Južná Kórea VW vyšetruje a USA už proti nemu začali trestné stíhanie. Pochybnosti majú aj iné krajiny.Škandál VW sa rozrastá

Južná Kórea VW vyšetruje a USA už proti nemu začali trestné stíhanie. Pochybnosti majú aj iné krajiny.Škandál VW sa rozrastá

Soul 22. septembra 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Kevin Hagen)

 

Akcie VW sa prepadli o 19 % po tom, ako americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyhlásil, že nemecký výrobca áut vo svojich vozidlách použil softvér, ktorým skreslil výsledky emisných testov

Škandál nemeckého výrobcu áut Volkswagen (VW), ktorého americké úrady vyšetrujú pre manipuláciu s výsledkami emisných testov jeho dieselových vozidiel, sa už rozšíril aj do Južnej Kórey. Úrady v Soule oznámili, že preveria tri z dieselových modelov VW, ktoré sa predávajú v tejto ázijskej krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke nový Volkswagen Passat 21. septembra 2015 v New Yorku
Na snímke nový Volkswagen Passat 21. septembra 2015 v New Yorku

Akcie VW sa prepadli o 19 % po tom, ako americký úrad na ochranu životného prostredia EPA vyhlásil, že nemecký výrobca áut vo svojich vozidlách použil softvér, ktorým skreslil výsledky emisných testov. Týka sa to 482.000 modelov VW Jetta, VW Beetle, VW Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2009 až 2015 a VW Passat z rokov 2014 a 2015. VW zastavil predaj týchto modelov, kým problém so softvérom neodstráni.

Médiá však informovali, že americké ministerstvo už začalo proti VW trestné stíhanie a hrozí mu pokuta až 18 miliárd USD (16 miliárd eur).

Reklama

Juhokórejskí odborníci otestujú 4000 až 5000 modelov Jetta, Golf a Audi A3 vyrobených v rokoch 2014 a 2015. Predaj automobilov Volkswagen a Audi sa v prvých ôsmich mesiacoch tohto roka podieľal 28,2 % na celkovom odbyte zahraničných áut v ázijskej krajine.

VW pripustil, že manipuloval s výsledkami emisných testov v USA a zároveň nariadil vyšetrovanie.

 

Austrália chce vedieť, či VW aj na jej trh dodal autá so zlým softvérom

Najnovšie sa k USA a Južnej Kórei pridala austrálska vláda, ktorá žiada nemecký koncern o informácie a vysvetlenie.

Reklama

Austrálska vláda požiadala nemeckú automobilku Volkswagen (VW), aby ju informovala, či aj na jej trh dodávala autá so softvérom, ktorý manipuluje s údajmi o emisiách. Informovala o tom agentúra DPA.

Viaceré nemecké automobilky sa teraz obávajú, že škandál Volkswagenu poškodí aj ich reputáciu.

 

Falšovanie testov výfukových plynov vyjde Volkswagen draho

Vzhľadom na falšovanie výsledkov kontrolných testov škodlivín vo výfukových plynoch áut Volkswagenu (VW) s dieselovým motorom v USA upozorňuje Nemecký ústav pre hospodársky výskum (DIW) na možné rušenie pracovných miest. “Škody spôsobené stratou dobrého mena vyjdú VW veľmi draho nielen v Spojených štátoch, ale aj globálne,” povedal prezident DIW Marcel Fratzscher. Agentúra DPA cituje jeho vyjadrenia pre dnešné vydanie denníka Bild-Zeitung. “Tým môžu byť ohrozené pracovné miesta vo VW a aj u mnohých jeho dodávateľov”.

Reklama

Fratzscher si myslí, že finančná pokuta by mala byť pre koncern najmenším problémom. Škandál môže spôsobiť škody aj iným nemeckým vývozcom. VW sa doteraz pokladal za ochranný štít pre produkty Made in Germany.

Teraz musí ísť o minimalizáciu škôd pre VW a nemeckých exportérov ako celku.

Americký úrad na ochranu životného prostredia EPA obvinil VW, že sa dopustil falšovania výsledkov škodlivín vo svojich autách s dieselovým motorom. Wolfsburský koncern skutok priznal a sľúbil, že s vyšetrovateľmi bude spolupracovať. VW už zastavil v USA predaj modelov so zmanipulovaným testovacím programom.

 

Škandál VW so zmanipulovanými testami výfukových plynov sa rozrastá

Škandál so zmanipulovanými testami výfukových plynov modelov Volkswagenu (VW) s dieselovými motormi sa rozrastá. Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

Podľa najnovších údajov môže doň patriť až 11 miliónov jeho vozidiel. Číslo je väčšie ako ročná produkcia koncernu s 12 dcérami. Vlani vyrobil spolu 9,5 milióna áut. Z nich sa 600.000 predalo v Spojených štátoch.

Koncern si na riešenie problému vyčlenil 6,5 miliardy eur a zrejme dôjde aj k obmedzeniu výroby v tomto roku.

Skreslené výsledky na testoch v porovnaní s reálnymi hodnotami sú v motoroch typu EA 189. Informovalo o tom vedenie VW. Koncern pracuje na tom, aby sa tieto odchýlky dali odstrániť technickými opatreniami.

Akcie VW reagovali v pondelok (21.9.) na prúd zlých správ o firme prepadom až o 20 %.

Reklama

Vedenie koncernu dnes informovalo, že sa o vyjasnenie nezrovnalostí usiluje s mimoriadnym nasadením, lebo Volkswagen nestrpí nijaké porušovanie zákonov.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali