Je aktuálne politické dianie ešte náhodným vývojom udalostí alebo už plazivým sorosovským pučom?

Je aktuálne politické dianie ešte náhodným vývojom udalostí alebo už plazivým sorosovským pučom?

Bratislava 10. mája 2023 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Je prezidentkino zneužitie rozvratu v koalícii na nedemokratické prevzatie absolútnej moci v štáte iba využitím náhodnej príležitosti? Alebo bol tento scenár vopred naplánovaný?

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová prichádza pred novinárov

Prezidentka Zuzana Čaputová mohla ešte pred niekoľkými týždňami vyhlásiť predčasné voľby na jún, prípadne na začiatok júla. Neurobila to, hoci nepochybne vedela o viacerých vážnych kauzách ľudí z Hegerovej vlády. Zato teraz, presne a neomylne – náhodou práve vo chvíli, keď už sa stal len ťažko prakticky realizovateľný akýkoľvek skorší termín volieb než septembrový – sa jej odrazu hodila prvá zámienka, ktorá sa vyskytla.

Reklama

Je zrejme len zhodou politických okolností, že obetným baránkom sa stal minister Samuel Vlčan. (Mimochodom, jeden ešte z tých príčetnejších ministrov z vládneho obludária – žeby práve preto padla voľba na neho?) O Vlčanovej korupčnej veci pritom musela byť informovaná už najmenej pred niekoľkými týždňami, ale akosi jej to nevadilo.

Kto sa spätne, triezvo a s odstupom pozrie na chronológiu diania, musí jasne vidieť, o čo milej lady z Prezidentského paláca išlo: akonáhle sa objavila prvá šanca chňapnúť po maximálnej možnej, takmer nekontrolovanej moci v štáte, tak to urobila.

Reklama

A táto, celým svetom (rozumej, globálnou propagandistickou mašinériou Západu) velebená, zbožňovaná a obdivovaná dáma v elegantných šatách, superdemokratka citlivo vnímajúca tie správne hodnoty a nuansy právneho štátu, to urobila celkom na hulváta, v štýle nie zase tak úplne odlišnom od štýlu vreckárky zo supermarketu.

Namiesto toho, aby personálne zloženie úradníckej vlády odkonzultovala s parlamentnými stranami, s volenými zástupcami ľudí, tak ako sa to robí aj v iných krajinách so systémom parlamentnej demokracie, ona si tam hneď začala nominovať svojich ľudí. Hm, svojich… Konšpirátorská a dezolátska opozícia a iná háveď by hneď začala kričať, že sorosových, ale to my písať nebudeme, veríme že naši čitatelia majú vlastný rozum.

Prezidentka, osoba s právnym vzdelaním a múdrymi poradcami nepochybne vie, že tento postup v rozpore s ústavnými zvyklosťami nie je iba prejavom hlbokej neúcty k voličom, parlamentu či tradíciám, ale predovšetkým je na hrane ústavy.

Niektorí opoziční politici dokonca hovoria o puči, o štátnom prevrate, o zneužití právomoci verejného činiteľa a pod. To síce je možno nepatrne zveličené, lenže sa ozýva pozoruhodne veľa hlasov nielen z opozície, ale dokonca aj z koalície, že na takúto vládu sa príliš nebude hodiť prívlastok „úradnícka“, ako bolo avizované, pretože jej kľúčoví členovia budú politickí viac než dosť. A teda, či by sme ju namiesto „úradníckej“ nemali radšej nazývať „prezidentská“.

A vlastne, či vôbec bude namieste používať výraz „vláda“ a nie skôr iba „kabinet“: povráva sa totiž, že budúci predseda tohto orgánu Ľudovít Ódor ani nemá vplyv na to, koho mu prezidentka do jeho vlády pridelí.

Reklama

Za daných okolností už väčšina parlamentných strán vyjadrila ak nie priamo kategorické odmietnutie vyjadrenia podpory takémuto „prezidentskému kabinetu“, tak prinajmenšom váhanie. Z koaličných strán iba Saska avizovala, že bude tento kabinet podporovať – Hegerovci a Kollárovci si chcú s rozhodnutím počkať, až keď ho prezidentka predstaví. Opozícia a OĽaNO sa vyjadrili, že prezidentkinu vládu nepodporia, považujú Čaputovej kroky za neústavné. A niečo veľmi podobné tvrdí aj Veronika Remišová, keby to náhodou niekoho ešte zaujímalo.

Zloženie prezidentkinho ansámblu ešte nie je definitívne, ale mená, ktoré sa spomínajú, sú dôvodom na presne tie obavy, o ktorých bola reč už od prvého momentu, keď sa objavila možnosť, že Slovensko bude mať úradnícku vládu. Už len to, že vládu má viesť Ľudovít Ódor, osvedčený neoliberálny ekonóm, učiteľ na Sorosovej Stredoeurópskej univerzite, hovorí za všetko. Ale jasnou správou sú aj ďalšie nominácie.

Zdecimované zdravotníctvo má ostať v rukách patológa Michala Palkoviča, ktorý bol doposiaľ štátnym tajomníkom. Na vtipy, že zdravotníctvo je už v takom stave, že ho dostal do opatery patológ, zvykne odpovedať, že najradšej má otvorených a chladnokrvných ľudí. Nuž, uvidíme ako pitva slovenského zdravotníctva dopadne…

Lenže to je aspoň odborník od fachu. Zato napríklad budúci minister vnútra Ivan Šimko nie je žiadny „úradník“, ale starý Dzurindov káder, osoba čisto politická. Podobne budúca ministerka spravodlivosti, bývalá sudkyňa a poslankyňa za SDKÚ Jana Dubovcová.

Nehovoriac už o Martinovi Sklenárovi, budúcom ministrovi obrany. V súčasnosti je generálnym riaditeľom Sekcie obrannej politiky Ministerstva obrany, kam ho priviedol Jaroslav Naď. Je to preverený káder, ktorý napríklad zabezpečoval rozhovory o posilnení vojenskej prítomností NATO na Slovensku. Pôsobil niekoľko rokov aj na ministerstve zahraničných vecí.

Reklama

Vrcholom však je nádejný nový minister zahraničia, diplomat Miroslav Wlachovský, hardcore washingtonský jastrab ako z jedného vrhu s Káčerom, Demešom či Korčokom. Denník N o ňom píše: „Wlachovský bol okrem svojej práce v diplomacii aj poradcom premiéra Eduarda Hegera pre zahraničnú politiku. Práve pomoc Ukrajine vo vojne je oblasť, ktorú na Hegerovej vláde partneri z Európskej únie aj Spojené štáty a NATO oceňovali. Wlachovský pri týchto rozhodnutiach bol.“ Čo ešte viac treba dodávať?

Takže si to zhrňme: prezidentka a jej majitelia čakali na chvíľu, keď už ostane ako jediná alternatíva úradnícka vláda a zmocnili sa vesla. Teraz majú päť mesiacov, aby beztrestne realizovali svoje zámery. Poslanec Ľuboš Blaha to zhrnul slovami: „Čaputovej vláda je kolosálny podvod na občanoch. Progresívne Slovensko v tandeme s americkou ambasádou jasne ukazuje, že majú demokraciu úplne na háku.“

Čo sa dá v tejto situácii robiť? Popri súdoch je parlament jedinou inštitúciou, ktorá by mohla prezidentke pozerať na prsty, ale do akej miery to bude možné, to je vo hviezdach, lebo ako hovorí reklama, „tu už nikto nič negarantuje“.

Možno sa až teraz ukáže, kto pani prezidentka skutočne je. V minulosti sa niektorým konšpiratívnejšie ladeným občanom občas zazdalo, že spoza masky jemnej a distingvovanej dámy sem-tam prebleskuje akási iná tvár – tvár neľútostného, chladnokrvného predátora s veľkými tesákmi. Ak sa nemýlili, tak teraz tú tvár možno budeme môcť vidieť častejšie.

A možno nie. Možno to všetko bude prebiehať potkaním spôsobom, potichúčky: napriek tomu, že Slovensko a jeho občania sú na hrane bankrotu, aj naďalej peniaze, zbrane a všetka možná iná podpora bude smerovať na Ukrajinu. Štát sa bude ďalej personálne aj ekonomicky „konsolidovať“, čo v slovníku euroatlanťanov znamená, že bude čoraz viac preberaný a kontrolovaný „tými správnymi“ ľuďmi a štruktúrami. Čo bude treba tutlať, to sa bude tutlať, a koho bude treba umlčať či zlikvidovať… no veď viete, máme demokraciu, právny štát, slobodu slova a tak podobne.

A popritom bude treba pritiahnuť opasky. Brutálne. Dosť možné, že najviac zo všetkých krajín EÚ. Bude treba pripravovať vyrovnaný rozpočet na budúci rok a v najbližších rokoch, v zmysle záväzku voči EÚ, znížiť rozpočtový deficit o dve tretiny. Sláva Ukrajine!

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

15:09

Španielsko v sobotu odsúdilo vyjadrenia argentínskej prezidentskej kancelárie, ktorá obvinila vládu v Madride z toho, že Španielom prináša “chudobu a smrť”.

Kancelária argentínskeho prezidenta Javiera Mileia zverejnila na sociálnej sieti vyhlásenie, v ktorom obvinila španielskeho premiéra Pedra Sáncheza, že ľavicovou politikou poškodzuje ekonomiku a stabilitu Španielska.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali