Krája Pellegrini medveďa, ktorý ešte behá po lese, vedome? Vie niečo, čo my nie?

Krája Pellegrini medveďa, ktorý ešte behá po lese, vedome? Vie niečo, čo my nie?

Bratislava 12. júna 2023 (HSP/Foto: Facebook PP)

 

Všetci sa venujú tomu, že Peter Pellegrini (Hlas SD) v sobotu povedal o strane Smer SSD, že patrí k politickým dinosaurom. Robert Fico, a nielen on, sa právom cítia byť urazení. Pellegrini však vo svojom príhovore povedal aj to, že jeho rozhodnutie odísť zo Smeru-SD a založiť Hlas-SD bolo to “najlepšie politické rozhodnutie” v živote. A to je asi ešte vážnejší výrok, než ten predchádzajúci

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini po ukončení snemu. Kde vidí sám seba po voľbách?

Marián Kéry na Pelllegriniho slová zareagoval takto: “Pellegriniho pomýlený (H)hlas. Je dobré, že ho Slováci počuli. Ak niekto doteraz pochyboval, po víkendovom sneme politickej strany Hlas-SD už zrejme nemusí. Zdá sa, že predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini sa definitívne rozhodol. Na sneme svojej strany otvorene a jasne zdôraznil, že SMER-SSD je stranou minulosti, doslova, že sme politický dinosaurus. Povedal, že naša strana opustila priestor štandardnej sociálno-demokratickej strany, z ktorej odchod pred tromi rokmi bol jeho “najlepším politickým rozhodnutím”. Pred svojimi straníkmi dodal aj to, že nám ide iba o to, aby sme sa chopili moci. A že kvôli tomu sme ochotní spriahnuť sa s čertom, diablom… Peter Pellegrini, v snahe zapáčiť sa napríklad takým progresívcom, pekne prestrelil.”

Reklama

Vie Pellegrini niečo, čo ostatní nevedia? Prezidentka Zuzana Čaputová nedávno povedala, že sa víťazom volieb bude rozprávať, ale že ho nemusí poveriť zostavením vlády. Z toho sa dá usúdiť, že má svojho favorita, ktorému by poverenie udelila radšej než víťazovi volieb. Pellegrini si musí byť vedomý toho, že elektorát Smeru a Hlasu sú do značnej miery spojené nádoby. Takýmto surovým dištancovaním sa od Smeru dostáva svojich voličov, ktorí ho často považujú za umiernenejšiu verziu Smeru, na ostrú hranu rozhodovania. A ak je toto správa, ktorú sa mali dozvedieť jeho voliči, dôsledky uvidíme v najbližších prieskumoch.

Kéry interpretuje nielen svoje postoje. Dá sa predpokladať, že podobne to vidia viacerí politici Smeru: “Veľmi odvážne, bohorovné expresívne slová politika, ktorý bol v strane SMER 20 rokov a prešiel viacerými významnými straníckymi pozíciami – od okresného predsedu cez krajského predsedu až do pozície podpredsedu strany. Pri jeho slovách som si tiež uvedomil fakt, že v našej politickej strane, ktorá vznikla v roku 1999, som od roku 2001. No na rozdiel od Petra Pellegriniho sa politickým dinosaurom necítim byť ani zďaleka… Alebo platí to, že pre dinosaura každý dinosaurom? Pozrel sa Pellegrini pred snemom Hlasu-SD do zrkadla? Ak má byť on tou čistou a nepoškvrnenou, novou sociálno-demokratickou tvárou, prečo v sociálnej oblasti aj na sneme v Púchove v podstate len verklíkoval to, čo SMER-SSD hovorí a snaží sa presadzovať niekoľko posledných mesiacov?”

Reklama

Pellegrini tiež nedávno povedal, a v nedeľu to opakoval, že si nevie predstaviť sadnúť si do vlády spolu s Robertom Ficom. Kéry mu vyčíta, že svojich budúcich koaličných partnerov vidí v Saske alebo Progresívnom Slovensku: “Áno, OĽaNO aj Kotlebovcov si verbálne odmietol. Ale ak odmietaš, čo i len nepriamo, aj SMER-SSD, na vytvorenie novej vlády, ak uspeješ vo voľbách, budeš potrebovať s najväčšou pravdepodobnosťou minimálne aj jednu liberálnu politickú stranu. Prečo nenazbieraš odvahu jasne pomenovať, ktorú preferuješ? Šimečkovo Progresívne Slovensko? Tvoji potenciálni voliči, ktorým sa zaliečaš, by si zaslúžili vedieť, či sa po predčasných voľbách môžu zobudiť do dúhového rána, ktoré prinesie prísľub liberálom aj v iných kultúrnych otázkach.” Takúto vládu by väčšina Slovenska privítala len veľmi ťažko. Ale väčšie nebezpečenstvo, než jej pravicový charakter (bez ohľadu na “ľavicovosť” Hlasu) spočíva v jej nestabilite. Dajú sa predpokladať nezhody v riešení zásadných otázok a prehĺbenie kultúrnych vojen. Je veľmi pravdepodobné, že jediným východiskom by boli opäť predčasné voľby. A to by problémy Slovenska len prehĺbilo. Je ešte kam?

Kéry píše, že Pellegrini hrá vabank. Že dobre vie, že Smer by odmietnuť nemal, veľkú časť jeho voličov, ktorí majú ako druhú voľbu Smer, by tým mohol vyplašiť. Preto cielene mystifikuje a hrá na obe strany. Chce byť pre každého pekný. Toto si už ale dlho dovoliť nemôže. Skôr to vyzerá, že teraz hrá viac o priazeň pravicových a liberálnych politikov, než o priazeň voliča. Krája medveďa, ktorý ešte behá po lese. Naozaj je tak krátkozraký, alebo mu ide rýchly politický zisk? A Kéry pripomína ešte jednu vec: “Ľudia pod Tatrami žijú od výplaty k výplate a Slovensko chradne. Ale tu, v čase úradníckej vlády prezidentky Čaputovej, akoby nikto za to neniesol zodpovednosť. Preto treba hlas Smeru SSD počuť! Treba jasne pomenovať, kto je za daný chaos, neschopnosť a amaterizmus zodpovedný. Treba jasne povedať aj to, kto tu je vojnový štváč. Ak tento štýl politiky prekáža aj Petrovi Pellegrinimu, je to problém Hlasu-SD.” Za stav krajiny nie je zodpovedné len OĽANO, ktoré Pellergrini odmietol, ale aj politici, s ktorými koketuje.

“Je preto dobré,” uzatvára Kéry, “že Pellegriniho hlas ľudia počuli. A môžu porovnávať s postojmi a názormi Roberta Fica, ktorý aj v najťažších chvíľach neuhne. Zrejme potom viacerí môžu svoje voličské rozhodnutie skorigovať.” Kéry sa spolieha, že voliči Hlasu, ktorým sa jeho koketovanie s progresívcami a liberálmi nepáči, zmenia do volieb svoje rozhodnutie a presunú sa k Smeru. To však Slovensko od vlády, ktorá môže priniesť ešte viac rozdelenia a chaosu, nemusí zachrániť. Bol by to pádny argument pre prezidenta apolitického a hľadajúceho najmä prospech Slovenska, aby sa zachoval podľa ústavných zvyklostí. Či to bude dostatočný argument aj pre Čaputovú, je však otázne. A to v sebe nesie ďalšie riziko. Ak s prehľadom vyhrá Smer a ona poverí zostavením vlády niekoho iného, skončí to buď nepokojmi alebo letargiou občanov, ktorí prestanú veriť, že v demokratickej spoločnosti majú na chod štátu akýkoľvek vplyv. Oboje by Slovensku uškodilo.

Prečítajte si tiež:

Pellegrini svojimi vyjadreniami rozbúril vody. Matoviča správy potešili, reaguje aj Uhrík

Chmelár: Treba si už konečne otvoriť oči. Pellegrini zmietol zo stola ilúzie naivných ľudí

Reklama

“Hlas-SD má ambíciu vyhrať voľby s ponukou slušnej politiky,” tvrdí Pellegrini. S kým však zásadne odmieta spoluprácu?

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:03

Šesť novorodencov zahynulo pri požiari nemocnice v indickej metropole Naí Dillí. Ďalších päť sa podarilo zachrániť, oznámila miestna polícia.

08:57

Ruská armáda podnikla raketový a dronový útok na Ukrajinu, uviedla ukrajinská armáda. Výbuchy bolo počuť neďaleko Kyjeva a v Chmeľnyckej oblasti, ruské sily útočili aj na Ľvov na západe Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia a médiá.

08:25

 Na 11 sa zvýšil počet obetí ruského útoku na hypermarket v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

08:24

Počet obyvateľov Kosova sa za uplynulé desaťročie výrazne znížil, vyplýva z predbežných výsledkov celoštátneho sčítania ľudu, hoci výsledok môže byť skreslený bojkotom zo strany srbskej menšiny v tejto balkánskej krajine.

08:23

Pilot britského Kráľovského letectva zahynul pri havárii historického stíhacieho lietadla Supermarine Spitfire na východe Anglicka. Stroj patril Pamätnej letke bitky o Britániu.

08:21

Malijskí opoziční politici oznámili, že v exile vytvorili prechodnú vládu, ktorá má konkurovať ministerskému zboru riadiacemu krajinu, ktorú od prevratu v roku 2020 ovláda armáda. Ide o najnovší manéver civilnej opozície, keďže vojenskí vládcovia Mali nedodržali marcový termín na usporiadanie volieb a odovzdanie moci civilnej vláde.

08:20

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo tichomorský ostrovný štát Vanuatu, uviedla Geologická služba Spojených štátov (USGS), ale neočakáva sa, že to spôsobí cunami.

08:18

Moldavsko sa usiluje o vydanie opozičného politika Ilana Šora, odsúdeného za masový podvod, z Ruska po tom, ako sa tam presťahoval z exilu v Izraeli. Uviedla to moldavská ministerka spravodlivosti Veronica Mihailovová-Moraruová.

08:16

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odsúdil ruský útok na hypermarket v ukrajinskom meste Charkov, pri ktorom zahynulo najmenej šesť osôb, ako “neprípustný”. 

08:14

Tisíce ľudí protestovali na španielskych Baleárskych ostrovoch pred letnou sezónou proti masovému turizmu. Protestujúci s transparentmi s nápismi “SOS obyvatelia” či “Dosť bolo masového turizmu” pochodovali Palmou de Mallorca, hlavným mestom najväčšieho baleárskeho ostrova Malorka.

08:13

Najmenej 27 ľudí, väčšinou detí, zahynulo po tom, ako v zábavnom parku v západoindickom meste Rádžkot v štáte Gudžarát vypukol mohutný požiar. Situácia je podľa polície už pod kontrolou a prebieha záchranná operácia.

06:37

 Pri pobreží filipínskeho ostrova Luzon sa podarilo objaviť vrak legendárnej americkej ponorky USS Harder, ktorá počas druhej svetovej vojny zaútočila na japonskú flotilu. Loď sa nachádza v hĺbke 1140 metrov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

René Pavlík

Marek Brna

Peter Haršáni

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali