Sme jediní na svete, čo nedovolia ľuďom omše. Krajniak vyzýva na diskusiu o otvorení kostolov: Čo ak ich otvorenie môže pomôcť? Podporu však v parlamente nenachádza, pre progresívcov je to dokonca “nebezpečné”

Sme jediní na svete, čo nedovolia ľuďom omše. Krajniak vyzýva na diskusiu o otvorení kostolov: Čo ak ich otvorenie môže pomôcť? Podporu však v parlamente nenachádza, pre progresívcov je to dokonca “nebezpečné”

Bratislava 22. februára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) vyzýva v statuse na sociálnej sieti na diskusiu, za akých podmienok by sa mohli povoliť verejné bohoslužby

Milan Krajniak
Na snímke Milan Krajniak

Krajniak tvrdí, že zaznamenali jeden jav, ktorý sa nedá vysvetliť vedecky a logicky. Čoraz častejšie ich klienti zo zariadení sociálnych služieb, ale a aj zamestnanci zariadení, žiadajú o duchovnú službu.

Reklama

“Pretože na vlastnej aj sprostredkovanej skúsenosti vidia, že modlitba ľuďom pomáha. Zjednodušene povedané, v zariadeniach s covidom, kde sa s klientami chodí modliť duchovný ich denominácie, v prípade katolíkov vysluhuje aj sviatosti Svätého prijímania, spovede, pomazania chorých, z takýchto zariadení nám hlásia lepšie priebehy ochorení klientov, ktorí majú aj duchovnú pomoc,” tvrdí minister.

Krajniaka zaujímalo, či majú podobnú skúsenosť aj v nemocniciach a dostalo viacero potvrdení. “Nie, nemám k dispozícii žiadnu vedeckú štúdiu a dôkazy. Asi sa ale môžeme zhodnúť na tom, že duchovná služba a modlitba ľuďom uškodiť nemôže. A vyzerá to tak, že viacerým ľuďom zjavne pomáha.”

Reklama

Podľa ministra by nám v súčasnej situácii mohla pomôcť aj modlitba. Preto je namieste pýtať sa, či by sa nemalo dovoliť ľuďom, aby sa mohli za presne vymedzených podmienok zúčastniť bohoslužieb, a modlili sa za všetkých ľudí na Slovensku.

Krajniak očakáva, samozrejme, aj námietky. Podľa jeho názoru je ale pri otvorení kostolov jeden rozdiel.

“Účasťou na bohoslužbách umožníme veľkej skupine ľudí na Slovensku, aby sa modlili a prosili Boha prostredníctvom liturgie nielen za seba samých, ale za všetkých ľudí na Slovensku. Liturgia a modlitba nie je, akoby sa mohlo niekomu zdať, iba umožnenie časti ľudí, aby sa venovali svojmu “koníčku”. Vypovedané slovo má veľkú moc. Spoločne vypovedané slovo ešte väčšiu. V tomto prípade to budú slová prosby o pomoc a požehnanie pre ľudí na Slovensku. Asi uznáte, že je to trochu iný “žáner”, ako návšteva kina, obchodu alebo záhradkárskych potrieb.”

 

Historický príklad

Minister v svojom príspevku za príklad dáva rok 1710, kedy koncom jari zasiahol mesto Trnava mor. Ani v tom čase mesiace a mesiace tvrdého lockdownu nepomohli.

Reklama

“V novembri 1710 bola Trnava stále “zavretá”, ale mor sa šíril ďalej a kosil bohatých aj chudobných. Zúfalí občania sa rozhodli v spoločnej modlitbe prosiť o pomoc Pannu Máriu. 21. novembra 1710 sa celé mesto zhromaždilo v Dóme sv. Mikuláša pri zázračnom obraze Panny Márie. Potom po modlitbách v procesii obišli námestie a Trojičný stĺp a za hlaholu všetkých zvonov v meste sa vrátili naspäť do Dómu sv. Mikuláša. A stal sa zázrak. Od toho momentu mor skončil. Od toho momentu už v Trnave nikto na mor nezomrel.”

Krajniak dodáva, že podporuje vedecké bádanie. Vyzýva ale aj na opačný prístup a každého, kto môžeme urobiť niečo, čo môže pomôcť, a nikomu to neuškodí, žiada aby to urobil.

“Prosím ľudí, ktorí nie sú veriaci, aby nám dovolili urobiť prostredníctvom modlitby a liturgie niečo pre nás všetkých. Ja osobne verím, že nám to všetkým môže pomôcť. Viem, že veľa z vás si myslí, že je to nevedecké. Ale čo môžete stratiť? Nevyzývam na vzburu. Rešpektujem, že súčasné vyhlášky ÚVZ konanie verejných bohoslužieb zakazujú. Vyzývam na diskusiu, za akých všeobecne dohodnutých podmienok verejné bohoslužby povoliť. Minimálne na diskusiu o tom, za akých podmienok povoliť ľuďom individuálne pristupovať k Svätému prijímaniu a spovedi.”

Na záver dodáva, že by sme k záveru mohli dospieť s blížiacou sa Veľkou Nocou diskusiou a dohodou naprieč celou spoločnosťou.

 

Reklama
Krajniak hovorí o otváraní kostolov, SaS aj mimoparlamentná opozícia sú proti

“V tejto veci to bol osobný názor pána ministra Krajniaka, ktorý dal túto možnosť len na zváženie. V hnutí zatiaľ tento návrh nebol konzultovaný,” ozrejmilo pre TASR Sme rodina. Napriek tomu je podľa tlačového oddelenia hnutie jednoznačne za to, aby sme sa riadili nastaveným COVID automatom.

SaS považuje otvorenie kostolov v momentálnej situácii za absolútne nezodpovedné. Poukázala na to, že ich navštevujú prevažne starší občania, ktorí patria do najohrozenejšej skupiny pri ochorení COVID-19. “Ale ak chce niekto otvoriť kostoly, tak rovno môžeme otvoriť aj služby a obchody,” dodala.

S prípadným otváraním kostolov v súčasnej epidemiologickej situácii nesúhlasí ani premiér Igor Matovič (OĽANO). “Bolo by to mimoriadne epidemiologické riziko,” uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii s tým, že to je jeho názor. Zároveň si nemyslí, že by to inak vnímali odborníci.

Strana Za ľudí si uvedomuje situáciu veriacich, no prosí ich, aby ešte vydržali. “Epidemiologická situácia je najhoršia za posledné obdobie a je mimoriadne dôležité, aby sme dodržiavali a minimalizovali sociálne kontakty, ktoré sú hlavným zdrojom šírenia nákazy,” reagovala. Verí v zlepšenie situácie vďaka očkovaniu a dodržiavaniu pravidiel, aby aj odborníci mohli odporúčať postupné uvoľňovanie opatrení vrátane bohoslužieb.

Hlas-SD podotkol, že koalícia nielenže nemá plán, ako vyviesť Slovensko z čoraz horšej situácie, ale nevie sa poučiť ani zo svojich chýb z minulosti. “Otvorenie kostolov v novembri bolo unáhlené opatrenie Igora Matoviča, ktorým chcel demonštrovať domnelý úspech celoplošného testovania. Výsledkom jeho krokov je dnešná situácia, keď umiera 100 ľudí denne a Slovensko vedie tragické svetové rebríčky v prírastku úmrtí a počte hospitalizovaných,” poznamenala strana.

Predsedníčka PS Irena Bihariová označila Krajniakov návrh za krajne nezodpovedný a nebezpečný. Minister by sa mal podľa nej viac venovať zrýchleniu a zefektívneniu pomoci zamestnancom a živnostníkom. Vláda by podľa nej mala prestať improvizovať a mala by začať využívať riešenia osvedčené v zahraničí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali