Joe Biden sa stal 46. prezidentom Spojených štátov amerických

Joe Biden sa stal 46. prezidentom Spojených štátov amerických

Washington 20. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/AP/HSP/Foto:SITA/AP-Patrick Semansky)

 

Joe Biden zložil dnes slávnostnú prísahu do rúk predsedu Najvyššieho súdu USA Johna Robertsa a stal sa tak 46. prezidentom Spojených štátov amerických

Joe Biden
Na snímke Joe Biden

Biden položil ruku na Bibliu patriacu do rodinného dedičstva od roku 1893. V minulosti na ňu prisahal dvakrát ako viceprezident USA v ére prezidenta Baracka Obamu (2009 – 2017), a sedemkrát ako senátor štátu Delaware.

Reklama

„Ja, Joe Biden, slávnostne prisahám, že budem čestne vykonávať funkciu prezidenta Spojených štátov a podľa svojich síl budem zachovávať, strážiť a brániť ústavu Spojených štátov,“ povedal najstarší novozvolený prezident v histórii USA, už 78-ročný Biden, ktorému robila spoločnosť manželka a nová prvá dáma Jill.

 

Reklama
Životopis

Demokratický víťaz novembrových volieb v Spojených štátoch amerických Joe Biden zložil prísahu a stal sa 46. prezidentom krajiny. Sedemdesiatosemročný rodák zo Scrantonu v Pennsylvánii je pritom zároveň najstarším zvoleným prezidentom v dejinách USA.

Joe Biden sa narodil 20. novembra 1942 ako Joseph Robinette Biden Jr. v katolíckej rodine so zmiešaným anglicko-francúzsko-írskym pôvodom. Vyrastal spoločne so sestrou a dvomi bratmi.

Keď sa v 50. rokoch minulého storočia scrantonská oblasť ocitla v ekonomickom úpadku, Bidenov otec si nemohol nájsť trvalú prácu, a tak presťahoval rodinu do Claymontu v susednom štáte Delaware. Tam Biden v roku 1961 vyštudoval Archmere Academy v Claymonte a v roku 1965 históriu a politické vedy na University of Delaware v Newarku. Počas štúdií bol dokonca výborným hráčom amerického futbalu a chvíľku sa venoval aj bejzbalu.

V roku 1968 získal akademický titul doktor práv na Syracuse University a následne začal vykonávať právnickú prax vo Wilmingtone. V roku 1970 ho zvolili do okresnej rady New Castle a o dva roky neskôr uspel v senátnych voľbách v štáte Delaware. Stal sa tak šiestym najmladším senátorom v histórii Spojených štátov amerických. V senáte vydržal dlhých 36 rokov, a keď v januári 2009 rezignoval v súvislosti s nomináciou za viceprezidenta USA, patril v tom čase medzi služobne najstarších senátorov v krajine.

Počas kariéry senátora (1973 – 2009) sa viackrát zviditeľnil v súvislosti s medzinárodnou politikou USA. V roku 1991 sa postavil proti vojne v Perzskom zálive. Podporil však rozšírenie pôsobnosti Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) do východnej Európy a jej zásah v konfliktoch na Balkáne v 90. rokoch. Podporil tiež rezolúciu schvaľujúcu vojnu v Iraku v roku 2002, nesúhlasil však s navýšením počtu amerických vojakov v roku 2007.

Reklama

Bidenovo meno sa už v minulosti skloňovalo s kandidatúrou na post prezidenta Spojených štátov. V rokoch 1988 a 2008 sa neúspešne uchádzal o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany. V období rokov 2009 – 2017, počas éry prezidenta Baracka Obamu, zastával funkciu 47. viceprezidenta USA. V roku 2016 mal na dosah prezidentskú nomináciu, no v čase, keď sa začínala kampaň, stiahol sa z politickej scény po tom, ako pre nádor na mozgu skonal jeho 46-ročný syn Beau.

Rodinné tragédie niekoľkokrát zasiahli do Bidenovej politickej kariéry. Niekoľko týždňov po zvolení do senátu, 18. decembra 1972, prišiel pri tragickej dopravnej nehode počas vianočných nákupov o manželku Neiliu a ročnú dcérku Naomi. Bidenovi synovia, spomenutý Beau a Hunter, zrážku s kamiónom prežili, avšak, s početnými zraneniami. V tom čase zvažoval, že ukončí pôsobenie v senáte, aby sa mohol lepšie postarať o chlapcov, ale nechal sa presvedčiť na pokračovanie. V roku 1977 sa zosobášil so súčasnou manželkou Jill, majú spolu dcéru Ashley.

V novembrových voľbách získal Biden celkovo 306 hlasov v Zbore voliteľov, zatiaľ čo jeho predchodca Donald Trump 232. Hlasovalo za neho viac ako 81 miliónov voličov, čo bolo zároveň o približne sedem miliónov viac ako za jeho republikánskeho súpera.

Trump napriek tomu od vyhlásenia výsledkov volieb tvrdohlavo odmietal uznať prehru, bez dôkazov stále tvrdí, že mu výhru vo voľbách ukradli s tým, že demokrati sú podľa neho zodpovední za najväčší volebný podvod v dejinách Spojených štátov. Zástupcovia jeho kampane podali v súvislosti s údajnými volebnými podvodmi viac ako 60 žalôb, svoje tvrdenia však nedokázali podložiť dôkazmi a všetky pokusy, s výnimkou jedného, prehrali. Aj toto malé víťazstvo však nakoniec zvrátil najvyšší súd štátu Pennsylvánia. Konšpiračné teórie dosluhujúceho prezidenta napokon 6. januára vyprovokovali dav jeho podporovateľov k útoku na sídlo amerického Kongresu v čase, keď počítal hlasy voliteľov, aby formálne potvrdil Bidenovo volebné víťazstvo.

Násilnosti, ktoré si vyžiadali päť mŕtvych, viedli Snemovňu reprezentantov Kongresu k impeachmentu Trumpa za “podnecovanie vzbury”, čím sa stal prvým prezidentom USA, ktorý ústavnej žalobe čelí dvakrát. Jediná stať impeachmentu poukazuje na Trumpove opakujúce sa falošné tvrdenia o tom, že vyhral novembrové prezidentské voľby a na prejav k davu jeho podporovateľov, ktorí neskôr vtrhli do Kapitolu. Tiež cituje telefonát so štátnym tajomníkom štátu Georgia, ktorého Trump vyzval, aby “našiel” dostatok hlasov pre jeho výhru v štáte. O vine alebo nevine bývalého prezidenta rozhodne Senát.

Reklama

Obavy z ďalších útokov Trumpových podporovateľov pritom sprevádzali aj dnešnú inauguráciu. Pre pandémiu nového koronavírusu a nedávne nepokoje bolo podujatie obmedzené a uskutočnilo sa za prísnych bezpečnostných opatrení.

 

Demokracia zvíťazila

Nový americký prezident Joe Biden vo svojom prvom prejave po zložení prísahy v stredu povedal, že “demokracia zvíťazila”. Uvítal zároveň pokojné odovzdanie moci napriek útoku na Kapitol vo Washingtone na začiatku januára. Informovali o tom agentúry DPA, AFP a AP.

“Toto je deň Ameriky. Toto je deň demokracie. Deň histórie a nádeje, obnovy a odhodlania,” uviedol Biden, pričom poďakoval svojim predchodcom.

Uviedol, že je pred ním ešte veľa práce.

Poznamenal, že krajina prežíva “náročné” obdobie, čím poukázal na pandémiu nového koronavírusu a hospodársky pokles.

V inauguračnom prejave sa takisto zaviazal, že porazí politický extrémizmus a domáci terorizmus. USA podľa neho čelia “vzostupu politického extrémizmu, nadradenosti belošskej rasy, domáceho terorizmu, ktorému musíme čeliť a ktorý porazíme”.

Biden taktiež vyzval na tichú modlitbu za 400.000 obyvateľov USA, ktorí podľahli chorobe COVID-19.

Odsúdil tých, ktorí klamstvom získavajú moc. Zaviazal sa, že bude prezidentom všetkých Američanov, pričom bude bojovať aj za tých, ktorí ho nevolili. Nový prezident takisto vyzval občanov, aby “odmietli kultúru, v ktorej sú zmanipulované samotné fakty”.

Biden počas prísahy mal ruku položenú na 127-ročnom výtlačku Biblie, ktorú držala jeho manželka Jill.

Reklama

Slávnostnú prísahu krátko predtým zložila aj nová viceprezidentka USA Kamala Harrisová. Stala sa tak prvou ženou – viceprezidentkou Spojených štátov i prvou Afroameričankou a Američankou ázijského pôvodu na tomto poste.

Kandidát Demokratickej strany Biden zvíťazil v prezidentských voľbách 3. novembra minulého roka, keď porazil republikánskeho kandidáta, doterajšieho prezidenta Donalda Trumpa. Trumpovo funkčné obdobie sa oficiálne skončilo v stredu 20. januára. Trump sa na Bidenovej inaugurácii nezúčastnil a niekoľko hodín pred samotnou ceremóniou odcestoval z Washingtonu na Floridu.

Stredajšiu inauguráciu sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia v súvislosti s útokom Trumpových priaznivcov na Kapitol. Tohtoročné oficiálne odovzdanie moci ovplyvnila i pandémia koronavírusu SARS-CoV-2, v dôsledku ktorej bol obmedzený počet účastníkov i divákov. Štátnu hymnu na inaugurácii zaspievala americká speváčka Lady Gaga, na podujatí vystúpila aj Jennifer Lopezová.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali