Hlina ostal posledným opozičným “konzervatívcom”, ktorý jasne neodmietol registrované partnerstvá. Šikovne uviedol, že nechce “pozerať ľuďom do spální”…

Hlina ostal posledným opozičným “konzervatívcom”, ktorý jasne neodmietol registrované partnerstvá. Šikovne uviedol, že nechce “pozerať ľuďom do spální”…

Bratislava 1. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, Diana Černáková)

 

Alojz Hlina z KDH sa v nedávnom rozhovore pre rádio Lumen vykrúcal a jasne nepovedal, či odmieta registrované partnerstvá a či by v prípadnej vláde spolu s liberálmi z PS, s ktorými podpísal dohodu o neútočení, hlasoval, za proti, alebo by sa zdržal. Na rozdiel od neho už svoj postoj jasne vyjadrili v strane Sme rodina a najnovšie aj v OĽaNO.

Na snímke Igor Matovič a Alojz Hlina

Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič v stredu vo veľkom rozhovore pre Aktuality.sk okrem kritiky Trubana z PS a Kisku zo Za ľudí povedal aj to, že nesúhlasí s uzákonením registrovaných partnerstiev. “Pretože na základe rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva registrované partnerstvá automaticky znamenajú aj nárok na adopcie detí homosexuálmi. A s tým nebudem súhlasiť nikdy,” deklaroval opozičný politik.

Reklama

Matovič sa tak pridal k hnutiu Sme rodina Borisa Kollára. Ten pred dvoma týždňami napísal, že “hnutiu Sme rodina je jedno, ako sa KDH rozhodne, či bude vo vláde, ktorá podpori registrované partnerstva a adopciu deti homosexuálmi alebo nie”. “Ale my máme v tejto otázke jasno. Sme rodina nikdy nebude v takej koalícii či vláde, ktorá bude chcieť prijať registrované partnerstvá. Áno, týmto vyhlásením si určite budeme znášať politické náklady, ale naši voliči aspoň v tejto otázke budú v tom mať od začiatku jasno,” podotkol Boris Kollár (viac v článku).

Šéf Sme rodina pritom poukázal na nejednoznačnosť postoja kresťanskej strany KDH, ktorej líder Alojz Hlina takúto podmienku zatiaľ nevyslovil, no hovorí o spolupráci s ultraliberálnymi stranami ako Progresívne Slovensko a podľa Kollára tiež koketuje s možnosťou prikloniť sa k registrovaným partnerstvám, ak by liberáli ustúpili napríklad v otázke potratov (spomenul možnosť ohraničenia potratov do 6. týždňa).

Reklama

Predseda KDH Alojz Hlina mal možnosť sa k tejto téme jasne postaviť v diskusii rádia Lumen s hlavným predstaviteľom Aliancie za rodinu Antonom Chromíkom, kde sa ho moderátor na registrované partnerstvá opýtal priamo hneď dvakrát, no Hlina sa za každým vykrúcal.

“Ja by som sa naozaj do toho nechcel nechať vtiahnuť. Kedy a kde KDH povedalo, že ustupuje zo svojich hodnôt? Ja nemôžem za to, že ľudia počujú trávu rásť,” argumentoval Hlina.

“Áno je áno a nie je nie. Ja som tú odpoveď nedostal,” povedal na Hlinov výrok predseda Aliancie za rodinu Chromík (viac v článku).

Alojz Hlina však na sociálnej sieti poskytol svoju analýzu o binárnosti politickej scény 0-1 – teda “nulový svet Fica, Danka, ktorým budú kryť chrbát Kotleba, Harabin versus svet demokratických strán zložených z niektorých strán súčasnej opozície.” Vo svete “1” je podľa neho KDH ako kresťanskodemokratická, konzervatívna časť”.

Následne však vyslovil slová, ktoré používajú najmä nepriatelia konzervatívnych hodnôt na šírenie ľahostajného postoja voči sexuálnemu extrémizmu – slová o nazeraní do manželských spální, ktoré sú v rámci manipulatívnych techník argumentácie využívané na odzbrojenie tých, ktorí vyzývajú k zdravému a mravnému životu v telesnej oblasti či pri obrane nenarodených detí:

Reklama

“Nás, kresťanských demokratov, konzervatívcov čaká ešte jeden zápas. Zápas o podobu kresťanskej, konzervatívnej politiky. Či to bude podoba umiernenej, modernej konzervatívnej politiky, ktorá dokáže primárne hovoriť za čo je a nielen proti čomu je. Politiky, ktorá nebude mať ambíciu pozerať ľuďom do spální. Kresťanská politika môže byť pozitívna, tvorivá, za niečo. Robená s úsmevom, s pochopením.”

Bude práve toto odpoveď KDH Cirkvi a kresťanom pri “chystaní spálne” pre homosexuálov?

Zdá sa, že postoj predsedu KDH sa deň za dňom očisťuje od hmly a napriek manipulatívnej argumentácii začína byť pre veriacich čoraz jasnejší.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:33

Fínska hokejová reprezentácia do 20 rokov uspela aj vo svojom treťom zápase na Turnaji piatich krajín v Poprade. V piatok zdolala rovesníkov z Česka 5:3 a je na čele tabuľky. Slováci mali v piatok voľno, mužstvo Ivana Feneša má zatiaľ na konte dve prehry – s Českom 2:7 a s Fínskom 1:6.

16:32

Chorvátsky ústavný súd v piatok rozhodol, že prezident Zoran Milanovič sa nemôže stať predsedom novej vlády ani sa o tento post uchádzať. Dôvodom je skutočnosť, že neodstúpil zo svojej prezidentskej funkcie, hoci kandidoval v parlamentných voľbách.

16:31

Ukrajina tvrdí, že ruský bombardér Tu-22M3 s dlhým doletom, ktorý sa v piatok zrútil na juhozápade Ruska, v noci na piatok útočil na ukrajinské mestá Dnipro a Kryvyj Rih.

16:15

Navrhované výrazné zmeny v pravidlách výdavkových limitov odporujú ústavnej úprave rozpočtovej zodpovednosti na Slovensku. Myslí si to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), ktorá v rámci pripomienkovacieho konania k návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy z dielne Ministerstva financií (MF) SR predložila viaceré svoje výhrady.

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali