Jahnátek: Ceny piatich základných druhov potravín od novembra klesli o 12,27 %

Jahnátek: Ceny piatich základných druhov potravín od novembra klesli o 12,27 %

Bratislava 26. januára 2016 AKTUALIZOVANÉ(TASR/HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Vybraným druhom potravín klesla DPH od 1. januára 2016 z 20 % na 10 %. Sadzba dane sa znížila na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat

Ceny piatich najvýznamnejších kategórií potravín (maslo, mlieko, čerstvý chlieb, bravčové a hydinové mäso) sa medzi januárom 2016 a novembrom 2015 znížili o 12,27 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominat Smer-SD) pri prezentácii výsledkov monitoringu dodržiavania memoranda ohľadom zníženej DPH na potraviny.

Reklama
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek
Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek

“Ak by sme urobili priemer u spomínaných najzákladnejších skupín, tak pokles pri zníženej DPH od 1. januára 2016 bol v priemere 8,53-%, pričom v decembri dosiahol pokles 4,09 %, čiže celkom za sledované obdobie november 2015 až január 2016 bol pokles 12,27-%,” spresnil.

“Pokiaľ k tomu pričleníme aj ďalšie výrobkové skupiny, ktorých sa týka zníženie DPH, tak vidieť, že celkový pokles v januári voči decembru je 7,72-%, teda 0,5 % sa už prenieslo do zvýšenia obchodnej marže. Priemerný pokles za všetky sledované výrobky bol v decembri minulého roku 5,1-%, čo celkom predstavuje pokles cien medzi novembrom a januárom o 12,42 %,” poznamenal.

Reklama

Minister pôdohospodárstva vyjadril s výsledkami monitoringu spokojnosť. “Myslím si, že všetci signatári sa snažili dodržať to, čo v memorande podpísali. Obchodníci v drvivej väčšine dodržali zníženie DPH a premietli ho do ceny. Výsledný viac ako 12,4-% pokles ceny do konca januára je teda veľmi potešiteľný,” doplnil.

Monitoring sa podľa neho vykonával v 10 najväčších obchodných reťazcoch, ktoré zabezpečujú asi 85 % predaja potravín. MPRV monitorovalo 183 predajní rôznej veľkosti, od malých až po hypermarkety, a to vo všetkých krajských mestách, ale aj v menších obciach. Monitoring sa začal už v novembri 2015. “Mesačne sme spracovávali 2768 položiek,” dodal minister pôdohospodárstva.

Podľa opozičného parlamentného poslanca Gabriela Csicsaia (Most-Híd) Jahnátek porovnáva hrušky s jablkami, keď rozpráva o monitorovaní cien z decembra 2015 oproti novembru 2015 a januára 2016 oproti decembru 2015. “Nehovoriac o tom, že zákon je takpovediac absolútne bezzubý, lebo sa na dodávateľov nevzťahuje a navyše nestanovuje žiadne sankcie. To, že minister počas tlačovej besedy obviňoval prvovýrobcov z manipulovania dodávateľských cien smerom nahor je podľa mňa dostatočný dôvod aj na jeho odvolanie,” zdôraznil v reakcii na Jahnátkove vyjadrenia Csicsai.

Podľa neho “je nad slnko jasnejšie”, že znížená DPH na vybrané potraviny je iba marketingovým ťahom Smeru-SD pred voľbami. “Ide doslova o almužnu, ktorá je síce zabalená do pôsobivého lesklého obalu a na prvý pohľad vyzerá príťažlivo, nikomu však reálne nepomôže. Som presvedčený, že keby sa tých 70 miliónov eur investovalo do konceptu lokálneho spracovania poľnohospodárskych surovín, do tvorby pracovných miest, ktoré generujú poctivú mzdu, cena všetkých potravín by mohla klesnúť až o štvrtinu,” myslí si poslanec Mosta-Híd.

Memorandum podpísal vlani v októbri premiér Robert Fico (Smer-SD) s predstaviteľmi Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO), Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), Potravinárskej komory Slovenska (PKS), Agrárnej komory Slovenska (AKS) a Jednoty dôchodcov na Slovensku (JDS).

Reklama

Signatári sa v memorande okrem iného zaväzujú vykonávať prepočty odbytových, prípadne spotrebiteľských cien so zníženou sadzbou DPH dôkladne, s maximálnou možnou presnosťou a transparentne, a tiež uvádzať na dodacích listoch okrem aktuálnej ceny potraviny aj cenu platnú k 31. decembru 2015.

Vybraným druhom potravín klesla DPH od 1. januára 2016 z 20 % na 10 %. Sadzba dane sa znížila na mäso z hovädzích zvierat, čerstvé alebo chladené, okrem mäsa z divých hovädzích zvierat. Tiež na mäso z domácich svíň, ako aj mäso z oviec alebo kôz, čerstvé aj chladené. Výnimkou je mäso z divých oviec a kôz.

Na zozname s nižšou DPH je tiež mäso a jedlé droby z domácej hydiny, mäso a jedlé droby z domácich králikov, čerstvé alebo chladené. DPH klesla aj na sladkovodné ryby, rybie filé a ostatné rybie mäso zo sladkovodných rýb, čerstvé alebo chladené, okrem ozdobných rýb. S 10-% DPH sa od januára 2016 predáva aj mlieko, maslo a čerstvý chlieb podľa osobitného predpisu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali