Lavrov v Bratislave: Danko a Lavrov zdôraznili potrebu boja proti fašizmu

Lavrov v Bratislave: Danko a Lavrov zdôraznili potrebu boja proti fašizmu

Bratislava 5. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/AP/Russian Foreign Ministry Press Service, TASR-Jaroslav Novák)

 

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) prijal vo štvrtok ruského ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova. Obaja ocenili vzťahy Slovenska s Ruskou federáciou na viacerých úrovniach a zdôraznili potrebu boja s fašizmom

Na snímke sprava predseda NR SR Andrej Danko počas prijatia ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergeja Lavrova

“Danko označil Lavrova za “sebe blízkeho človeka”, s ktorým často diskutuje napríklad o tom, ako bojovať s novými trendmi. Spomenul napríklad boj s fašizmom. Danko dodal, že v tejto súvislosti Lavrova uistil, že nedovolí, aby na Slovensku vo voľbách vyhrali fašisti.

Reklama

Lavrov vyzdvihol dobré vzťahy Slovenska a Ruskej federácie, a to na úrovni rezortov diplomacie i parlamentov. V súvislosti s blížiacimi sa oslavami úspechov Červenej armády v boji proti fašizmu. Zdôraznil potrebu pripomínať tieto udalosti najmä mladým ľuďom.

Ruský minister zároveň pozitívne zhodnotil návštevu Bratislavy. V metropole Slovenska sa v týchto dňoch zúčastňuje na Ministerskej rade Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Reklama

 

Lavrov: Nemá zmysel modernizovať Viedenský dokument

Počas zasadania Ministerskej rady uviedol minister, že nemá zmysel modernizovať Viedenský dokument z roku 2011 o opatreniach na budovanie dôvery a bezpečnosti, keďže západné krajiny uskutočňujú voči Rusku “politiku agresívneho zadržiavania”.

Na snímke Sergej Lavrov

Šéf ruskej diplomacie zdôraznil, že OBSE by mala skôr prijať aktívnejšie opatrenia na boj proti hrozbám, akými sú terorizmus a obchodovanie s drogami. Poznamenal však, že organizácia vykonala dôkladnú prácu v oblasti prehlbovania energetickej spolupráce a digitálnych inovácií.

“Potenciál OBSE je obzvlášť potrebný na riešenie naliehavých humanitárnych otázok. Pripomínam, že hanebný fenomén neobčanov stále existuje v Lotyšsku a Estónsku… Na Ukrajine čelí ruský jazyk, ktorým hovorí väčšina občanov, hrubej diskriminácii, zatiaľ čo pokračuje prenasledovanie kanonickej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Niektoré krajiny flagrantne porušujú svoje záväzky týkajúce sa zabezpečenia slobody masovokomunikačných prostriedkov a rovnakého prístupu k informáciám,” uviedol Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS.

Reklama

Agentúra TASS pripomenula, že Viedenský dokument bol prijatý 30. novembra 2011 na plenárnom zasadnutí Fóra OBSE pre bezpečnostnú spoluprácu vo Viedni. Jeho cieľom je znížiť riziko vojenských konfliktov v zóne OBSE. V súlade s týmto dokumentom si 56 účastníckych štátov OBSE pravidelne vymieňa informácie o svojich ozbrojených silách, vojenskej organizácii, ľudských zdrojoch a hlavných systémoch zbraní a vybavenia. Krajiny tiež zdieľajú informácie o svojom obrannom plánovaní a rozpočtoch.

Lavrov hovoril aj o situácii na Ukrajine. Moskva podľa neho dúfa, že summit normandskej štvorky, ktorý sa uskutoční 9. decembra v Paríži, podnieti mierové urovnanie konfliktu v Donbase.

“Kľúčovým prvkom urovnania (konfliktu), a tomu sa nemožno vyhnúť, je priamy dialóg Kyjeva s Doneckom a Luhanskom,” zdôraznil šéf ruskej diplomacie.

Taktiež povedal, že Rusko podporuje úsilie Špeciálnej monitorovacej misie (SMM) OBSE na Ukrajine, pričom očakáva, že táto misia zverejní objektívne správy o obetiach a výške škôd na civilnej infraštruktúre v Donbase.

Ruský minister hovoril aj o situácii na Balkáne. “Zložitá situácia v balkánskom regióne si vyžaduje osobitnú pozornosť. Terénna prítomnosť OBSE by sa nemala využívať na riešenie problémov euroatlantickej integrácie a akékoľvek kroky, ktoré porušujú rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN č. 1244, nie sú v našej organizácii prijateľné. Malo by sa pamätať na to, že činnosť výkonnej štruktúry OBSE vrátane jej inštitúcií by mala byť zameraná na prospech všetkých účastníckych štátov. Masívny kreatívny potenciál zakotvený v OBSE je možné úplne využiť iba na princípoch vzájomného rešpektu a rovnováhy záujmov,” vysvetlil Lavrov.

Reklama

TASS píše, že šéf ruskej diplomacie sa počas summitu vyjadril aj pre médiá, a to v súvislosti so stredajším summitom Severoatlantickej aliancie v anglickom Watforde. Rozhodnutie v prospech rekordného zvyšovania vojenských rozpočtov členských krajín NATO, hoci ich súčasné rozpočty desaťnásobne presahujú ten ruský, podľa Lavrova naznačuje, že Aliancia “chce dominovať v euroatlantickom regióne a v iných častiach sveta vrátane Blízkeho východu”.

Lavrov poukázal aj na nespútanú expanziu NATO a rýchly posun vojenských štruktúr Aliancie smerom k ruským hraniciam, ako aj na pokračovanie rozdúchania napätia prostredníctvom predkladania falošných obvinení voči Moskve.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali