Les Echos: Rok 2014 bude v znamení veľkej obmeny lídrov EÚ

Les Echos: Rok 2014 bude v znamení veľkej obmeny lídrov EÚ

Brusel 6. januára (TASR) – "Bruselský politický stroj" bude toho roku v znamení obmeny svojich lídrov. Uviedol dnes francúzsky ekonomický denník Les Echos v analýze volebných zmien, ktoré v roku 2014 čakajú Európsku úniu.

Denník pripomenul, že 22. až 25. mája sa uskutočnia voľby do Európskeho parlamentu (EP). V eurovoľbách si okolo 400 miliónov voličov v EÚ bude vyberať 751 europoslancov. To bude východisko pre vyjednávanie medzi 28 členskými krajinami o tom, kto nahradí súčasného predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa a 28 národných komisárov, spomedzi ktorých vzíde aj nový vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku. Catherine Ashtonová, ktoré túto funkciu zastáva, ju už nebude môcť vykonávať.

Európske voľby budú tiež v znamení následných diskusií predsedov vlád a hláv štátov EÚ o tom, kto nahradí predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, ktorého druhý a posledný možný mandát v tejto funkcii vyprší 30. novembra 2014. V tento deň sa teoreticky končí aj doba platnosti súčasnej Európskej komisie.

Nie je však vylúčené, že EK v súčasnom zložení bude fungovať aj po novembri. Stalo sa tak aj po posledných eurovoľbách, keď komisia kvôli zložitým politickým rokovaniam nadsluhovala ďalšie tri mesiace.

Reklama

Po oznámení výsledkov volieb do EP si europarlament bude voliť nového prezidenta, ktorý by mal na dvaapolročné obdobie nahradiť súčasného šéfa EP Martina Schulza.

Do konca júna sa 28-členné kolégium komisárov bude musieť rozhodnúť, koho určí za Barrosovho nástupcu. V júli bude o tomto kandidátovi hlasovať novozvolený Európsky parlament. V prípade, že europarlament zvolí nového šéfa EK, ten v priebehu leta musí zostaviť novú komisiu, s rozdelením portfólií pre každého národného eurokomisára. Každý eurokomisár sa musí následne podrobiť vypočúvaniu zástupcov EP a získať súhlas europarlamentu. Ide o proces, ktorý bude prebiehať až do konca októbra.

Reklama

Keďže Lisabonská zmluva priniesla nové právomoci Európskemu parlamentu, nominovanie popredných lídrov EÚ je čoraz menej doménou kabinetov politických lídrov a viac zásluhou veľkých európskych politických strán. Dôraz, že treba vziať do úvahy výsledok eurovolieb pri menovaní predsedu EK, dáva celoeurópskemu hlasovaniu nový význam.

V tejto súvislosti, ako pripomenul denník Les Echos, hlavné politické rodiny sa rozhodli dopredu menovať svojich volebných lídrov, ktorí by mohli nastúpiť po Barrosovi. Súčasný predseda EP, nemecký politik Martin Schulz bude viesť kampaň európskych socialistov a sociálnych demokratov. Fínsky eurokomisár Olli Rehn a belgický europoslanec a líder liberálov v EP Guy Verhofstadt zabojujú o právo na tento post medzi európskymi liberálmi, zatiaľ čo konzervatívci z Európskej ľudovej strany (EĽS) sľubujú, že svojho lídra pre eurovoľby vyberú v marci na kongrese strany. Podľa kuloárnych informácií je možným kandidátom francúzsky eurokomisár Michel Barnier, ktorého vyzývateľom môže byť doterajší luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

"Všetky hypotézy zostávajú otvorené," uviedol vo svojom komentári Les Echos. Podľa denníka sa premiéri a hlavy štátov EÚ budú len ťažko vzdávať svojho práva vymenovať predsedu EK v prospech poslancov EP. Najmä v kontexte, keď podľa doterajších prieskumov európske voľby by s jasnou väčšinou nevyhrala ani ľavica ani pravica.

Doteraz to boli národní lídri, ktorí vyberali kandidáta na post predsedu EK a kandidátov pre ďalšie dôležité funkcie, skonštatoval Les Echos. V roku 2009 zásluhou politických rokovaní s ohľadom na rovnováhu medzi veľkými a malými štátmi, medzi ľavicou a pravicou a medzi zastúpením mužov a žien, došlo k zvoleniu Van Rompuya za predsedu Európskej rady alebo Ashtonovej za šéfku európskej diplomacie.

Les Echos upozornil, že medzi štátnikmi, ktorí by sa podľa doterajších kritérií mohli stať politickými nominantmi na post predsedu EK alebo na ďalšie dôležité funkcie, najviac dôvery v Bruseli majú írsky premiér Enda Kenny, fínsky premiér Jyrki Katainen, poľský premiér Donald Tusk, dánska premiérka Helle Thorningová-Schmidtová či litovská prezidentka Dalia Grybauskaite.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:21

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok vyzvala Európsku úniu, aby po víkendovom útoku Teheránu na Izrael uvalila nové sankcie na iránske drony.

14:08

Globálnej ekonomike hrozí tento rok ďalšie spomalenie. Dôvodom sú klesajúce investície a utlmená dynamika obchodu. Upozornila na to v utorok Konferencia Spojených národov pre obchod a rozvoj pred jarným zasadnutím Medzinárodného menového fondu a Svetovej banky tento týždeň.

14:07

Rusko dokázalo zničiť dôležitú elektráreň dodávajúcu elektrickú energiu do Kyjeva, pretože sa Ukrajine minuli obranné rakety. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:58

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí sa v utorok 30. apríla a umožní tisíckam mladých ľudí cestovať po Európe vlakom zadarmo.

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali