvo si vybralo túto vládu a nebojuje s ňou, neháda sa s ňou, nekričí na ňu.” Zdá sa, že týmto vyhlásením ukrajinský líder dokonca obhajuje posielanie súčasných ruských obyvateľov Európy “späť” do Ruska.

Reklama

Zatiaľ čo niektoré krajiny ako Fínsko, Lotyšsko a Estónsko túto myšlienku rýchlo podporili, niektorí predstavitelia vyjadrili nepohodlie a nechuť voči zjavnému programu kolektívnych trestov na etnickom základe a xenofóbii.

Už na začiatku vojny EÚ zakázala komerčnú leteckú dopravu z Ruska, pričom niektoré krajiny ako Fínsko individuálne zakázali aj železničnú dopravu. Teraz Zelenskyj lobuje u európskych lídrov, aby “uzavreli hranice, pretože Rusi berú niekomu inému pôdu”. Nedávno sa tiež sťažoval, že súčasné protiruské sankcie Západu sú “slabé”.

Nemecký kancelár Scholz však vo štvrtok odmietol navrhovaný všeobecný zákaz cestovania zameraný na všetkých Rusov s tým, že “sankcie by mali byť zamerané na ruského prezidenta Putina a podporovateľov vojny na Ukrajine, nie na nevinných občanov”.

Iné krajiny tiež nie sú také isté. Niektoré štáty s tradične blízkymi vzťahmi s Ruskom, ako napríklad Maďarsko, by pravdepodobne boli rozhodne proti zákazu, zatiaľ čo členské štáty s veľkými ruskými komunitami, ako napríklad Nemecko, tvrdia, že tento krok by rozdelil rodiny a potrestal odporcov vojny.

Európska komisia tiež spochybnila uskutočniteľnosť všeobecného zákazu cestovania a uviedla, že určité kategórie cestujúcich – vrátane rodinných príslušníkov, novinárov a disidentov – by mali mať za každých okolností udelené víza.

Iní navrhli alternatívne spôsoby “potrestania” Rusov vrátane osobitnej dane, ktorá by sa ukladala ruským občanom a ktorej výnos by sa použil na obnovu Ukrajiny.

Ak by EÚ 145 miliónom Rusov oznámila, že už nemôžu z akéhokoľvek dôvodu cestovať do Európy, je samozrejmé, že by to nijako neovplyvnilo Putinovo vojnové rozhodovanie. Namiesto toho by to slúžilo len na potrestanie obyčajných ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

13:59

Hodnota zmrazených ruských aktív vo Švajčiarsku dosiahla ku koncu minulého roka necelých 6 miliárd švajčiarskych frankov. To je výrazný pokles v porovnaní s objemom aktív zmrazených ku koncu predchádzajúceho roka, čo by mohlo viesť k zvýšeniu tlaku na neutrálny štát, aby pristúpil k prísnejším sankciám voči Moskve za útok na Ukrajinu. Švajčiarska vláda však odmieta, že by za poklesom objemu zmrazených ruských aktív bola nedostatočná aktivita švajčiarskych úradov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali