Hrnko: “Nemám nič proti tomu, aby mal zväz nové logo, ale pán Kohút a spol. musia rešpektovať Ústavu a zákony tohto štátu”

Hrnko: “Nemám nič proti tomu, aby mal zväz nové logo, ale pán Kohút a spol. musia rešpektovať Ústavu a zákony tohto štátu”

Bratislava 6. októbra 2018 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubuer)

 

Poslanec Národnej rady Anton Hrnko (SNS) v súvislosti s polemikou okolo nového loga Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) uviedol, že argumentácia zväzu, že do loga vrazil peniaze a v prípade jeho zrušenia budú stratené, hovorí, že ide jednoznačne o chybu vedenia SZĽH, ktoré už na jar nerešpektovalo vyjadrenie heraldickej komisie, ktorá mala k logu viaceré výhrady a tým v konečnom dôsledku aj porušilo legislatívu.

Na snímke nové logo SZĽH a Anton Hrnko

“Keď som sa po zverejnení návrhu nového loga SZĽH ohradil proti jeho podobe, rozpútala sa na mojom profile vášnivá diskusia, či to tak má byť alebo je to len moja prehnaná citlivosť spôsobená mojou orientáciou podľa slovenských slniečkárov, patriacou do 19. storočia. Na moju adresu sa zniesli hromy a blesky pravdepodobne od najatých “diskutérov”, že som proti slovenskému hokeju a bránim jeho rozvoju. Nuž, veľavážení, ako Rusi hovoria našej časti sveta, partneri, mojím motívom nebola žiadna nevraživosť ani zatuchnutý nacionalizmus, ale povinnosť brániť slovenské štátne symboly ako človek, ktorý bol jeden z ich spoluautorov, ako človek vzdelaný v danom odbore i ako ústavný činiteľ, ktorý prisahá na Ústavu a zákony SR,” vyhlásil v úvode svojho príspevku Hrnko.

Reklama

Poslanec za SNS argumentuje slovami odborníkov: “Katedra archívnictva a pomocných vied historických Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave so znepokojením sleduje pokus o náhradu ústavou a osobitným zákonom určeného znaku Slovenskej republiky na dresoch našej štátnej hokejovej reprezentácie. Napriek všetkým „vysvetľujúcim“ komentárom ide totiž v skutočnosti o logo, ktoré z odborného heraldického hľadiska nemožno charakterizovať inak ako deformáciu oficiálneho štátneho znaku, čo považujeme za neprípustné. Sme toho názoru, že v prípade vizuálnej prezentácie štátu, aká je povinná aj pre štátnu hokejovú reprezentáciu, by sa mala dôsledne a výlučne používať korektná podoba štátneho znaku.”

Odborníci z Univerzity Komenského Ďalej upozorňujú, že v prípade návrhu na umiestnenie miniatúry slovenskej štátnej vlajky na zadnej strane dresu hokejových reprezentantov ide fakticky o jej dehonestáciu. “Veríme, že zodpovedné orgány Slovenskej republiky a ich predstavitelia podniknú účinné kroky, ktorými zabránia deformovaniu nášho štátneho znaku a nevhodnému umiestňovaniu štátnej vlajky na dresoch štátnej hokejovej reprezentácie Slovenska. Záverom by sme chceli zdôrazniť, že naše stanovisko vychádza výlučne zo všeobecne platných zásad a tradícií heraldickej vedy. Slovenský zväz ľadového hokeja mal a má svoje kvalitné logo, ktoré spĺňa všetky predpoklady na to, aby ho používal aj naďalej. Navrhovaný novotvar pre štátnu hokejovú reprezentáciu má však evidentne heraldickú podobu vychádzajúcu zo štátneho znaku, ktorý však takýmto spôsobom nie je možné nahradiť, ” uviedla zástupcovia Katedry archívnictva a pomocných vied historických FiF UK v Bratislave.

Reklama

Hrnko preto tvrdí, že nič nie je skončené. “Veci bežia ďalej. Ak si niekto myslí, že už dal do toho veľa peňazí, aby ustúpil, pripomeniem mu niečo z našej histórie. V USA do roku 1910 v rámci sčítania obyvateľov uznávali len národnosti podľa štátnej príslušnosti s výnimkou Čechov a Poliakov, ktorí vtedy nemali svoje štáty. Slovenska liga v Amerike urobila veľkú kampaň za to, aby sa národnosť uznávala nie na základe štátnej príslušnosti, ale na základe skutočnej národnej príslušnosti. Keď prišli za prezidentom Taftom, aby to od neho požiadali, tak on argumentoval tým, že vláda USA vydala už 60 miliónov USD na vytlačenie sčítacích hárkov. Vtedy mu predseda Slovenskej ligy povedal, že mu ďakuje, že mal možnosť dozvedieť sa, koľko stojí pravda v USA. Zahanbený prezident dal skartovať sčítacie lístky a nechal vytlačiť lístky, ktoré zisťovali skutočnú národnosť obyvateľov USA.”

Dnes zväz argumentoval, že do loga už dal veľa peňazí a že by o ne prišiel. “Ako vidieť zo stanoviska odborníkov, zväz nerešpektoval stanovisko heraldickej komisie z apríla 2018 a nerešpektuje ani zákony a ani stáročia uznávané heraldické pravidlá. Nemám nič proti tomu, aby mal zväz nové logo, ale pán Kohút a spol. musia rešpektovať Ústavu a zákony tohto štátu. A ak vydali nejaké prostriedky na zlú vec, nemôžu žiadať, aby sa im prepáčilo, že už ich to stálo veľa peňazí! Za vyhodenie týchto peňazí sú zodpovední oni, nie zákony, najmä, keď už na začiatku vedeli, že sú na zlej ceste. Zákony je treba dodržiavať a nehľadať cesty, ako ich obísť. To ich logo je jednoducho – nie podľa Hrnka, ako sa to dnes snažili vyložiť niektoré fejkové masmédia – ale podľa odborníkov v rozpore so zákonom a v rozpore so všeobecnými uznávanými heraldickými pravidlami. Pán Kohút, pravda vždy niečo stojí, aj keď ste sa podľa stanoviska heraldickej komisie proti nej postavili už na začiatku,” dodáva Hrnko.

 

 

Reklama

 

Lubyová: Slovenský zväz ľadového hokeja upraví dresy reprezentácie

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) upraví dresy reprezentácie na základe zmluvy, ktorá je uzatvorená medzi Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a zväzom. Uviedla to v piatok po stretnutí so zástupcami SZĽH šéfka rezortu školstva Martina Lubyová (nominantka SNS).

“Zatiaľ nedošlo k žiadnemu porušeniu povinnosti zo zmluvy a dohodli sme sa, že hokejový zväz upraví dresy do konca tohto roka,” povedala Lubyová. Na dresoch tak pribudne označenie Slovakia alebo Slovensko, štátny znak, ktorý bude umiestnený na rukáve dresov. “Zároveň logo SZĽH, ktoré pripomína štátny znak, sa doplní nápisom Hockey Slovakia, aby bolo jasné, že nejde o štátny znak,” vysvetlila šéfka rezortu školstva.

Problém okolo loga na hokejových dresoch je podľa Lubyovej potrebné vnímať v občianskej aj právnej rovine. “Pokiaľ ide o právnu rovinu, tak MŠVVaŠ a SZĽH majú uzatvorenú zmluvu, na základe ktorého dostáva zväz tzv. príspevok uznanému športu.

Reklama
Na snímke vľavo prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút a vpravo bývalý slovenský hokejový reprezentant Marián Hossa počas slávnostného predstavenia nového loga zväzu a reprezentačných dresov v Bratislave 6. septembra 2018

Ide o príspevky, ktoré podľa zákona o športe rozdeľujeme medzi všetky športy,” vysvetlila Lubyová s tým, že hokejový zväz dostáva 13 percent fixne na základe zmluvy, ktoré sa vyplácajú kvartálne po splátkach. Šéfka rezortu športu podotkla, že zásady zmluvy sa musia plniť. “V nej je uvedené, že na reprezentačných podujatiach musí SZĽH zabezpečiť, aby športovci a aj ich tím boli označení oficiálnym označením štátnej príslušnosti, to znamená Slovenská republika alebo Slovak republic, alebo je možné použiť aj slová Slovensko alebo Slovakia spolu so štátnym znakom,” priblížila Lubyová s tým, že pokiaľ by SZĽH túto povinnosť nesplnil, rezort školstva by ich mal vyzvať, aby do desiatich dní toto porušenie odstránili. Ako ďalej doplnila, ak by toto porušenie neodstránili, mohli by od nich požadovať vrátanie časti finančných prostriedkov.

Nové logo SZĽH, ktoré by malo byť na dresoch slovenskej hokejovej reprezentácie, posudzuje podľa Lubyovej aj heraldická komisia na Ministerstve vnútra SR. “Ďalšie kroky bude posudzovať ministerstvo vnútra. Budeme čakať na výsledok ďalších konaní. Máme dohodu, že na základe výsledkov týchto konaní pristúpime k dohode na budúci rok,” povedala. Prezident SZĽH Martin Kohút poznamenal, že zväz akceptuje dohodu a dresy prispôsobí. “Ide o zmeny doplnenia na dresoch. Budeme sa snažiť upraviť dresy tak, aby to bolo čo najefektívnejšie,” uzavrel.

Zástupcovia SZĽH nedávno predstavili svoje nové logo a dresy, v ktorých budú nastupovať reprezentačné výbery v nadchádzajúcej sezóne. Logo vychádza zo štátneho znaku, dominuje na ňom biely dvojkríž na červenom pozadí, pričom modro-biele trojvršie je vytvorené zdvihnutými hokejkami, ktoré majú symbolizovať úspech. Logo dotvára nápis Hockey Slovakia.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:40

Federálna vláda USA poskytne pôžičku vo výške 1,5 miliardy dolárov na obnovenie prevádzky jadrovej elektrárne v štáte Michigan. Má ísť o prvý takýto reštart v dejinách USA.

13:40

Bulharská populistická strana Je taký národ (ITN) odmietla vo štvrtok sformovať novú vládu, čím otvorila cestu k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.

13:39

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susednými Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Upozornil na to analytik ČSOB Marek Gábriš v súvislosti s nárastom cien pohonných látok, o ktorom vo štvrtok informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

13:39

Tempo rastu peňažnej zásoby v eurozóne sa vo februári zrýchlilo, ako aj rast úverov súkromnému sektoru, ukázali nové údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:38

Pre okresy Brezno, Snina a Veľký Krtíš vyhlási Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR dotačnú výzvu, z ktorej budú môcť spolu čerpať 1,1 milióna eur. Na tlačovej konferencii v Brezne to vo štvrtok povedal minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

13:38

Pobočky Slovenskej pošty budú počas veľkonočných sviatkov zatvorené na Veľký piatok (29. 3), Veľkonočnú nedeľu (31. 3.) aj Veľkonočný pondelok (1. 4.). V sobotu (30. 3.) budú pošty poskytovať svoje služby v štandardných otváracích hodinách. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

13:37

Kapacity vlakov sa pred Veľkou nocou napĺňajú, najvyťaženejšie vlaky sú aktuálne obsadené v priemere na 84 %. Väčšina expresných vlakov z Bratislavy do Košíc je už takmer plná. Záujem je tiež o InterCity (IC) vlaky a takmer vypredané sú aj niektoré medzištátne rýchliky z Košíc do Mukačeva. Vo štvrtok o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

13:37

Česká ekonomika v minulom roku klesla menej, než sa predpokladalo. Český hrubý domáci produkt (HDP) sa v roku 2023 znížil o 0,2 %, uviedol ČSÚ na základe spresnených údajov. Vo svojom predchádzajúcom odhade zo začiatku marca počítal s poklesom až o 0,4 %. V poslednom štvrťroku 2023 česká ekonomika medziročne expandovala o 0,2 % (pôvodne: -0,2 %) a medzikvartálne o 0,4 % (+0,2 %).

13:36

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov (FS) vnímajú pozitívne aktivity Železníc SR (ŽSR) k dlhodobejšej stabilizácii zamestnancov. Za negatívum však považujú, že sa nepodarilo nájsť rýchle riešenie akútneho nedostatku zamestnancov na železniciach. OAVD to uviedla v súvislosti s rokovaním za okrúhlym stolom, ktoré sa uskutočnilo v utorok (26. 3.). Informoval o tom podpredseda republikovej rady OAVD Matej Ferencei.

13:36

Deficit verejných financií môže tento rok dosiahnuť úroveň 7,483 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V aktuálnom marcovom odhade to predpokladá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti februáru znížila svoju prognózu schodku o 133 miliónov eur.

13:35

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina sa “nenechá umlčať Čínou.” Čínske ministerstvo obrany zas obvinilo Filipíny zo zámerných provokácií “s pomocou vonkajších mocností”. Tieto vyhlásenia nadväzujú na nedávny incident plavidiel oboch krajín v Juhočínskom mori.

13:24

Delegácia členov Kongresu USA počas návštevy Taiwanu vo štvrtok prisľúbila taiwanskej prezidentke Cchaj Jing-wen pokračujúcu americkú podporu.

Delegácia bola vedená republikánskym kongresmanom Jackom Bergmanom, ktorý predsedá podvýboru americkej Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby a špeciálne operácie.

Cchaj Jing-wen, Jack Bergman
Taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen a republikánsky kongresman Jack Bergman pózujú počas stretnutia
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali