Lipták po výhre v Taliansku: “Poriadne to s dievčatami oslávime”

Lipták po výhre v Taliansku: “Poriadne to s dievčatami oslávime”

Forli 13. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Rebecca Šramková sa stala hlavnou hrdinkou víkendu

Slovenské tenistky sa prebojovali do aprílovej baráže o účasť vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola II. svetovej skupiny totiž senzačne vedú nad domácim Talianskom už 3:1. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa postarala Rebecca Šramková, ktorá v dueli tímových dvojok zdolala skúsenú Francescu Schiavoneovú hladko 6:2, 6:4. Fedcupová debutantka sa stala hlavnou hrdinkou víkendu v hale PalaGalassi, v sobotu si poradila s talianskou jednotkou Sarou Erraniovou. V záverečnej štvorhre Šramková s Annou Karolínou Schmiedlovou skrečovali zápas proti páru Jasmine Paoliniová, Martina Trevisanová za stavu 2:5 v prvom sete. Šramková si sťažovala na bolesti bedrového kĺbu.

Reklama
Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková v objatí kapitána fedcupového tímu Mateja Liptáka po víťazstve nad Taliankou Francescou Schiavoneovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko - Slovensko
Na snímke slovenská reprezentantka Rebecca Šramková v objatí kapitána fedcupového tímu Mateja Liptáka po víťazstve nad Taliankou Francescou Schiavoneovou v zápase dvojhry v rámci 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Taliansko – Slovensko

Triumf Sloveniek na horúcej talianskej pôde je o to cennejší, že nastúpili bez dvoch rebríčkovo najvyššie postavených hráčok Dominiky Cibulkovej a Kristíny Kučovej. Liptákove zverenky spoznajú svoje súperky v baráži o elitnú svetovú osmičku (22.-23. apríla) v utorok o 11.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Slovenky v ňom budú s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať medzi nenasadenými tímami. Naposledy hrali vo svetovej skupine v roku 2014, v baráži vtedy nestačili v Quebecu na Kanadu.

Šramková nastúpila proti Schiavoneovej posilnená druhým slovenským bodom, ktorý získala Daniela Hantuchová po hladkom triumfe nad Erraniovou. Talentovaná Slovenka nadviazala na výborný výkon zo soboty. Hrala agresívne, diktovala tempo a v porovnaní s duelom proti Erraniovej zlepšila podanie. V prvom sete dvakrát prelomila servis Schiavoneovej, ktorá bola vo výmenách príliš pasívna. V druhom dejstve sa Šramková rýchlo ujala vedenia 2:0, za  stavu 4:2 Schiavoneovú opäť brejkla a šancu na zisk tretieho bodu pre slovenské farby už z rúk nepustila. Schiavoneová ešte znížila na 4:5, no v desiatom geme premenila Šramková pri vlastnom servise vďaka esu hneď prvý mečbal.

Reklama

Po skončení zápasu mala obrovskú radosť. “Získať pri fedcupovom debute dva body na talianskej pôde, to je niečo neuveriteľné. V dôležitých momentoch som si zachovala chladnú hlavu. Hrám silový tenis a preto dúfam, že v ďalšom priebehu sezóny budem hlavne zdravá. Pokiaľ ide o moje rebríčkové ciele, rada by som sa dostala do prvej svetovej stovky a potom do prvej šesťdesiatky,” povedala v prvom interview priamo na kurte. Šramková priznala, že víťazstvo nad Erraniovou jej zdvihlo sebavedomie. “Bola som uvoľnenejšia ako v sobotu, keď môj výkon na začiatku trochu poznačila nervozita. Lepšie som podávala a pri winneroch som si viac verila. Určite mi pomohlo aj to, že Daniela uspela v úvodnom nedeľňajšom singli. Za stavu 2:1 sa predsa len nastupuje lepšie ako za stavu 1:2,” dodala pre TASR 20-ročná Slovenka.

Slovenský kapitán vyzdvihol výkony Šramkovej i skúsenej Hantuchovej. “Danielu poznám dlhé roky. Viem, že vo Fed Cupe sa vždy dokáže vybičovať ku kvalitným výkonom. Viem, čoho je schopná, len sme nevedeli, či toho bude schopná aj teraz. Za posledný rok totiž odohrala málo súťažných zápasov. Veril som jej štýlu hry i tomu, že si verí na Erraniovú. Od začiatku sa to vyvíjalo dobre. Sara postupne odchádzala fyzicky, na čom ma veľkú zásluhu Rebecca, ktorá ju v sobotu uškvarila. Pokiaľ ide o druhú dnešnú dvojhru, vedel som, že to bude trochu iný zápas ako v sobotu. Schiavoneovej štýl hry je nepríjemný, no dnes Rebbeca oveľa lepšie servovala, čo jej pomohlo v dôležitých stavoch. Podala ešte lepčí výkon ako včera, k čomu prispelo to, že sme viedli 2:1 a že už mala fedcupovú skúsenosť. Pred aprílovou barážou sa pokúsim hovoriť aj s Dominikou Cibulkovou, ktorá sa rozhodla, že tento ročník Pohár federácie vynechá a sústredí sa na individuálny program. Výhru v Taliansku s dievčatami určite poriadne oslávime,” povedal Lipták.

Schiavoneová zložila Šramkovej kompliment. “Súperka hrala veľmi dobre, dostala ma pod veľký tlak. V druhom sete som mala hrať lepšie, nepodržal ma servis. Rebecca vyhrala zaslúžene. Má charakter a aj výborné údery. Ak zopakuje výkony z fedcupového víkendu, má šancu a potenciál na to, aby sa raz stala svetovou top hráčkou.” Talianska kapitánka Tathiana Garbinová bola po neúspešnom fedcupovom debute sklamaná. “Mrzí ma, že sme v domácom prostredí nepotvrdili úlohu favoritov. Sara Erraniová nastúpila proti Hantuchovej hendikepovaná zranením lýtka, ktoré limitovalo jej pohyb. Šramková podala proti Francesce rovnako ako v sobotu proti Sare výborný výkon. Čakala som, že v závere znervóznie, no počínala si ako rutinérka. Teraz bude veľmi dôležité, aby sme sa udržali v druhej svetovej osmičke.”

Vo Forli išlo o druhý vzájomný zápas oboch krajín v histórii prestížnej tímovej súťaže. V roku 2002 zvíťazilo slovenské družstvo v semifinále finálového turnaja v španielskom Maspalomase 3:1 a spanilú jazdu napokon zakončilo ziskom cennej trofeje. Dva body vtedy vybojovala Janette Husárová –  terajšia fedcupová trénerka, tretí pridala Hantuchová.

 

Reklama

1. kolo II. svetovej skupiny Pohára federácie:

Taliansko – SLOVENSKO 2:3

Francesca Schiavoneová – Anna Karolína Schmiedlová 6:3, 6:1

Sara Erraniová – Rebecca Šramková 6:2, 3:6, 4:6

Erraniová – Daniela Hantuchová 2:6, 0:6

Reklama

Schiavoneová – Šramková 2:6, 4:6

Jssmine Paoliniová, Martina Trevisanová – Šramková, Schmiedlová 5:2 – skreč

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali