Lengvarský mešká s výstavbou nemocnice Rázsochy. Podľa Kremského by sa mal svojej funkcie vzdať

Lengvarský mešká s výstavbou nemocnice Rázsochy. Podľa Kremského by sa mal svojej funkcie vzdať

Bratislava 8. februára 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 8. februára 2023 o 14:25 h.

Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur z plánu obnovy, ktoré sú určené na výstavbu novej univerzitnej nemocnice na Rázsochách, informuje o tom denník SME. Podľa poslanca Petra Kremského (OĽaNO) za to nesie plnú zodpovednosť minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

Lengvarský
Na snímke zľava dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO)

Finančná strata by ďalej súvisela aj s vybudovaním najmenej 55 staníc záchraniek a s nákupom nových sanitiek. Ako uvádza denník, dôvodom vraj je niekoľkomesačné až ročné meškanie jednotlivých fáz týchto projektov a v prípade Rázsoch aj rušivé vplyvy osôb, ktoré nie sú v oficiálnej štruktúre tohto projektu.

Reklama

V materiáli Návrh krízových opatrení pre Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky o tom píše Národná implementačná a koordinačná autorita (NIKA), ktorá patrí pod Úrad vlády a má na starosti dodržiavanie termínov pri čerpaní peňazí z plánu obnovy.

Ako hlavný vinník je v materiáli uvedené ministerstvo zdravotníctva. Niektoré zdroje nevylučujú, že výrazné meškanie projektov by mohlo viesť k odvolaniu ministra zdravotníctva za OĽaNO Vladimíra Lengvarského.

Reklama

Existuje aj riziko, že Slovensko pre meškanie príde najmenej o časť peňazí z 1,4 miliardy eur, ktoré sú určené z plánu obnovy na zdravotníctvo. Peniaze po splnení kritérií musíme vyčerpať najneskôr do roku 2026.

Minister Lengvarský sa však neobáva, že by sektor prišiel o peniaze z plánu obnovy. Rezort podľa neho dopredu vedel, že projekty sú časovo veľmi na hrane”. Bol premrhaný čas,” oponuje však Lengvarskému šéf odboru zdravotníctva NIKA Peter Demčák.

Aktuálne situáciu zhodnotil poslanec Peter Kremský (OĽaNO). Podľa neho je minister zdravotníctva Lengvarský  priamo zodpovedný za to, že príprava novej nemocnice Rázsochy mešká.

„Darmo sa v rôznych rozhovoroch usiluje hodiť svoju neschopnosť na niekoho iného. Alebo to nie je neschopnosť? Ak by niekto chcel zdržať výstavbu štátnej nemocnice Rázsochy a posunúť lekárov a zdravotnícky biznis finančnej skupine Penta, nerobil by to inak,“ usúdil na sociálnej sieti.

Ďalej skonštatoval, že si myslí, že tento človek by sa mal čo najskôr vzdať funkcie a pustiť tam niekoho, kto bude naozaj pracovať pre Slovensko.

Reklama

S výstavbou nemocnice na Rázsochách mešká štát už desiatky rokov. Mnohí už medičasom prestali veriť, že sa ju niekedy podarí zrealizovať.

 

KDH vyzýva Lengvarského, aby riešil zdravotnú starostlivosť v Bratislave

Mimoparlamentné KDH vyzvalo dočasne povereného ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO), aby začal riešiť situáciu s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v Bratislave. Tá môže byť podľa hnutia ohrozená v súvislosti s otvorením Nemocnice Bory.

“Prvým znakom je masívny odchod zdravotníkov z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) a tiež fakt, že stabilizačný príspevok 5000 eur využilo v UNB len 54 percent zdravotníkov,” skonštatoval Peter Stachura z KDH.

Hnutie upozornilo, že pri zákonnej výpovednej lehote dva mesiace hrozí odchod celého oddelenia alebo ťažko nahraditeľných odborníkov.

Reklama

“Napriek tomu sa ministerstvo zdravotníctva a vláda iba nečinne prizerá,” skonštatoval Stachura.

V tejto súvislosti skritizoval tiež meškanie pri projekte novej nemocnice na bratislavských Rázsochách.

Riešením by podľa neho mohlo byť zavedenie zvyšujúcej sa výpovednej lehoty zamestnancov podľa odpracovaných rokov tak, aby kľúčoví zamestnanci nemohli rozviazať pracovný pomer naraz.

“Zároveň je nevyhnutné zvážiť výšku stabilizačných príspevkov pre kľúčových pracovníkov a predovšetkým urobiť všetko preto, aby Bratislava mala v dohľadnej dobe komplexnú koncovú nemocnicu,” dodal.

UNB zaznamenala v poslednom období vyšší počet výpovedí. Uviedol to jej riaditeľ Alexander Mayer v reakcii na otázku, či UNB eviduje výpovede v súvislosti so spúšťaním novej bratislavskej Nemocnice Bory. Zdôraznil, že nemocnica nových zamestnancov aj prijíma. Nemocnica Bory pre TASR potvrdila, že s blížiacim sa termínom otvorenia eviduje vyšší záujem o prácu v nej, nemá však ísť len o zamestnancov UNB.

Lengvarský vyhlásil, že je o situácii s výpoveďami zdravotníkov v UNB informovaný, zatiaľ však nemá indície o hromadnom odchode. Zdôraznil, že situáciu sleduje.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali