Je málo známe, že USA imperializmus sa v 19. storočí zakladal na extrémnom kolonializme

Je málo známe, že USA imperializmus sa v 19. storočí zakladal na extrémnom kolonializme

Bratislava 11. februára 2019 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Spojené štáty, ktoré sa sami označujú ako najdokonlejšia demokracia na svete, neraz prízvukujú, že nikdy neboli koloniálnou mocnosťou. Vraj už len preto nie, lebo vznikli z kolónii Angličanov, Francúzov a Španielov, ktoré títo mali v severnej Amerike. Pritom nehanebne pripomínajú, že ju od týchto kolonizátorov vraj oslobodili

Ilustračné foto

Veľké klamstvo Američanov

Reklama

To ale je lož, lebo tieto kolónie zabrali pre seba a vyvlastnili a zničili pritom Indiánov, pričom ich odsúdili na život v rezerváciách, a tak im zobrali slobodu a znemožnili im ich pôvodný spôsob života.

V 19. storočí, keď sa potom už chceli etablovať ako svetová veľmoc, tak museli zlomiť hegemóniu vlastnenia veľkých kolónií európskymi mocnosťami – Anglickom a Francúzskom – a minimálne sa im v tomto smere vyrovnať.

Reklama

Po ukončení americkej občianskej vojny Juh proti Severu, v roku 1865, sa začala fáza vnútornej konsolidácie a uvedomovania si dôležitosti a významu novousporiadaného štátu.

 

Intenzívne sa budovalo povedomie amerického nacionalizmu

Do hláv občanov USA sa zaštepovala potreba a nevyhnutnosť  maximálneho rozšírenie vlastných zahranično-politických dimenzií. USA začali nadobúdať agresívny a rozpínavý charakter a rýchlo vzniklo presvedčenie o dôležitosti expanzie a získania vlastných kolónií.

 

Reklama

USA sa „potichu“ tiež stali kolonizátormi

Prvú kolóniu nadobudli Američania ale už v roku 1817, keď v Afrike založili západoafrickú Libériu. Neskôr sa angažovali na základe svojej „fašistickej“ Monroe-doktríny najskôr v Karibiku a potom pokračovali anexiou Havajských ostrovov a svoje kolonialistické pazúry zapustili aj v Ázii a Pacifiku. Obchodovanie  s Čínou totiž nadobudlo postupne veľký význam aj pre Washington a tento obrovský trh nechceli Američania prenechať celý len Európanom a Japonsku.

 

V 19. storočí USA beztrestne okradli Španielsko o obrovské územia

Po víťazstve v španielsko-americkej vojne v roku 1898 získali USA obrovské územia na juhu a pripojili si ich. Tým sa zároveň aj skončilo španielske koloniálne panstvo v Karibiku a Pacifiku. USA vojensky obsadili aj Filipíny, ktoré dovtedy boli kolóniou Španielska a ich kolóniou ostali až do druhej svetovej vojny, keď ich obsadili Japonci. Posledná koloniálna expanzia USA sa konala po skončení druhej svetovej vojny, keď si vtelili do svojho panstva početné ostrovy v Pacifiku.

Reklama

Španieli boli po porážke v roku 1898 donútení takzvanou Parížskou zmluvou prepustiť USA aj Kubu a Puerto Rico, ktoré sa tak stali americkými kolóniami. Panstvo Američanov na Kube trvalo do roku 1934, keď prezident Franklin Roosevelt podpísal zmluvu, že USA si ponechali na Kube len námornú základňu Guantanamo, ktorá sa neskôr smutne preslávila neľudským mučením zajatcov USA, ktorí boli bez súdu a bez dôkazov označení za teroristov.

 

USA lúpili bohatstvá aj v moriach a oceánoch

Američanom sa na základe takzvaného Guano Islands Acts podarilo ešte v 19. storočí anektovať v centrálnom Pacifiku Bakerov ostrov, Jarvisov ostrov, Howlandov ostrov a niekoľko ďalších menších ostrovov. Stali sa súčasťou takto novovzniknutej Americkej Oceánie. Postupne do nej pribudli ešte Midway ostrovy, Wake ostrov, Marshallove ostrovy, Mikronézia a Pallau ostrov.

 

Okrem toho spravoval Washington aj svoje protektoráty

K nim patrila napríklad Panama, Nicaragua a ostrov Hispaniola. V roku 1915 USA obsadili Haiti, ktoré sa stali tiež protektorátom Bieleho Domu.

To isté sa udialo s Dominikánskou Republikou. Američania obsadili v roku 1941 dokonca aj Island. Od roku 1944 ho síce prepustili do samostatnosti, ale ponechali si tam svoje vojenské jednotky.

Jozef Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali