Hlina k “netradičnej rodine”: Ak chceme otvoriť diskusiu o rodine, rozprávajme o rodine. Ak chceme otvoriť diskusiu o spolužití homosexuálov, rozprávajme o spolužití homosexuálnych párov

Hlina k “netradičnej rodine”: Ak chceme otvoriť diskusiu o rodine, rozprávajme o rodine. Ak chceme otvoriť diskusiu o spolužití homosexuálov, rozprávajme o spolužití homosexuálnych párov

Slovensko 9. januára 2018 (HSP/Foto: TASR-Oliver Ondráš)

 

Publicista Matúš Ritomský sa vo svojom príspevku snaží čitateľom vštiepiť, že tradičná rodina, otec, mama a deti predstavuje iba jednu z možnosti rodiny. Snaží sa totiž podsúvať, že rodinou sú aj dve mamy s dieťaťom a väčšina detí už vyrastá v netradičných rodinách. Predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina však vo svojom príspevku na sociálnej sieti ostro protestuje  – „ak chceme otvoriť diskusiu o rodine, rozprávajme o rodine.“

Na snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina

„Predstavte si štadión plný futbalových fanúšikov. Niekto si vypýta mikrofón a začne s tým, že chce začať poctivú debatu. Potom urobí dramatickú pauzu a povie: Vy všetci ste hlupáci, futbal už nie je tom, že súťažíte medzi sebou a dávate góly. Futbal je o niečom úplne inom a Vy všetci ste spiatočnícki hlupáci, keď tomu nerozumiete. Čo myslíte, bol by potlesk? Auditórium by sa nad sebou zamyslelo?“ píše v úvode svojho komentára Hlina.

Reklama

„Že nepoctivé porovnanie, lebo futbaloví fanúšikovia sú hrubí anyway. Dobre, tak po opere vystúpte na pódium a povedzte, že opera vlastne nie je opera. Opera je o niečom inom. Bude standing ovation?“ uvádza iný príklad.

Hlina preto upozorňuje, že Ritomský chce svojim príspevkom otvoriť diskusiu o rodine a jedným dychom pri tom hovorí aj o spolužití homosexuálov. „Rodina je rodina,“ zdôrazňuje.

Reklama

„A stále bude, aj keď silu toho významu chrapúnsky zneužil štartér – sekretárka pre mafiánov a vo voľnom čase inseminačný technik,“ dodáva.

„Rodiny vytvorili túto civilizáciu. Vôľa, strach matky o svoje deti, jej obeta. Ochota muža chrániť svoje deti aj za cenu svojho života. Toto vytvorilo našu civilizáciu,“ upozorňuje Hlina na už často vypovedané.

Vyzýva preto k rešpektu k rodine a dodáva, že Ritomský uvádza na podloženie svojich argumentov štúdiu. „Ja tiež viem o nejakých a grantovú schému neposkytoval Vatikán a výsledky nepotvrdzujú štúdiu, ktorú spomína autor komentára,“ upozorňuje.

Predseda KDH  vysvetľuje, že ak chceme otvoriť diskusiu o rodine, rozprávajme o rodine. Ak chceme otvoriť diskusiu o spolužití homosexuálov, rozprávajme o spolužití homosexuálnych párov. „Nespájajme to. Nie je to poctivé. Poškodí to rodinu a nepomôže to ani spolužitiu homosexuálnych párov. Rodina je rodina. Spolužitie homosexuálov je spolužitie homosexuálov. Futbal je futbal. Opera je opera,“ dodáva na záver Hlina.

Reklama

 

Začiatok roka v duchu LGBT

S koncom starého a začiatkom aktuálneho roka sa opätovne otvorila téma LGBTI. Najprv prišla návšteva aktivistov organizácie Inakosť u prezidenta SR. Nasledovali vyjadrenia Andreja Kisku o krutosti: “právny systém k týmto ľuďom často býva doslova krutý pri ľudsky normálnych záležitostiach, akými je nemožnosť vystupovať ako blízka osoba, prístup k informáciám o zdravotnom stave, praktické otázky spojené s bývaním, dedením a podobne.”

Následne prišlo vyjadrenie ombudsmanky, ktorú SNS podporila, pretože Mostu-Híd ju prezentoval ako kresťansky založenú pani so zmyslom pre spravodlivosť, rodinné hodnoty. (viac TU). “Na základe podrobných analýz slovenskej legislatívy sme sa tiež zhodli, že postavenie LGBTI komunity je u nás zakotvené tak, že ho v súčasnosti netreba nijako meniť. To napokon potvrdzujú aj judikáty Európskeho súdu pre ľudské práva, ako aj Súdneho dvora Európskej únie (Schalk a Kopf proti Rakúsku, Hämäläinen proti Fínsku, Chapin a Charpentier proti Francúzsku),” uviedol v tom čase Jaroslav Paška.

Patakyová, ktorá za zúčastnila Dúhové pochodu, ale na pochodu Hrdí na rodinu, sa nezúčastnila, sa snaží aktuálne presvedčiť, že množstvo mladých ľudí sa tu necíti komfortne kvôli právam LGBT, a preto si radšej volia odchod z krajiny: “Sú to schopní mladí ľudia, ktorí majú potenciál dosahovať aj veľké veci a nie je dobré, ak to uplatnenie nachádzajú mimo Slovenska,“ uviedla.

Reklama

Sekretár Konferencie biskupov Slovenska, Anton Ziolkovský, vo svojom statuse na sociálnej sieti upozornil na to, že verejná obhajkyňa ide takýmito vyhláseniami proti rodine (viac TU). “Je vskutku pozoruhodné, ak naša ombudsmanka považuje za potrebné, aby sme krátko po novom roku v médiách čítali o jej úrade na prvom mieste v súvislosti s LGBT komunitou. Práva detí, aj tých nenarodených, mnohopočetných rodín, starých ľudí či rodín v núdzi zrejme nie sú až také dôležité.“

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali