Analytik adresuje výzvu verejnosti: Nerobte Matovičovi užitočných idiotov!

Analytik adresuje výzvu verejnosti: Nerobte Matovičovi užitočných idiotov!

Bratislava 24. novembra 2022 (HSP/Foto:Facebook)

 

Nech už máte na vrcholiaci spor lekárov s Igorom Matovičom akýkoľvek názor, nemali by ste pochybovať o tom, že zodpovednosť za to, kam sme sa dostali, nesie jednoznačne vláda, ktorá nemala dovoliť, aby to zašlo až sem, píše vo svojom komentári Eduard Chmelár

Peter Visolajský, Igor Matovič
Na snímke predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský a minister financii Igor Matovič

“Požiadavky zdravotníkov ležali na stole minimálne rok a pol, no celé mesiace si ani minister financií, ani minister zdravotníctva, ani premiér nenašli na protestujúcich čas, akoby ich nebrali vážne a neverili, že svoje hrozby naplnia. V tejto kauze ma však najviac neprekvapil Igor Matovič – jeho sklony k fabulácii a manipulácii až za hranicu zdravého rozumu musí za tie necelé tri roky poznať každý. Najviac ma znechutila časť verejnosti, ktorá sa nechala detinsky oklamať ministrom financií a na lekárov nemajú lepšieho slova ako vydierači, darmožráči a podobne (a to som použil len tie slušnejšie). Preto budú moje dnešné slová adresované predovšetkým týmto zatrpknutým a sebestredným indivíduám. Poviem vám niečo, čo vám žiadny politik nepovie, lebo každý si vás len obchádza strachujúc sa o svoje hlasy. Ja sa však o vaše hlasy neuchádzam, takže mňa vydierať nemôžete,” píše Chmelár v statuse na sociálnej sieti.

Reklama

“To, čo predvádzate, je jednoducho nechutné. Roky sa snažím vštepiť ľuďom jednu hlavnú zásadu: ak sa chcete mať lepšie, buďte jednotní, navzájom sa podporujte a nezáviďte si. Ukazoval som vám to osobným príkladom. Verejne som podporoval všetky doterajšie sociálne protesty a štrajky. Stál som za štrajkujúcimi železničiarmi, za učiteľmi, za sestričkami, za zamestnancami Volkswagenu, za robotníkmi z Podpolianskych strojární, za šičkami z Vranova nad Topľou, za osamelými bojovníkmi za svoje práva ako bola žeriavnička z U.S. Steel či robotník z ružomberských papierní. Podporoval som všetky zápasy za lepšie pracovné podmienky. Pretože iba vzájomná solidarita nám pomôže nielen vydržať, ale predovšetkým dosiahnuť zlepšenie postavenia pracujúcich ľudí na Slovensku. Po rokoch tohto úsilia musím skonštatovať, že Slováci si závidia aj vodu v kolene a systémová solidarita je pre nich neznámy pojem, radšej sa dojmú pri okázalej charite typu Modré z neba, pri ktorej si môžu poplakať a jasať nad štedrosťou pánov, ktorí rozhadzujú chudobe omrvinky a nechajú sa pri tom oslavovať.”

Chmelár si neberie servítku pred ústa a kritikom lekárov odkazuje, že lekári nemôžu za ich “pokašľané životy”:

Reklama

“Za tie si môžete sami, lebo ste nepoučiteľní, nekonečne hlúpi a nechávate sa opakovane klamať politikmi všetkých farieb. Aj tentoraz ste sa nechali opiť rožkom (po koľký raz už?) a uverili ste klamstvám Igora Matoviča, že nenásytným lekárom ide len o nadštandardné platy. Pritom si každý z vás mohol prečítať ich memorandum a pochopiť, že žiadajú naozaj systémové zmeny v zdravotníctve v prospech vás i nás všetkých, v prospech pacientov. Vy ste si nevšimli, v akom havarijnom stave sú nemocnice? Že im padajú stropy na hlavu, že nemajú dosť liekov, základnej techniky, bežných zariadení, že nemajú dosť personálu, že tí ľudia sú vyčerpaní a na dne síl? Nadávate na lekárov a na sestričky, akoby oni mohli za to, že ich je málo, že im chýba základné vybavenie, že rozpis ich služieb dávno porušuje všetky interné predpisy i zákony tohto štátu. Dali by ste sa operovať vyčerpaným chirurgom po 30-hodinovej službe? Ibaže on nemá na výber. A prosím vás, neoháňajte sa svojimi negatívnymi individuálnymi skúsenosťami. V každej profesii nájdete lajdákov a babrákov, ale väčšina ľudí pracujúcich v zdravotníctve ide za vás dušu vypustiť, pre nich je to rehoľa, nie práca, a ak práca, tak taká obetavá, že si to vy neviete ani len predstaviť. To si myslíte, že kvalifikovaní špičkoví ľudia, ktorí roky študovali preto, aby odvádzali čo najlepšiu prácu v prospech pacienta, budú donekonečna žobrať štát o príspevky a hrdlačiť za priemernú mzdu v rizikovom prostredí, keď hneď v susednom štáte ich vedia oceniť nielen vysokým platom, ale aj komfortnými pracovnými a osobnými podmienkami pre život? Oni nie sú povinní znášať vašu šikanu, ak neviete doceniť jedinečnosť ich povolania.”

Podľa Chmelára sú požiadavky oprávnené. Ľuďom odkazuje,  aby neverili Matovičovi, ktorý je schopný za 40 miliónov, ktoré sú z hľadiska štátnej kasy kvapkou v mori, ohroziť dostupnosť zdravotnej starostlivosti a vaše ústavné práva.

“Pozrite sa, ako luxusne vyzerajú sídla súkromných zdravotných poisťovní, ktoré vytiahli od ľudí miliardy, a porovnajte ich s chátrajúcimi nemocnicami. Lekári dnes bojujú aj za vás, pretože katastrofálny stav zdravotníctva si vyžaduje urýchlené systémové riešenia, a oni ich majú. Peter Visolajský nie je nijaký radikálny odborársky boss, je to jeden z najumiernenejších lídrov, rozumie si skôr s touto vládou ako s opozíciou a nemá nijaké nereálne požiadavky. Všetkým by nám malo záležať na tom, aby sme mali vyššiu životnú úroveň, Slovensko potrebuje takú platovú revolúciu, akú uskutočnili v Slovinsku alebo Estónsku a pracujúci by si mali vydobyť väčší podiel z ekonomického výkonu. Ale nedosiahneme to inak ako spoločne,” zdôrazňuje Chmelár v závere.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
13:51

Francúzska polícia rozohnala v Paríži propalestínsky protest niekoľkých desiatok univerzitných študentov, oznámili miestni predstavitelia. Protest vo Francúzsku sa konal v čase podobných demonštrácií na viacerých univerzitách v Spojených štátoch.

13:37

Na ulici Pri prachárni v košickej mestskej časti Juh by malo vyrásť Obchodné centrum Košice (OCKE). Odhadované celkové náklady na realizáciu stavby sú vo výške okolo 60 miliónov eur. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť Delta Projektconsult Slovakia v uplynulých dňoch predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

13:35

Európsky parlament prijal uznesenie o stave hodnôt EÚ v Maďarsku, v rámci ktorého poukazuje na niekoľko obáv, najmä vzhľadom na blížiace sa júnové voľby do europarlamentu a na nadchádzajúce maďarské predsedníctvo v Rade EÚ v druhom polroku 2024.

13:20

Maďarsko je právnym štátom, vyhlásil vo štvrtok na tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencii Conservative Political Action Conference (CPAC) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán. Podľa servera telex.hu premiér zdôraznil, že keby aj chcel, nemôže súdom nariadiť, “čo je správne”, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Viktor Orbán
Na snímke Viktor Orbán
13:20

Výstavu fotografií Mariusa Bartoňa pod názvom Polarity otvorili v priestoroch Slovenského inštitútu v Budapešti. Výstava je súčasťou programu Budapeštianskeho festivalu fotografie 2024 (Budapest Photo Festival 2024), uviedla riaditeľka SI Michaela Pánisová Ležáková,

13:00

Európsky dvor audítorov (EDA) v Luxemburgu kritizuje nedostatky pri využívaní niekoľkých miliárd eur v Turecku, ktoré mu Európska únia (EÚ) v roku 2016 vyčlenila v rámci migračnej dohody. Turecko sa v dohode zaviazalo, že zabráni sýrskym migrantom pri vstupe do Európy.

12:49

Vzdušný priestor nad juhom Nórska vo štvrtok dopoludnia na niekoľko hodín uzavreli pre technickú poruchu v riadiacom centre v Osle. Na tamojšom letisku, ktoré patrí k najväčším v Škandinávii, v dôsledku toho dochádza k výrazným meškaniam letov.

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali