Jad va-šem sa ospravedlnil za skreslenie historických faktov počas fóra o šoa

Jad va-šem sa ospravedlnil za skreslenie historických faktov počas fóra o šoa

Jeruzalem 4. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alik Keplicz)

 

Pamätník obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme sa ospravedlnil za nepresnosti a skreslenie faktov v materiáloch prezentovaných na nedávnom svetovom fóre k 75. výročiu oslobodenia nacistického tábora smrti Auschwitz

Nápis “Arbeit Macht Frei” na bráne do vchodu koncentrančného tábora Auschwitz v poľskom Osvienčime

K tomuto ospravedlneniu došlo po tom, ako bol Jad va-šem kritizovaný za prílišné zdôraznenie úlohy Ruska/Sovietskeho zväzu pri ukončení druhej svetovej vojny a – naopak – za vyhýbanie sa informáciám, ktoré Moskva považuje za háklivé či nepravdivé.

Reklama

Ako informoval denník The Times of Israel, videozáznamy prezentované na slávnostnom ceremoniáli v Jeruzaleme sa takmer výlučne zameriavali na úlohu Sovietskeho zväzu pri porážke nacistov, zatiaľ čo rolu Spojených štátov, Británie a ďalších krajín pri oslobodzovaní Európy od nacizmu bagatelizovali.

Ako v utorok uviedla rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), v liste vedenia Jad va-šemu adresovanom izraelskému denníku Haarec sa píše, že materiály použité na podujatí za účasti šéfov štátov a vlád desiatok krajín obsahovali historické “nepresnosti” a “skreslené skutočnosti”, čo následne “vyvolalo dojem nevyváženosti”.

Reklama

Tento prístup kritizovali aj mnohí historici, politici i iní verejní činitelia, pričom niektoré z negatívnych komentárov smerovali priamo na Jad va-šem.

Stanica RFE/RL vysvetlila, že videá i ďalšie materiály prezentované na fóre neuvádzali zločiny Sovietskeho zväzu počas druhej svetovej vojny ani jeho zodpovednosť za jej rozpútanie. Nehovorili nič ani o rozdelení Poľska medzi ZSSR a Nemecko v roku 1939.

Na ilustračných mapách boli nesprávne zachytené hranice Poľska a jeho susedov a vôbec na nich nebola označená Ukrajina, ktorá je momentálne v konflikte s Ruskom.

Pamätník Jad va-šem sa vo svojom liste za túto chybu ospravedlňuje, pričom dodáva, že videomateriály použité na spomínanom slávnostnom podujatí neodzrkadľujú jeho postoj k historickým udalostiam.

Táto inštitúcia vo svojom liste súčasne ubezpečila, že jej záväzok voči Izraelu a židovskému ľudu naďalej spočíva v zisťovaní faktov s cieľom zabrániť rôznym krajinám v pokusoch zakryť alebo skresliť politický diskurz o tragických udalostiach druhej svetovej vojny.

Reklama

Podľa RFE/RL Jad va-šem vo svojom liste de facto pripúšťa, že ku skresleniu historických skutočností pristúpil kvôli politickým a diplomatickým záujmom ruského prezidenta Vladimira Putina, píše Haarec.

Jedným z hlavných organizátorov fóra bol prezident Európskeho židovského kongresu, oligarcha ruského pôvodu Viačeslav (Moše) Kantor, ktorý má blízko k ruskému prezidentovi.

Na svetovom fóre o holokauste a o boji proti antisemitizmu sa odmietol zúčastniť poľský prezident Andrzej Duda, a to práve pre to, že Putin bol jedným z hlavných hostí a rečníkov podujatia.

Ako písali poľské médiá, pre Varšavu bola takáto situácia neprijateľná: očakávalo sa totiž, že Duda by bol nútený počúvať, ako ruský líder naďalej vyjadruje “nepravdivé tézy o druhej svetovej vojne”. Z rovnakého dôvodu účasť na jeruzalemskom fóre odmietol aj litovský prezident Gitanas Nauséda.

Putin totiž v posledných dňoch roku 2019 niekoľkokrát hovoril o dôvodoch vypuknutia druhej svetovej vojny, politike Poľska a ZSSR v predvojnových rokoch, takzvanom pakte Molotov-Ribbentrop.

Reklama

Okrem iného Putin podľa RFE/RL obvinil Poľsko zo spolupráce s Nemeckom počas rozdelenia Československa, označil poľského veľvyslanca v Berlíne za “antisemitskú sviňu” a de facto ospravedlnil sovietsku inváziu do Poľska v septembri 1939, pričom opakoval tézy sovietskej dobovej propagandy, že poľská vláda v tom čase nemala kontrolu nad krajinou.

Tieto Putinove tvrdenia vyvolali ostrú reakciu Poľska a kontroverzie v ruskej spoločnosti.

Koncentračný tábor Auschwitz oslobodili sovietske jednotky 27. januára 1945. Na území bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora je múzeum, ktoré je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali