KRAJNÉ: Alfou a omegou pri správe obce je jej kopaničiarsky charakter

KRAJNÉ: Alfou a omegou pri správe obce je jej kopaničiarsky charakter

Krajné 18. januára (TASR) – Alfou a omegou limitujúcou správu obce Krajné v Myjavskom okrese je podľa tamojšieho starostu Vladislava Šustera jej charakter. Kopaničiarsky charakter obcí však podľa starostu neberú do úvahy tvorcovia zákonov a vyhlášok.

„Krajné má šesť miestnych častí (Krajné, Matejovec, Žadovica, Luskovica, Podvrh, Zbehy) a ďalších 39 kopaníc. Kataster obce má 2870 hektárov a udržiavať musíme takmer 80 kilometrov ciest. Nejde len o 40 kilometrov pasportizovaných ciest, ale udržiavame aj ďalších 40 kilometrov prevažne štrkovitých ciest spájajúcich miestne časti s kopanicami a kopanice medzi sebou. Sme strediskovou obcou, niektoré činnosti zabezpečujeme aj pre okolité obce,“ priblížil starosta s tým, že v Krajnom žije asi 1600 obyvateľov, počas víkendov sa vďaka chalupárom z miest ich počet zdvojnásobí.

Na nezmyselnosť niektorých predpisov poukázal najmä v súvislosti s tamojšou základnou školou s materskou školou. Chodia do nej žiaci z troch okresov (Myjava, Nové mesto nad Váhom, Piešťany) a dvoch krajov (Trenčiansky a Trnavský samosprávny kraj). Tragikomické podľa Šustera je, že napríklad žiaci z časti Matejovec, ktorá je súčasťou Krajného, majú do školy asi päť kilometrov, nedostávajú na dopravu ani cent. Naproti tomu školáci z obce Hrachovište v okrese Nové Mesto nad Váhom, ktorí dochádzajú do krajňanskej školy necelé tri kilometre, príspevok na dopravu majú.

Kopaničiarsky charakter Krajného limituje podľa starostu aj úroveň jeho infraštruktúry. Obec má vlastné lesy, plyn a kanalizáciu majú iba v najväčšej miestnej časti Krajné a aj napriek tomu, že majú tri obecné vodovody, dve zo štyroch častí sa musia uspokojiť s vodou zo studní. „V Krajnom je šesť malých obcí, každá má svoje satelity, kde sa žije svojim životom. Uvariť ten guláš tak, aby boli všetci spokojní, je veľmi ťažké,“ posťažoval si starosta.

Reklama

V minulosti sa Krajnému črtala možnosť vybudovania kanalizácie. „Projekt odkanalizovania Veľká Javorina a Bradlo pre desať obcí bol hotový, zmenila sa však vláda, zmenili sa aj pravidlá, a z kanalizácie nebolo nič. Niečo podobné je aj s eurofondami, ktoré sú podľa mňa legálnou pyramídovou hrou. Predložili sme niekoľko projektov, okrem iných aj projekt revitalizácie centrálnej časti obce. Projekt prešiel cez agentúru, v hodnotení sme dokonca získali viac bodov ako okresné mesto, no vo výbere kraja sme neprešli – bol som totiž nezávislý starosta,“ skonštatoval Šuster s tým, že na jednej strane obce nútia šetriť a na druhej strane z nich vyťahujú peniaze na projekty, ktoré zostanú v zásuvkách.

Chýbajúca infraštruktúra a nedostatok pracovných príležitostí sú podľa starostu hlavným dôvodom, prečo mladí ľudia obec opúšťajú. V minulosti bolo najväčším zamestnávateľom tamojšie družstvo, kde pracovalo až 400 ľudí a prirovnávali ho k legendárnym Slušoviciam. Družstvo zaniklo, najviac ľudí zamestnáva momentálne obec, v katastri Krajného pôsobí významná spoločnosť zameraná na recykláciu textilného odpadu. „Potrebujeme zrekonštruovať zdravotné stredisko s lekárňou, obecný úrad, cintorín, dom smútku a najmä miestne komunikácie, ktoré nedokážeme z nášho rozpočtu opraviť,“ zdôraznil Šuster.

Reklama

Napriek všetkému žije Krajné bohatým spoločenským, kultúrnym a športovým životom. V obci pôsobia dva dobrovoľné hasičské zbory – v Krajnom a Matejovci, poľovné združenie Drienovica, Folklórny súbor Krajňanec, evanjelický spevokol, Jednota dôchodcov Slovenska, Zväz protifašistických bojovníkov, ale aj aktívny futbalový a stolnotenisový oddiel. Významnou súčasťou obce je komunitné centrum Drahuškovo, ktoré sa stará o ľudí postihnutých autizmom a podobnými ochoreniami. Obec už 20 rokov vydáva vlastné noviny – štvrťročník. Webová stránka Krajného patrí medzi skvosty obce, čo ocenili aj odborníci na celoslovenských súťažiach.

UPOZORNENIE: TASR dnes prináša sériu spravodajských materiálov o obci Krajné.

TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali