Keby neprišla ponuka z Číny, kariéru by som ukončil v Neapole, vraví Marek Hamšík

Keby neprišla ponuka z Číny, kariéru by som ukončil v Neapole, vraví Marek Hamšík

Bratislava 15. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Sága okolo prestupu slovenského futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka z talianskeho SSC Neapol do čínskeho klubu Ta-lien I-fang je definitívne na konci

Na snímke futbalista Marek Hamšík

Tridsaťjedenročný Banskobystričan po takmer dvanástich rokoch strávených pod Vezuvom odchádza do najľudnatejšej krajiny sveta. Hamšík sa dohodol s účastníkom tamojšej najvyššej súťaže na zmluve na tri roky. “Transfer bude uskutočnený, akonáhle Marek príde do Číny. Dnes letíme do Šanghaja, kde má Ta-lien I-fang tréningový kemp. Pravdepodobne v nedeľu alebo v pondelok bude oficiálne predstavenie,” prezradil riaditeľ a hráčsky agent CSM-Agency Juraj Vengloš na piatkovom poludňajšom brífingu v Bratislave.

Reklama

“Prestup bol komplikovaný, dlhší, ale našťastie s takým koncom, ako som si želal. Som veľmi šťastný. Chcem sa poďakovať celému Neapolu, že mi vyšli v ústrety, mnohým ľuďom odtiaľ, taktiež manažérovi Venglošovi. Teším sa na novú výzvu. Po dlhých rokoch niečoho zaužívaného ma čaká obrovská zmena a veľmi sa na ňu teším. V Neapole som strávil dlhých vyše jedenásť rokov, bolo to krásne obdobie. Pocity sú iba pozitívne. Vzťah medzi mnou a Neapolom bol úžasný a výnimočný. Bohužiaľ, nerozlúčil som sa s Neapolom tak, ako by som chcel,” nadviazal Hamšík.

Podľa slov talianskeho právnika Mattiu Grassaniho transfer definitívne “upiekli” v stredu vo večerných hodinách. Ako referovali médiá z Apeninského polostrova, kluby sa dohodli na odstupnom 20 miliónov eur, pričom 5 miliónov má čínsky klub vyplatiť Neapolčanom hneď a ďalších 15 miliónov v priebehu najbližšieho roka. Hamšík má na Ďalekom východe v priebehu troch rokov zarobiť dovedna 27 miliónov eur. “V Taliansku mi chýbala čerešnička na torte v podobe titulu. Trikrát sme skončili v Neapole druhí. Keby nebolo Juventusu, určite by sme nejaký titul získali. Taktiež sme získali tri poháre, či už dva talianske a jeden superpohár. Keby nebola ponuka z Číny, kariéru by som ukončil v Neapole. Neskrývam, že aj financie pri tomto prestupe zohrávajú rolu. Čaká ma nová výzva, kultúra, futbal… V Číne som už predtým bol, keď sme tam hrali Taliansky superpohár. Pre časový posun som to potom týždeň dospával,” s úsmevom doplnil Hamšík.

Reklama

V Ázii bude spočiatku bez rodiny. “Dohodol som sa s manželkou, že zo začiatku tam budem bez rodiny. Ide so mnou najlepší kamarát. Najskôr sa sám musím prispôsobiť na prostredie a čo bude potom, to neviem. Do Číny v minulosti prestúpil môj kamarát z Neapola Ezequiel Lavezzi, nejaké informácie som mal od neho. Písal som si aj s Yannickom Carrascom, ktorý hráva v mojom novom klube. Kontakt naňho mi poskytol jeho spoluhráč z belgickej reprezentácie Dries Mertens, ktorý so mnou hrával v Neapole,” prezradil Hamšík.

Futbalista známy pod prezývkou “Marekiaro” sa v Neapole stal legendou klubu. V uplynulých mesiacoch dosiahol viacero míľnikov. Dlhoročná stálica neapolského klubu nastúpila 6. novembra 2018 proti Parížu St. Germain (1:1) v C-skupine Ligy majstrov 2018/2019 na svoj 512. súťažný duel za “partenopei”. Hamšík prekonal držiteľa dovtedajšieho maxima Giuseppeho Bruscolottiho, ktorý v rokoch 1972-1988 odohral za Neapol dovedna 511 stretnutí. Predvlani, presne deň pred Vianocami, prekonal rekord slávneho Argentínčana Diega Maradonu v počte strelených gólov (115) v neapolskom drese. Hamšík počas účinkovania v tomto klube dvakrát vyhral Taliansky pohár (2012, 2014) a raz tamojší superpohár (2014). “Myslím si, že Mertens má na konto už okolo 100 gólov, takže práve on by ma v budúcnosti mohol prekonať,” skúsil si Hamšík na záver zaprorokovať, kto by jedného dňa mohol v Neapole prekonať niektorý z jeho klubových rekordov.

 

Vizitka Mareka Hamšíka, legendy talianskeho klubu SSC Neapol

Vizitka slovenského futbalového reprezentanta Mareka Hamšíka, v rokoch 2007-2019 hráča talianskeho klubu SSC Neapol:

Reklama

 

MAREK HAMŠÍK

Meno: Marek Hamšík
Dátum a miesto narodenia: 27. júla 1987, Banská Bystrica
Stav: ženatý, manželka Martina
Súrodenci: sestra Michaela
Rodičia: otec Richard, mama Renáta
Deti: synovia Christian (nar. 15. januára 2010) a Lucas (nar. 5. januára 2012), dcéra Melissa (nar. 20. decembra 2016)
Výška: 183 cm
Hmotnosť: 77 kg
Prezývky: Marechiaro, Hamšo
Pozícia: stredopoliar
Aktuálny klub: Ta-lien I-fang (Čína, od februára 2019)
Predchádzajúce kluby: Jupie Podlavice (2001-2002), ŠK Slovan Bratislava (2002-2004), Brescia Calcio (2004-2007), SSC Neapol (2007-2019)

Tímové úspechy: Majster SR v dorasteneckej kategórii s ŠK Slovan Bratislava v sezónach 2002/2003 a 2003/2004. Opora reprezentácie SR v kvalifikácii o postup na MS 2010 do Juhoafrickej republiky, z ktorej Slováci prvýkrát v histórii postúpili na svetový šampionát. Na majstrovstvách sveta jeden z lídrov tímu, ktorý skončil svoje účinkovanie až v osemfinále. Opora a najlepší strelec (5 gólov) národného tímu v bojoch o účasť na ME 2016 vo Francúzsku, z ktorých mužstvo SR prvýkrát v histórii postúpilo na kontinentálny šampionát. Líder a strelec jedného gólu národného tímu na ME 2016 pri jeho ceste do osemfinále šampionátu. Dvakrát víťaz Talianskeho pohára s SSC Neapol (2011/2012 a 2013/2014), jeden triumf v Talianskom superpohári s SSC Neapol (2014). Trojnásobný vicemajster talianskej Serie A (2012/2013, 2015/2016, 2017/2018).

Individuálne úspechy: Najlepší futbalista Slovenska za roky 2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016 a 2017, štyrikrát druhý v ankete Futbalista roka SR (2007, 2008, 2011, 2012), dvojnásobný víťaz ankety “Cena Petra Dubovského” o najlepšieho mladého futbalistu SR do 21 rokov (2007, 2008). Najlepší mladý hráč Serie A v sezóne 2007/2008 v tradičnom vyhlasovaní talianskych futbalových Oscarov (prvý futbalista netalianskeho pôvodu s týmto ocenením, pozn.). Člen najlepšej jedenástky Serie A za sezóny 2010/2011, 2015/2016 a 2016/2017. Najviac asistencií v Serie A v sezónach 2012/2013 a 2014/2015. Člen ideálnej zostavy Európskej ligy 2014/2015. Autor 100 ligových gólov v 408 zápasoch v Serie A za Neapol, vo všetkých súťažiach za SSC bilancia 121 zásahov v 520 dueloch. Je najlepším strelcom histórie SSC, v decembri 2017 prekonal legendárneho Argentínčana Diega Maradonu. Na konte má najviac štartov v dejinách neapolského klubu, v novembri 2018 prekonal dovtedajšieho rekordéra Giuseppeho Bruscolottiho (511). Najviac štartov v drese slovenskej reprezentácie (momentálne 111, pozn.).

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali