Kandidát na sudcu Ústavného súdu Sopoliga: “ÚS svojim výrokom zabránil prezidentskej totalite”

Kandidát na sudcu Ústavného súdu Sopoliga: “ÚS svojim výrokom zabránil prezidentskej totalite”

Bratislava 8. decembra 2017 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ústavný súd SR nedávno opäť skonštatoval, že prezident Andrej Kiska má vymenovať nových sudcov Ústavného súdu SR z kandidátov, ktorých mu navrhol parlament. Zatiaľ čo koaliční poslanci naliehajú na prezidenta aby urýchlene konal, časť súčasnej opozície si stále myslí, že prezident zo svojej funkcie má právo nevymenovať kandidátov na sudcov, pokiaľ sa domnieva, že nespĺňajú kritéria. O problematike včera v televízii TA3 diskutovali členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál z OKS a Róbert Madej zo Smeru-SD.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska

“Máme tu sedem legitímnych kandidátov na post sudcov Ústavného súdu a prezident musí z nich vymenovať troch, či sa mu to páči alebo nie,” komentoval výrok ÚS premiér Robert Fico. “Národná rada, v zmysle kompetencie, ktorú má a v zmysle Ústavy SR vybrala dostatočný počet kandidátov na sudcov a dala možnosť prezidentskej kancelárii na výber,” vyjadril sa krátko po oznámení rozhodnutia ÚS predseda Národnej rady Andrej Danko.

Reklama

Zverejnené rozhodnutí Ústavného súdu hovorí o tom, že prezident Andrej Kiska nevymenovaním chýbajúcich sudcov z kandidátov zvolených Národnou radou porušil ich ústavné práva. Hovorca prezidenta Roman Krpelan na tento fakt reagoval s tým, že prezident si musí rozhodnutie preštudovať a potom sa bližšie vyjadrí.

“Už niekoľko rokov počúvame z prezidentského paláca nepochopiteľné vyjadrenia a toto je jedným z nich. Z tohto rozhodnutia je absolútne zrejmý výrok, ktorý prezidenta zaväzuje vymenovať troch kandidátov, žiadna iná možnosť nie je,” myslí si o vyjadreniach prezidentského paláca poslanec Národnej rady a predseda Ústavnoprávneho výboru Róbert Madej.

Reklama

K téme zaujal stanovisko aj ďalší člen výboru, Ondrej Dostál, ktorý si naopak myslí, že “prezident mal právo nevymenovať kandidátov, pokiaľ si myslel, že nespĺňajú kritériá. Právny názor Ústavného súdu je iný, ale som presvedčený, že prezident rozhodnutie bude rešpektovať a bude konať v rámci Ústavy.” Dostál ďalej uviedol, že chápe rozhodnutie prezidenta nechať si čas na naštudovanie rozhodnutia, pretože podľa Ústavy má vybrať z dvojnásobného počtu kandidátov, avšak podnet na Ústavný súd dalo len päť kandidátov, z čoho údajne nemôžu byť vybratý traja.. Vie, že ÚS povedal, že si má vyberať zo siedmich, ale tu treba posúdiť či neprekročil právomoc, keď rozhodoval aj o právach tých, ktorí nepodali sťažnosť,” vysvetlil v televíznej diskusii Dostál.

“Pán Dostál tu vytvára dojem, či prezident má, alebo nemá vymenovať, keď mu Ústavný súd povedal, že má vymenovať troch sudcov z týchto kandidátov. Ja sa vyhradzujem proti takýmto úvahám. Pokiaľ je Slovenská republika právny štát, tak o tom nemôžeme pochybovať, kontroval poslanec Madej.

V diskusii sa aktéri dostali aj k otázke, či môže byť iniciované odvolávanie prezidenta kvôli nečinnosti. “Ak neodvolávali Gašparoviča pre jeho nevymenovanie generálneho prokurátora, tak by poslanci Smeru nemali meniť svoj právny názor ani v tejto veci,” myslí si Ondrej Dostál, na ktorého rýchlo zareagoval Róbert Madej: “Bol to Sulík, ktorý sa oháňal obžalobou prezidenta Gašparoviča pričom vo veci bol len jeden nález Ústavného súdu a nie dva ako teraz, plus dve rozhodnutia benátskej komisie a jedno rozhodnutie pléna ÚS. Takže už päť verdiktov potvrdilo porušenie práv kandidátov. Preto sa pýtam zástupcu opozície, podáte aj dnes návrh na obžalobu prezidenta, keď je vám už dnes zrejmé, že prezident pokiaľ nevymenuje, bude ďalej závažným spôsobom porušovať ústavu?”

Do debaty sa zapojil aj Juraj Sopoliga, jeden z kandidátov na sudcu Ústavného súdu, podľa výroku ktorého boli prezidentom SR porušené jeho ústavné práva. “Sústavne sa podsúvalo, že sa ma rozhodnúť obdobne, ako pri vymenúvaní generálneho prokurátora, čiže bol spor, či sa má postupovať len podľa tohto rozhodnutia, alebo podľa inej záväznej judikatúry. No ale pri tom generálnom prokurátorovi bola verejnosť klamaná, zatajilo sa verejnosti, že ak je text v Ústave „vymenúva“, má prezident možnosť vymenovať-nevymenovať, ale ak je v texte „vymenuje“,  tak je povinný vyhovieť návrhu. Otázka je, prečo tri roky tajili túto časť, na ktorú sa odvolávajú,” hovorí Spoloiga a myslí si, že ak prezident nevymenuje nových sudcov, poslanci ktorí zložili poslanecký sľub, sú povinní začať odvolávanie prezidenta pre úmyselné porušenie ústavy. “Ústavný súd svojim výrokom zabránil prezidentskej totalite.”

“Vystúpenie pána Sopoligu dokazuje, že obavy pána prezidenta sú úplne opodstatnené, keď pán Sopoliga hovori o prezidentskej totalite, tak ja sa desím toho, že takýto človek by rozhodoval na ÚS,” zaznelo v zápätí z úst Ondreja Dostála.

Reklama

“Pán poslanec Dostál, veľmi nepatrične ohodnotil vystúpenie pána Sopoligu. Pokiaľ ide o jeho vyjadrenia, ÚS už dvakrát vyriekol porušenie práv kandidátov, porušenie ústavných práv a kto ich porušil? Zacitujem z rozhodnutia – „Preto aj z rozhodnutia prezidenta riadiť sa záväznými rozhodnutiami Ústavného súdu, musí senát postupovať výnimočným spôsobom. Túto situáciu zapríčinil sám prezident úmyselným nerešpektovaním rozhodnutí US.“ Čo čakáte, že budú ľudia, ktorých práva porušil prezident hovoriť? Konanie prezidenta vôbec nie je demokratické, vôbec nie je legálne z pohľadu, že porušuje Ústavu SR,” vyčíta prezidentovi Madej.

Šéf Ústavnoprávneho výboru NR ďalej pokračoval: “S poradcami prezidenta som sa stretol aj na benátskej komisii, kde som ja zastupoval Národnú radu v spore s prezidentom. Bol tam pán Mazák, ktorý zastupoval prezidenta. Predpokladám, že právnu vec majú dostatočne naštudovanú. Na prečítanie rozhodnutia im stačí víkend. Od 2014 spôsobili právnu neistotu v štáte, od 2014 decimujú ÚS, ktorý nie je kompletný a predlžujú sa konania a ako povedal ÚS, túto situáciu zapríčinil prezident úmyselným nerešpektovaním rozhodnutí ÚS.”

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali