Ján Miho z Terchovej: Ako vozičkár som precestoval takmer pol zemegule

Ján Miho z Terchovej: Ako vozičkár som precestoval takmer pol zemegule

Terchová 18. februára 2016 (HSP/Foto:Ján Miho)

 

Prinášame vám rozhovor s jediným vozičkárom na kandidátke KDH – Jánom Mihom z Terchovej, ktorý napriek tomu, že je zdravotne hendikepovaný, žije aktívny a plnohodnotný život

Na snímke kandidát KDH – Ján Miho  z
Na snímke kandidát KDH – Ján Miho
z

Ste telesne postihnutý, ale vo vašej rodnej obci aktívny. Zúčastňujete sa života v obci, boli ste miestnym poslancom, šéfredaktorom obecných novín. Povedzte nám viac o vašom živote v Terchovej.

Reklama

Tak pekne poporiadku. V roku 1987 som skončil Gymnázium na Mokrohájskej v Bratislave, prišiel som domov a nemal som žiadnu perspektívu. Dva roky som pomáhal administratívne miestnemu pánu farárovi, pátrovi Šabovi. Bola to pre mňa univerzita života. Na konci roku 1989 sa mi podarilo urobiť si vodičák, pre vozičkára je auto=sloboda. Osamostatnil som sa, dostal som od obce byt, našiel som si prácu a začal žiť, ako bežný občan. V prvých komunálnych voľbách som sa stal poslancom obecného zastupiteľstva. Politika ma začala zaujímať od Nežnej revolúcie. V roku 1988 som v Terchovej založil miestnu organizáciu Zväzu invalidov, ktorá má dnes už 80 členov, sme najaktívnejšia organizácia v obci. V roku 1991 som sa stal šéfredaktorom obecných novín Terchová a som ním až doteraz. Robím všetko, čo sa dá v rámci mojich možnosti.

Na snímke kandidát KDH – Ján Miho a cestovateľ,ktorý na vozíčku precestoval takmer pol zemegule
Na snímke kandidát KDH – Ján Miho a cestovateľ,ktorý na vozíčku precestoval takmer pol zemegule

Rád cestujete. Boli ste už na viacerých pre našinca exotických miestach. Povedzte nám kde všade a v akých zaujímavých situáciach ste sa tam ocitli.

Reklama

Dovolím si neskromne napísať na tomto mieste, že som ako vozičkár precestoval takmer pol zemegule. Takmer celú Západnú Európu, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Chorvátsko, Izrael, Jordánsko, Južnú Ameriku, Brazíliu, Argentínu. Tých miest bolo veľmi veľa. Najradšej si spomínam na Paríž, Rio, Sao Paulo, Benátky, mesto Petra v Jordánsku. Pre mňa bolo fascinujúce Mŕtve more, rieka Jordán, celá Svätá zem, kade chodil Ježiš Kristus, bol som aj na Golgote. V Riu de Janeiro som bol na hore Corcovado, kde je najväčšia socha Ježiša Krista, postavená v roku 1931, úžasný výhľad na mesto a more. V roku 2013 som bol na stretnutí mládeže s pápežom Františkom v Riu de Janeiro na pláži Copacabana do konca života budem spomínať na úžasnú atmosféru. V Buenos Aires som bol v dome, kde sídli Slovenský kultúrny spolok v Argentíne, našiel som tam skvelého človeka, s ktorým si dodnes píšem. Navštívil som vodopády Iguazu medzi Brazíliou a Argentínou, nesmierna sila prírody. Tých miest je veľmi veľa po svete, ktoré sa mi vryli do pamäti.

Rozhodli ste sa vstúpiť do politiky. Prečo a čo by ste v politike chceli presadiť, resp. riešiť?

Na kandidátnej listine KDH som ocitol vďaka politikom zo Žiliny, Ing. Peter Belinský a doc. Martin Fronc, bývalý minister školstva. V mojom prípade je agenda ako poslanca NR SR úplne jasná, oprava zákonov, ktoré sa týkajú zdravotne postihnutých občanov. Naozaj je čo naprávať. Dúfam, že dostanem podporu aj od občanov so zdravotným postihnutíma stanem sa poslancom v našom parlamente. Zdraví nám možno chcú pomôcť, ale nevedia ako a ja viem, čo je potrebné urobiť. Mám takú víziu, že až ma stretne o 4 roky nejaký vozičkár, že mi bude môcť povedať, že sa jeho životné podmienky zlepšili. Byť poslancom by mala byť služba občanom a toto chcem naplniť konkrétnym obsahom.

Kandidujete za KDH na 50 mieste. Prečo práve táto strana? KDH má teraz asi najhoršie preferencie v celej svojej histórii, ako to vnímate a čím to podľa vás je?

V roku 1990 som v prvých komunálnych voľbách kandidoval v Terchovej za obecného poslanca práve za KDH. Dodnes som členom KDH. Mám 50 rokov, tak preto číslo 50 (smiech). V týchto voľbách kandiduje 23 politických strán, čo je podľa mňa na malé Slovensko veľa. Je tu pretlak politických strán vo voľbách od roku 1990. 6. marca 2016 sa dozvieme výsledky volieb, potom zhodnotíme, kde sme urobili chyby. Preferencie je jedna strana mince, výsledky volieb druhá strana mince. Počkajme si na výsledky a potom môžeme analyzovať prečo voľby dopadli tak, ako dopadli. Sám som zvedavý, akú dostaneme podporu od občanov. Verím, že hodnoty, ako rodina, bezpečný domov sú dôležité pre väčšinu národa.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali