Jozef Mikloško poukazuje na situáciu 45 detí zo zbúranej bytovky v Michalovciach

Jozef Mikloško poukazuje na situáciu 45 detí zo zbúranej bytovky v Michalovciach

Michalovce 5. decembra 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V Michalovciach ostáva 13 rodín so 45 deťmi už niekoľko mesiacov v priestoroch školskej jedálne. Ide o rodiny z bytovky na Mlynskej ulici, v ktorej sa v auguste zrútilo schodisko a následne ju zbúrali. Poukazuje na to komisár pre deti Jozef Mikloško

Jozef Mikloško
Na snímke nový komisár pre deti Jozef Mikloško

V piatok (2. 12.) zvolal v Michalovciach pracovné rokovanie s cieľom riešiť situáciu detí. “Aktuálne je ubytovaných v školskej jedálni 13 rodín, z toho 45 detí. Žijú v jednej miestnosti bez paravánov, bez prístupu k teplej vode, majú k dispozícii prenosné lôžka, dva sporáky na varenie, nemajú žiadne stoly,” informoval v pondelok TASR Úrad komisára pre deti.

Reklama

K zrúteniu schodiska v bytovke došlo 23. augusta, k ujme na životoch ani na zdraví nedošlo. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu. Z bytového domu sa muselo vysťahovať 21 rodín, celkovo išlo o 158 ľudí. Radnica uviedla, že pre obyvateľov zabezpečila prístrešie v priestoroch jedálne školy na Mlynskej ulici, teplú stravu i základnú hygienu. Ľudia z bytovky pritom nemali s mestom nájomné zmluvy.

Mikloško rodiny s deťmi osobne navštívil a vypočul si ich. Tí to podľa slov jedného z obyvateľov zvládajú vďaka pracovníkom z komunitného centra. “Áno, robili chybu, ničili bytovku, ale chcú sa napraviť, už nebudú robiť chyby, každý si bude platiť,” uviedla jedna z obyvateliek.

Reklama

Na pracovnom stretnutí sa zúčastnilo 14 zástupcov z rôznych inštitúcií. Medzi nimi bol primátor Miroslav Dufinec, poradcovia predsedu vlády pre cezhraničnú spoluprácu, regionálny rozvoj a pre marginalizované rómske komunity, prednostka okresného úradu, riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) v Michalovciach aj zástupkyňa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.

“Pre rodiny s deťmi sa na stretnutí podarilo vyriešiť prístup k teplej vode, poskytnutie paravánov na vytvorenie aspoň minimálneho súkromia a taktiež priestory pre deti na učenie,” uviedol Úrad komisára pre deti. Z dlhodobejšieho hľadiska sa diskutovalo hlavne o možnosti kontajnerového bývania pre tieto rodiny.

“Žijeme v ťažkej, zložitej situácii, kedy došlo k zrúteniu schodiska v bytovke a našlo sa provizórne riešenie. Oceňujem, že sa stretli všetci kompetentní za jedným stolom a hľadali spoločne riešenie situácie. Našli sme konkrétne formy pomoci, ktorými môžeme pomôcť hneď teraz, našli sme krátkodobé riešenia pre rodiny, ale taktiež sme hovorili o systémových riešeniach do budúcna,” konštatoval Mikloško. Ďalšie stretnutie je plánované v januári.

Mesto Michalovce podľa radnice privítalo piatkové stretnutie. “Určite sme otvorení všetkým možnostiam. Najideálnejšie by bolo postaviť nový bytový dom, ale zatiaľ na to nemáme prostriedky,” uviedla pre TASR vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry Mária Stričková. V prípade zverejnenia výzvy z nejakého programu by sa samospráva určite uchádzala o finančné zdroje. “Tí, ktorí boli postihnutí touto haváriou, budú nateraz stále ubytovaní v priestoroch jedálne s tým, že riešime ubytovanie formou unimobuniek alebo kontajnerov,” povedala. Počet ľudí, ktorí ostávajú v priestoroch jedálne, sa pritom podľa nej už znížil zhruba o polovicu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali