KDH: Smer-SD prišiel v druhom kole o predsedu VÚC, tak chce zrušiť druhé kolo

KDH: Smer-SD prišiel v druhom kole o predsedu VÚC, tak chce zrušiť druhé kolo

Bratislava 25. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Nie je možné viniť pravicových voličov, že nevolili reprezentanta ľavice Vladimíra Maňku

Nízka volebná účasť, ani konkrétne výsledky regionálnych volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) by nemali byť dôvodom na účelové zmeny volebného zákona, alebo zníženie počtu regiónov. V reakcii na úvahy o rušení druhého kola regionálnych volieb, prípadne znížení počtu VÚC na tri plus jedna, ktoré zaznievajú zo Smeru-SD, to pre TASR povedal podpredseda KDH Pavol Abrhan.

Reklama
Na snímke zľava Pavol Abrhan (KDH) a predseda SMER-SD Robert Fico

Líder Smeru-SD Robert Fico v minulosti opakovane naznačil ambíciu zmeniť počet VÚC na tri plus jeden, teda východoslovenský, stredoslovenský, západoslovenský kraj a Bratislavu. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková dnes pre TASR potvrdila aj prebiehajúcu diskusiu o možnosti zrušiť druhé kolo regionálnych volieb.

“Smer-SD mal sedem županov, teraz má šesť, jeden prehral v druhom kole, tak navrhujú zrušiť druhé kolo,” povedal Abrhan. “Takýmto spôsobom sa rozhodovať nedá,” zdôraznil.

Reklama

Na otázku či vzhľadom na len niečo vyše dvanásťpercentnú účasť v druhom kole volieb v Košickom kraji nie sú úvahy o zmene počtu regiónov legitímne, Abrhan reagoval, že tieto dve otázky spolu nesúvisia. “Tým, že sa zmení počet vyšších územných celkov, predsa nebude vyššia volebná účasť. To nijako nesúvisí,” zdôraznil.

Podľa Abrhana musia zlepšiť informovanie o svojej práci predovšetkým samotní regionálni politici. “Samozrejme, že budeme analyzovať situáciu. Ale dôležité nie je ani tak to, čo so župnými voľbami urobia parlamentné strany, ale ako s tým dokážu naložiť regionálni politici,” upozornil. O zákonoch v Národnej rade sa koná v médiách často široká diskusia, o všeobecne záväzných nariadeniach VÚC je väčšinou skôr ticho. “Snáď okrem rušenia škôl, som nejakú väčšiu diskusiu zatiaľ, žiaľ, nezachytil,” povedal.

Podľa Abrhana by parlamentné strany skôr mohli vyvodiť dôsledky z faktu, že v týchto voľbách neuspel ani jeden europoslanec a akceptovať princíp “jeden mandát stačí”. Na námietku, že voličom neprekážali dva mandáty Pavla Freša (v parlamente, aj na čele Bratislavského samosprávneho kraja), ktorý je zároveň aj predsedom SDKÚ-DS, Abrhan reagoval, že v prípade europoslancov je ťažšie venovať dostatok času práci na Slovensku, aj v Bruseli.

Čo sa týka nečakaného víťazstva Mariana Kotlebu v BBSK, podľa Abrhana je to problém, ktorý v iných štátoch EÚ už mali. “S takýmto problémom museli zápasiť v Rakúsku. S najväčšou pravdepodobnosťou sme svedkami, že nám tu vzniká bystrické Korutánsko a tiež sa s tým budeme musieť vysporiadať,” povedal. Dodal, že nie je možné viniť pravicových voličov, že nevolili reprezentanta ľavice Vladimíra Maňku, toho mali podľa Abrhana v prvom rade podporiť v dostatočnom množstve voliči Smeru-SD.

zf

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali