Ján Horecký: Viem si predstaviť spojenie UK s STU v Bratislave do jedného celku

Ján Horecký: Viem si predstaviť spojenie UK s STU v Bratislave do jedného celku

Bratislava 27. novembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Spojenie Univerzity Komenského (UK) a Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave do jedného celku si vie predstaviť minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Ako uviedol pre TASR, túto myšlienku školám však nevnucuje

TK po zasadnutí ÚKŠ na tému - ďalšie opatrenia štátu v súvislosti s prílevom odídencov z Ukrajiny
Na snímke Ján Horecký

“Spájanie vysokých škôl nie je direktíva, nebolo to ani v prípade spájania vysokých škôl vo svete. Nikto to nikdy vysokým školám neprikáže,” poznamenal Horecký.

Reklama

Úlohou spoločnosti je podľa ministra pripraviť vysokým školám podmienky, aby samé vyhodnotili, že keď sa spoja, vznikne nová kvalita.

Minister upriamil pozornosť na svet, kde sa univerzity bežne spájajú alebo zlučujú do jednej.

Reklama

“Videli sme, že vďaka spojeniu viacerých škôl do jedného celku sa do priestoru škôl dostali stovky až tisíce firiem. Zrazu sa stalo, že synergia spojenia priniesla nových úspešných podnikateľov. Zrazu sú hráčmi nielen v tom akademickom, vysokoškolskom či vedecko-výskumnom prostredí, ale aj v tom komerčnom,” vysvetlil Horecký.

Práve rôznorodosť vysokých škôl ponúkla zlúčením podľa jeho slov napríklad to, že sa školy medzi sebou dopĺňali.

Koncom augusta ministerstvo školstva v rámci plánu obnovy vyhlásilo výzvu na podporu strategického rozvoja vysokých škôl, ktorej cieľom je podporiť spájanie vysokých škôl, budovanie integrovanej infraštruktúry, ako aj komplexnej modernizácie výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry.

“Partnerské vysoké školy, ktoré majú záujem spájať sily a zlúčiť sa či splynúť do jednej spoločnej inštitúcie, sa môžu uchádzať o prostriedky vo výške do 60 miliónov eur na jednu žiadosť. Na výzvu je celkovo alokovaných 120 miliónov eur bez DPH z plánu obnovy,” uvádza sa na webe Plánu obnovy a odolnosti SR.

Výzva umožňuje vysokým školám najmä obnoviť a modernizovať svoje budovy. Okrem toho aj kúpiť pozemky a nehnuteľnosti, alebo vybudovať nové spoločné priestory či vonkajšie areály.

Reklama

 

UK a STU v Bratislave si spojenie do jednej univerzity teraz nevedia predstaviť
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave ani Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave si momentálne nevedia predstaviť spojenie do jedného celku. Hovorca STU Juraj Rybanský pre TASR uviedol, že spájanie s UK nie je pre STU aktuálna téma, diskutovalo sa o ňom pred dvoma rokmi, ale obe univerzity ho z viacerých dôvodov odmietli.

“V krátkodobej perspektíve si takéto spojenie predstaviť nevieme,” spresnila pre TASR hovorkyňa UK Lenka Miller.

Takýto projekt by podľa jej slov znamenal obrovské výdavky, začínajúc od rôznych auditov (od účtovných cez majetkové po personálne) cez aktualizácie a integráciu rôznych systémov IT až po vytvorenie nových koordinačných orgánov a pozícii.

“To všetko v čase, keď univerzity majú problémy so zabezpečením bazálneho chodu a sú nútené šetriť energie a prepúšťať zamestnancov,” povedala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity.

Logiku potenciálneho spájania vidí STU skôr pri menších univerzitách bez dlhšej tradície, kde by zlúčenie mohlo mať kvalitatívny aj ekonomický efekt.

“Navyše, berúc do úvahy sumu vyčlenenú na tento účel v pláne obnovy (pre všetky potenciálne spájania), ani tento argument nie je pre dve najväčšie univerzity na Slovensku nijako motivačný,” povedal Rybanský.

Reklama

STU je s UK pripravená pokračovať v rokovaniach o ďalšej spolupráci v oblasti technického a administratívneho zabezpečenia spoločných aktivít univerzít, kde identifikovali širokú paletu možností. Podľa hovorcu ide o spoločné projektové aktivity pod spoločným projektovým útvarom, zjednotenie IT podpory akademických a ekonomických činností na oboch univerzitách a mnohé iné.

Podľa Miller ide o zaujímavú myšlienku, ale v súčasnej situácii nevedia identifikovať také benefity spájania, ktoré by dokázali legitimizovať investície takéhoto rádu.

Spojenie UK a STU v Bratislave do jedného celku si vie predstaviť minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Ján Horecký. Ako uviedol pre TASR, túto myšlienku školám však nevnucuje. Na podporu strategického rozvoja vysokých škôl a zvyšovania konkurencieschopnosti vysokých škôl prostredníctvom ich spájania do väčších celkov, budovania integrovanej infraštruktúry, ako aj komplexnej modernizácie výskumnej, vzdelávacej a ubytovacej infraštruktúry, sú z plánu obnovy vyčlenené financie.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali