Juraj Martus: Smerácky elektronický teror

Juraj Martus: Smerácky elektronický teror

Bratislava 21. decembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Určite sa niektorým z vás stalo, že ste odišli za prácou do zahraničia, lebo na Slovensku je to stále problém, našli ste si tam miesto a váš pobyt v zahraničí sa predĺžil. Keď ste sa vrátili, čakal vás doma pozdrav z Okresného úradu odboru cestnej dopravy s pokutou za prešlé STK na vašom aute. Nikto s ním nejazdil, stálo pol roka niekde odparkované na dvore, ale to nikoho nezaujíma. Pokuta za STK 165 eur, emisná ďalších 165 eur, môžete vycálovať 330 eur zo svojich v zahraničí ťažko vydretých peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Alebo máte motorku? Na poslednú sezónu ste už zabudli, nová ešte v nedohľadne, no odbor cestnej dopravy vám rád pripomenie, že nie je podstatné, že od konca septembra motorka stojí v garáži, že nie je dôležité, že sa na cestu dostane znova niekedy v marci, že je jedno, že je vonku sneh a na dvere klopú Vianoce. Prešlo vám v decembri STK? Tak nech sa páči. Darček za 165 eur pod stromček. Aby tie vaše Vianoce náhodou neboli príliš štedré. Smer na vás stále myslí, to by malo byť dopísané na platobnom rozkaze.

Reklama

Práve novela zákona 725/2004 o podmienkach prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách z dielne Smeru, ktorá nadobudol účinnosť 1. 3. 2016 totiž umožňuje poslať vám za prešlé STK rovno pokutu.

Keby Smer myslel aj na bežných ľudí, nie len na svojich, tak by vám okresný úrad poslal najprv upozornenie, že vám povedzme o 30 dní končí STK, aby ste si to dali do poriadku. Samozrejme, takto to nefunguje. Veď načo? Takto aspoň viac ľudí zmešká termíny a výber pokút, ktorému už teraz nikto neunikne, sa aspoň zvýši.

Reklama

Skvelé, štátnu kasu treba predsa plniť. Len prečo to máte robiť stále vy? Odpoveď je jednoduchá. Agentúry Evky a tety Anky potrebujú z niečoho žiť. Štát potrebuje veľa peňazí, ak namiesto 20.000 eur treba kamošom z agentúry vyplatiť 120.000. Veď nech majú radosť … a nech je samozrejme aj niečo na malú domov. Štát potrebuje veľa peňazí zodrať zo svojich občanov, ak má Všeobecnej zdravotnej poisťovni stará pani z Kysaku fakturovať zo svojho sídla na dvore plnom husi a sliepok státisíce eur.

Toto sú iba malé čerešničky na torte fungovania hospodárenia nášho štátu v gescii Smeru. A to je práve ten moment, keď vás takáto pokuta vytočí dvojnásobne. Vy si máte strážiť termíny. Vy ste postihnutí a musíte platiť, aby niekto vyplatil za zákazku z týchto vašich peňazí nie dvojnásobok skutočnej ceny, ale rovno, aby ukradol 500 percent.

Ešte k tomu všetkému, tieto sumy sú iba omrvinkami oproti tomu, čo sa platí za diaľnice, vojenské zákazky, rôzne prepotrebné informačné systémy a vy iba tušíte, že to tam funguje nejako podobne.

Neustále nás atakujú astronomické pokuty za každý priestupok, nielen v cestnej doprave, stále sa zvyšujúce poplatky v rôznych správnych konaniach, rôzne stále sa zvyšujúce poplatky za každé povolenie a potvrdenie, rôzne snahy o spoplatnenie pomaly aj vzduchu na dýchanie – dobrým príkladom je košické EEI. A pritom to všetko je z tej istej dielne – z toho istého mozgového trastu – zoderme ľudí všade, kde sa dá – môžeme o to viac rozkradnúť.

Čo na to ostatní politici? Tí, čo sú v súčasnej koalícii so Smerom, ale aj opoziční. Takýto prístup štátu voči svojim ľuďom je správny?

Reklama

Juraj Martus

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali