Kurdi v Sýrii môžu skončiť na pásoch tureckých tankov

Kurdi v Sýrii môžu skončiť na pásoch tureckých tankov

Moskva 20. októbra 2019 (HSP/PolitExpert.net/Foto:TASR/AP-Lefteris Pitarakis)

 

Ruský vojenský expert Igor Korotčenko komentuje posledný vývoj v Sýrii. Turci úspešne pokračujú v protiteroristickej operácii pozdĺž sýrsko-tureckých hraníc, ktorej cieľom je oslabiť silu kurdských ozbrojených skupín. Pokiaľ Kurdi s YPG sú ochotní s Rusmi a Damaskom komunikovať, pozícia proamerickej kurdskej SDF sa čoraz viac zhoršuje. Američania ich svojím urýchleným odchodom zo Sýrie ponechali de facto napospas Turkom

Ilustračné foto

Washington a Ankara sa 17. októbra 2019 síce dohovorili o pozastavení tureckej vojenskej ofenzívy a americký prezident Trump napísal tureckému prezidentovi Erdoganovi otvorený list, ktorý zaujal svetovú verejnosť, no Turci otvorene uvádzajú, že v prípade Kurdov nemajú s kým uzatvárať dohodu, pretože dohody s teroristami sa neuzatvárajú. Turci sú ochotní uzavrieť dohodu so Sýrčanmi alebo Rusmi, ak tí budú garantovať že udržia na vlastnom území Kurdov natoľko na reťazi, aby Kurdi prestali predstavovať hrozbu pre Turecko.

Reklama

Nakoľko sú slová tureckého prezidenta Erdogana úprimné a nakoľko ide o vopred dohodnutý scenár s Rusmi ťažko odhadovať. Američania svojim odchodom vážne oslabili Kurdov, ktorých vyzbrojila a do pozície svojej zástupnej armády postavila ešte Obamova administratíva. Ak príde k rozbitiu Kurdov, podobnému rozbitiu Islamského štátu, alebo rozbitiu proamerických sunnitských bánd, ktoré momentálne živoria v Idlibe, tak Američania na Blízkom východe totálne stratia svoju zástupnú armádu. Budovanie takejto zástupnej armády si vyžaduje čas a peniaze, takže pre Američanov môže byť znova veľmi ťažké upevniť svoje pozície v Sýrii. Presne toto chápe protitrumpovská opozícia, ktorá po stiahnutí amerických vojakov zo severnej Sýrie spustila hysterický rev voči Donaldovi Trumpovi. Počas tejto konfrontácie označil Trump dokonca Nancy Pelosiovú, ktorá totálne stratila nad sebou kontrolu za vážne chorú osobu.

Dňa 22. 10. 2019 sa stretnú Putin a Erdogan, aby posudzovali vývoj situácie v Sýrii v súvislosti s tureckou ofenzívou. Ruský expert Igor Korotčenko tvrdí, že Turci po uplynutí 5 dňového prímeria v krátkej dobe opäť obnovia svoju ofenzívu proti Kurdom, pretože sú pevne rozhodnutí vytvoriť bezpečnostnú zónu na severe Sýrie. Pritom svoju činnosť kooperujú spoločne so sýrskymi vládnymi vojskami, no Turci vnímajú veľmi negatívne, ak sa sýrske jednotky snažia obsadiť aj územia mimo vytýčenej demarkačnej línie. Pre Turkov je totiž dôležité, aby zo svojho územia presunuli státisíce sýrskych utečencov, ktorí do Turecka utiekli po začatí občianskej vojny v Sýrii. Najjednoduchšie je premiestniť týchto útečencov do zóny na severe Sýrie, ktorú Turci budú dočasne kontrolovať a po nejakej dobe odovzdať toto územie Damasku.

Reklama

Pred Kurdami tak ostávajú dve možné cesty. Prvou je podľa Korotčenka bojovať proti Turkom, v tomto boji by však boli Kurdi osamotení. Američania sa vykašľali na proamerických Kurdov, Kurdi ochotní komunikovať s Moskvou, Damaskom a Teheránom však nikdy neboli takí hlúpi, aby zviazali svoju budúcnosť s krajinou, ktorá bez najmenších problémov porušuje medzinárodné zákony a neplní uzavreté dohody. Ak však budú ochotní pridať sa na stranu proamerických Kurdov a spoločne s nimi bojovať proti tureckému nebezpečenstvu, je to len ich voľba. V tom prípade sa však už nebudú môcť spoľahnúť na krytie Moskvy a Damasku a skončia namotaní na pásoch tureckých tankov.

Turci sú relatívne spokojní, pretože vojenská operácia proti Kurdom na severe Sýrie ich nestojí veľa. Podľa tureckých informácii zahynulo do 10 tureckých vládnych vojakov, desiatky mŕtvych však majú proturecké sýrske ozbrojené skupiny, ktoré Turci stiahli z Idlibu. Ich smrť však Turkov nebolí, sýrske proturecké skupiny vnímajú ako spotrebný materiál a ich preriedenie znamená nižšie výdavky. Pritom by bolo ale nesprávne myslieť si, že Turci hazardujú životmi svojej zástupnej armády. To nie je pravda, Turci nebudú nimi plytvať, pretože sú regionálnou veľmocou a tieto skupiny môžu využívať pri presadzovaní svojich záujmov aj v budúcnosti, pretože situácia v Sýrii bude napätá určite ešte dlhšiu dobu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali