Povejšil: Rusko ani Putin nemôžu zasahovať do vzťahov EÚ-Ukrajina

Povejšil: Rusko ani Putin nemôžu zasahovať do vzťahov EÚ-Ukrajina

Brusel 29. septembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podľa českého veľvyslanca pri EÚ Povejšila Európska únia, ale ani Ukrajina dohodu meniť nechcú

Stály výbor veľvyslancov pri EÚ (COREPER) bude v utorok (30.9) rokovať o širšom kontexte vzťahov únie s Ruskom a Ukrajinou. Neočakáva sa, že dôjde k prehodnoteniu doterajších sankcií únie voči Rusku. Uviedol to dnes vedúci Stáleho zastúpenia Českej republiky pri EÚ Martin Povejšil.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin

Český veľvyslanec pri EÚ v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti upozornil na skutočnosť, že Rusko nemôže zasahovať do dvojstranných rokovaní, ktoré prebiehajú na linke Brusel – Kyjev.

“Ruská strana, a teda ani prezident Putin, nemôžu zasahovať do bilaterálneho vzťahu medzi EÚ a Ukrajinou. Je zreteľné, že v nadchádzajúcom období EÚ ani Ukrajina nechcú meniť túto dohodu,” skonštatoval český veľvyslanec pri EÚ v reakcii na minulotýždňový list ruského prezidenta, v ktorom šéfa Európskej komisie vyzýva na vykonanie “podstatných úprav” v obchodnej časti asociačnej zmluvy.

Reklama

Povejšil pripomenul, že Rada ministrov dnes schválila odloženie výkonu dočasnej platnosti obchodnej časti asociačnej dohody, ktorá vlastne znamená dohodu o voľnom obchodovaní medzi EÚ a Ukrajinou. Platnosť tejto časti dohody bola odložená do 1. januára 2016.

 

Utorňajšie rokovanie veľvyslancov členských krajín únie sa bude v širšom kontexte venovať vzťahom s Ruskom a Ukrajinou

Čo sa týka režimu jednostranných obchodných opatrení únie voči Ukrajine, k tomu zatiaľ nedošlo, ale je návrh, aby tieto opatrenia pokračovali naďalej od 1. novembra. Terajšie platné obdobie pre jednostranné kroky EÚ vyprší koncom októbra.

Povejšil spresnil, že Európska komisia minulý týždeň predložila tento návrh príslušnému odboru pre obchodnú politiku. “Tento návrh bude štandardne prerokovaný na COREPER-i, potom ho musí schváliť Rada a nakoniec Európsky parlament. Zostáva jeden mesiac, kým to nadobudne platnosť, pretože existujúce jednostranné opatrenia vypršia koncom októbra,” uviedol Povejšil.

Reklama

Český diplomat dodal, že utorňajšie rokovanie veľvyslancov členských krajín únie sa bude v širšom kontexte venovať vzťahom s Ruskom a Ukrajinou. Diplomati sa sústredia na vyhodnocovanie situácie na Ukrajine a prímeria medzi vládnymi zložkami a povstalcami. EÚ podľa jeho slov nevníma situáciu na Ukrajine ako čierno-biely obrázok, skôr ako “obraz s mnohými odtieňmi sivej” a preto neočakáva, že sa v utorok veľvyslanci dohodnú na zmene sankčných opatrení, ktoré zaviedla EÚ voči Rusku.

Diplomati sa musia dohodnúť tiež na tom, ako často sa treba stretávať a vyhodnocovať situáciu na Ukrajine a v dôsledku toho rokovať aj o možnostiach modifikovať súčasný stav reštriktívnych opatrení voči Moskve. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy po zavedení najnovšieho balíka sankcií proti Rusku v polovici septembra, naznačil, že sankcie sú reverzibilné: môžu byť odvolané alebo zmiernené v súvislosti s postojom Ruska voči dianiu na Ukrajine.

 

Putin v liste pre Barrosa žiada urobiť “systematické zmeny” v časti o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej zmluvy

Diplomati z krajín EÚ sa dnes priamo nevenovali odpovedi na list, ktorý ruský prezident Vladimir Putin poslal predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi a v ktorom ho žiada o “podstatné zmeny” v obchodnej časti asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou. Po skončení Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli to uviedol štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Peter Javorčík.

Reklama
Na snímke štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ SR) Peter Javorčík

“Vieme, že Putin napísal predsedovi Európskej komisie Barrosovi minulý týždeň list. Pokiaľ viem, Európska komisia pripravuje odpoveď, ale toto nebolo predmetom rokovania na dnešnej Rade ministrov,” spresnil Javorčík.

Internetový denník EUobserver v dnešnom vydaní uviedol, že Rada ministrov vydá spoločné stanovisko k Putinovmu listu. V záveroch zo zasadnutia Rady sa Rusko priamo neuvádza, diplomati sa však zhodli na nasledovnom texte:

“Asociačná dohoda je bilaterálna dohoda a akékoľvek úpravy možno vykonať len na žiadosť jednej zo strán a so súhlasom druhej strany, v súlade s mechanizmami ustanovenými v texte a v súlade s medzinárodným právom a s príslušnými vnútornými postupmi strán.” Dokument vyzýva Ukrajinu, aby pokračovala v procese plánovaných reforiem a modernizácie ekonomiky.

Ministri potvrdili, že oblasť týkajúca sa uplatňovania režimu voľného obchodu a vzájomného rušenia colných bariér medzi EÚ a Ukrajinou (Hlava IV) bude platiť od 1. januára 2016. Ostatné prvky dočasnej dohody medzi Bruselom a Kyjevom začnú platiť od 1. novembra 2014. Ide o reformné kroky v oblasti spravodlivosti a bezpečnosti, ekonomiky, financií, boj proti podvodom a budovanie inštitúcií.

Putin v liste pre Barrosa žiada urobiť “systematické zmeny” v časti o voľnom obchode medzi EÚ a Ukrajinou, ktorá je súčasťou asociačnej zmluvy. Putin argumentuje rizikami, ktoré podľa neho predstavuje realizácia dohody pre rusko-ukrajinské ekonomické väzby aj pre celú ruskú ekonomiku.

Predstavitelia Európskej komisie trvajú na tom, že je nemožné vykonať zmeny v obchodnej časti dohody o pridružení tak, ako to žiada Putin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali