J.DUBOVCOVÁ: Doposiaľ sa nenašla politická vôľa riešiť práva znevýhodnených detí

J.DUBOVCOVÁ: Doposiaľ sa nenašla politická vôľa riešiť práva znevýhodnených detí

Bratislava 13. septembra (TASR) – Tým, že mimoriadna správa verejného ochrancu práv nebola doposiaľ prerokovaná v NR SR, sa stráca drahocenný čas na prijatie opatrení, ktoré by mohli zlepšiť situáciu detí so špeciálnymi problémami, ktoré pôjdu na zápis v roku 2014. Uviedla to dnes verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová po stretnutí s mimovládnymi organizáciami a štátnymi orgánmi. Ako dodala, výsledkom jej poznatkov je to, že tieto deti, ktoré idú na zápis a nie sú na tento zápis pripravené vhodným spôsobom, majú minimálne šance na to, aby sa dostali do riadneho vzdelávacieho procesu.

"Z môjho pohľadu odsudzujeme ďalšiu skupinu veľkého počtu detí na to, že keď pôjdu na zápis do školského systému, budú zaradené do tzv. bočnej vzdelávacej vetvy, ktorá im neumožní už nikdy v živote, aby dosiahli napríklad úplné stredné odborné vzdelanie," zdôraznila ombudsmanka s tým, že tam končia aj tie deti, ktoré tam vôbec nepatria. Ombudsmanka si zároveň kladie otázku, aké priority má NR SR, keďže sme schopní sa týždeň venovať bitke dvoch poslancov. "Body programu, ktoré sa teraz v NR SR prerokovávajú, tak ani jeden nemá takú závažnosť, ako je rokovanie o základnom práve, ktoré je porušované v SR," dodala Dubovcová.

V priestoroch úradu verejného ochrancu práv sa dnes stretla ombudsmanka so zástupcami mimovládnych organizácií a štátnych orgánov, aby diskutovali o tejto problematike. "Myslela som si, že sa nám podarí vymyslieť alebo vyriešiť nejaké dočasné opatrenia, ktorými by sme z môjho pohľadu zachránili tie deti, ktoré majú do školy nastúpiť budúci školský rok alebo nasledujúci školský rok," povedala Dubovcová s tým, že na riešení sa nezhodli. "Odporúčam možno starostom obcí alebo samosprávam, aby nečakali na to, kým sa schváli vzdelávacia koncepcia, kým sa vybudujú materské školy, kým sa zriadia kontajnerové školy, ale aby sa snažili týmto deťom pomôcť," doplnila ombudsmanka.

Slovenskí politici podľa nej dlhodobo neriešia nielen situáciu v osadách, ale taktiež sú ľahostajní aj k občanom, ktorí žijú v blízkosti osád. Obe tieto skupiny ľudí podľa Dubovcovej majú právo na svoje postoje, ale politici nemajú pravo tento problém neriešiť.

Reklama

Mimoriadna správa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej, v ktorej hovorí o možnom porušovaní základných práv a slobôd zo strany niektorých orgánov, sa na rokovanie 23. schôdze NR SR nedostala. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ju do programu nezaradil. Jana Dubovcová v správe píše, že konaním niektorých orgánov došlo a dochádza nielen k závažnému porušeniu základných práv a slobôd, ale aj to, že porušenie sa týka väčšieho počtu osôb a z nich aj veľkého počtu maloletých detí, najmä rómskej národnostnej menšiny. Správa poukazuje na možnosti prístupu rómskych detí k vzdelaniu, keď sú zaraďované do špeciálnych tried často len pre svoj pôvod, a prináša tiež iný pohľad na raziu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

mam map ed

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali