Kosovo našlo spôsob, ako poďakovať NATO za “humanitárnu akciu” z roku 1999

Kosovo našlo spôsob, ako poďakovať NATO za “humanitárnu akciu” z roku 1999

Priština 16. januára 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Visar Kryeziu)

 

Prezident samozvanej Republiky Kosovo Hashim Thaçi vyhlásil rok 2019 za “rok NATO v Kosove” v súvislosti s tým, že sa tento rok bude pripomínať výročie humanitárnej intervencie NATO. Podľa Thaciho správy sily NATO, ktoré 24. marca 1999 začali bombardovanie Juhoslávie, ukončili genocídu, za čo bude kosovský ľud naveky vďačný členským krajinám aliancie

Na snímke kosovský prezident Hashim Thaci

Avšak 78 dní pred “humanitárnou akciou” NATO pod krycím názvom Zväzová sila, ktorá sa začala 24. marca 1999 bez mandátu Bezpečnostnej rady OSN, utrpela Juhoslávia veľké ľudské straty – podľa rôznych odhadov 1200 až 4000 ľudí. Medzi obeťami bolo väčšinou civilné obyvateľstvo. 6 až 12 tisíc ľudí bolo zranených, pripomína vo svojom komentári Brankica Ristič.

Reklama

Letecké útoky na území Juhoslávie sa vykonávali za použitia kazetových bômb a náložou s ochudobneným uránom.

Materiálne škody predstavovala podľa rôznych odhadov 30 až 100 miliárd dolárov, bolo zničené veľké množstvo priemyselných a infraštruktúrnych objektov, architektonických pamiatok, chrámov a kláštorov.

Reklama

Albánsky premiér Edi Rama zistil, že návrh kosovského predáka je skvelý nápad, označil bombardovanie za “historickú intervenciu” a podotkol, že tento rok si bude Albánsko pripomínať 10. výročie svojho členstva v NATO a že realizácia jeho návrhu na otvorenie hraníc medzi Albánskom a Kosovom, s ktorým prišiel Rama vo svojom novoročnom posolstve k občanom, sa stane kulmináciou roka NATO.

Podplukovník srbskej kontrarozviedky vo výslužbe Ljuban Karan Sputniku vysvetlil, že Albánci majú všetky dôvody na to, aby boli NATO vďační, pretože vďaka NATO získali možnosť uskutočniť svoje plány odporujúce rezolúcii BR OSN č. 1244, ktorá zaručuje územnú celistvosť Srbska.

“Všetky doteraz vytvárané medzinárodné misie zneužívali svoje právomocí a poškodzovali záujmy srbského národa. Každý právny akt schvaľovaný v Kosove, ktorý má napomáhať nastolenie mieru a zabezpečenie normálneho spolužitia národov v Kosove, sa vykladá proti Srbom,” podotýka.

Karan pripomína, že posledným v tejto rade protisrbských akcií sa stalo formovanie kosovskej armády, ktoré bolo zákonodarne zakotvené 14. decembra minulého roka za podpory medzinárodnej misie NATO v Kosove KFOR. Podľa jeho slov, dodáme ak na to vyhlásenej otvoreniu hraníc s Albánskom, sa všetko stáva úplne jasné.

“NATO otvorene podporuje Albáncov, pretože očakáva, že budú úplne spoľahliví a poslušní a že zabezpečí spoľahlivé nástupištia pre akékoľvek budúce vojenské operácie a iniciatívy aliancie,” podotýka Karan a zdôrazňuje, že odveká túžba Albáncov po zjednotení a potreby západného sveta na Balkáne sa zhodujú.

Reklama

“NATO, USA a Veľká Británia sa snaží uhájiť svoje záujmy na cudzí účet. Aby mali záruky stability vlastných pozícií v regióne a boli si istí tým, že Albánci zostanú aj naďalej jej spoľahlivou oporou, musí aliancia uspokojovať aj ich potreby na úkor Srbska a srbského ľudu,” vysvetľuje bývalý člen kontrarozviedky.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

07:01

Z masového hrobu neďaleko Násirovej nemocnice v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy exhumovali ďalších 73 tiel, čím sa ich celkový počet zvýšil na 283, informoval Hamasom kontrolovaný úrad civilnej ochrany v Pásme Gazy.

07:00

Americké jednotky v Iraku a Sýrii boli za menej ako 24 hodín vystavené dvom samostatným útokom, uviedli iracké bezpečnostné zdroje a predstavitelia USA. Išlo o prvé takéto incidenty po takmer troch mesiacoch.

06:59

Severná Kórea bude vystavená koncu svojho režimu, ak sa pokúsi použiť jadrové zbrane, vyhlásilo juhokórejské ministerstvo obrany. Išlo o reakciu na raketové cvičenia KĽDR simulujúce jadrový protiútok.

06:51

Britský premiér Rishi Sunak oznámi na návšteve Poľska zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu o 500 miliónov libier (579 miliónov eur). Informoval o tom vo vyhlásení.

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak
06:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron upozornil, že Rusko využíva Strednú Áziu na obchádzanie sankcií. Londýn chce podľa jeho slov spolupracovať s krajinami tohto regiónu, aby s tým skoncoval. Informovali o tom agentúry DPA a PA Media.

Cameron v Kir
Na snímke britský minister zahraničných vecí David Cameron
06:47

Ruské dronové útoky zranili v čiernomorskom prístave Odesa najmenej sedem ľudí vrátane dvoch detí, informovali ukrajinskí predstavitelia. Útoky zasiahli aj hlavné mesto Kyjev a ďalšie oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali