Hlbší dôvod, prečo Netanjahu nevyzbrojí Ukrajinu proti Rusku

Hlbší dôvod, prečo Netanjahu nevyzbrojí Ukrajinu proti Rusku

Jeruzalem 7. februára 2023 (HSP/foreignpolicy/Foto:TASR/AP-Ronen Zvulun)

 

Väzby Jeruzalema s Moskvou sa čiastočne týkajú bezpečnosti. Sú tiež o neliberalizme, píše Steven A. Cook pre Foreign Policy

Zelenskyj Netanjahu
Na snímke vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a bývalý izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Keď bol bývalý americký prezident John F. Kennedy v 50. rokoch 20. storočia členom Kongresu, patril k skupine zákonodarcov v Snemovni reprezentantov a Senáte, ktorí sa snažili ukončiť zbrojné embargo USA voči Izraelu. Napriek tomuto tlaku vtedajší prezident Dwight D. Eisenhower neustúpil, pretože veril, že Trojstranná deklarácia z roku 1950, v ktorej sa Spojené štáty, Francúzsko a Spojené kráľovstvo dohodli, že nebudú predávať zbrane regionálnym bojujúcim stranám, je najlepším spôsobom, ako zabrániť vojne na Blízkom východe. Keď bol Kennedy zvolený za prezidenta, porušil dohodu a predal židovskému štátu systémy protivzdušnej obrany Hawk vyrobené v USA, čo predstavovalo začiatok obranných vzťahov medzi USA a Izraelom, ako ich pozná svet.

Reklama

V polovici januára Bidenova administratíva požiadala Izrael, aby tieto systémy Hawk z 50. rokov minulého storočia, ktoré boli uskladnené, poslal do Kyjeva, aby pomohli Ukrajincom brániť sa pred náporom ruských rakiet a iránskych bezpilotných lietadiel. Izraelčania údajne odmietli.

Bolo to ohromujúce rozhodnutie krajiny, ktorá v rokoch 1946 – 2021 využívala vojenskú pomoc Spojených štátov vo výške 107 806 200 000 USD a ktorej obyvateľstvo (podobne ako ukrajinské) je nútené žiť pod hrozbou rakiet, striel a bezpilotných lietadiel – z ktorých viaceré pochádzajú aj z iránskej technológie. Izraelskí predstavitelia pokračujú vo svojej “vojne medzi vojnami” – útočia na Iráncov a ich zástupcov v Sýrii a niekedy aj v Iraku, aby zabezpečili bezpečnosť izraelského obyvateľstva – vrátane útoku na iránske zariadenia počas uplynulého víkendu, ktorý americkí predstavitelia údajne pripísali Mosadu, izraelskej spravodajskej službe. Zároveň sa však zdá, že Izraelčania odopierajú Ukrajincom dokonca aj staré a nepoužívané technológie na zabezpečenie vlastného obyvateľstva.

Reklama

Preto by nikoho nemalo šokovať zjavné rozhodnutie Izraela ponechať si stíhačky.

Od invázie ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu izraelská vláda – podobne ako turecká vláda – hrá dvojitú hru, keď ponúka rétorickú podporu ukrajinskej nezávislosti a poskytuje Kyjevu humanitárnu pomoc. Turci sú aspoň ochotní predávať Ukrajincom zbrane. Izraelčania sa naopak úzkostlivo vyhýbajú akejkoľvek politike, ktorá by poškodila väzby Jeruzalema s Moskvou.

Hlavným dôvodom je bezpečnosť. Rusi majú v Sýrii a jej vzdušnom priestore významné zastúpenie. Aby Izrael mohol prenasledovať Zbor islamských revolučných gárd (IRGC) alebo jeho zástupcov na sýrskom území, musia izraelskí piloti dekonfliktovať s Rusmi. Putin Izraelčanom väčšinou rád vyhovel, pretože hoci sa s iránskym najvyšším vodcom ajatolláhom Alím Chameneím zhodli na zabezpečení prežitia režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada, Rusi chceli, aby Iránci boli v tomto úsilí mladším partnerom. Pravidelné a zničujúce údery Izraela na IRGC s tichým súhlasom Kremľa posilnili Putinov prístup.

Aj keď sa veľká časť izraelsko-ruských vzťahov týka Sýrie a bezpečnosti, tieto väzby majú aj ďalšie súvislosti. Izraelskí predstavitelia takmer reflexívne definujú krajinu ako demokratickú a zároveň ako súčasť Západu, ale na svetonázore záleží. A keďže izraelská politika sa pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua neustále posúvala doprava, Jeruzalem nadviazal vzťahy s krajinami, ktoré nepatria ani do jednej z týchto kategórií.

Zdá sa, že politické sympatie založené na nacionalizme, identite, antipatii k liberalizmu a nepriateľstve voči moslimom zohrali úlohu pri vytváraní väzieb Izraela s konšteláciou neliberálnych krajín – najmä s Ruskom, Maďarskom, Poľskom, Indiou a Brazíliou za bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Samozrejme, tieto príbuzenské vzťahy sa vždy netiahnu rovnakým smerom. Poľsko je hlavným podporovateľom Ukrajiny a dokázalo svoju obrovskú hodnotu v tom, čo prezident USA Joe Biden definoval ako boj medzi demokraciou a tyraniou. Napriek tomu, lídri poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť zdieľajú mnohé aspekty Putinových názorov, krajina zostáva neliberálnou demokraciou a Izrael ťahá rovnakým smerom.

Reklama

Netanjahu sa nezdá byť prirodzeným kultúrnym bojovníkom, radšej zdôrazňuje bezpečnosť a to, ako dobre ju Izraelčanom zabezpečuje, ale v krízových chvíľach preukázal ochotu používať rasistické píšťalky a pridať sa k neliberálnym politikom. Napríklad v snahe získať hlasy voličov v roku 2015 varoval židovských Izraelčanov prostredníctvom Facebooku: “Pravicová vláda je v nebezpečenstve. Arabskí voliči húfne prichádzajú k volebným urnám. Ľavicové organizácie ich vypravujú autobusmi.” A, samozrejme, nedávno nadviazal spoločnú spoluprácu s izraelskou nacionalistickou, neliberálnou, náboženskou pravicou, ktorej vodcovia zdieľajú ideologické sklony globálnej pravice – ktorej vodcom je ruský prezident.

Izraelský minister verejnej bezpečnosti Itamar Ben-Gvir, minister financií Bezalel Smotrich a Avi Maoz – námestník ministra v úrade predsedu vlády, ktorého portfólio sa zrejme týka výlučne podpory jeho osobitnej interpretácie židovskej identity – nie sú zjavne oddaní demokracii. Zdá sa, že títo úradníci majú väčší záujem využívať demokratické postupy Izraela na presadzovanie svojej nedemokratickej agendy. Hoci Netanjahuova koalícia pozostáva zo strán, ktoré spoločne získali menej hlasov ako ostatné strany, Ben-Gvir, Smotrich, Maoz a ďalší sa správajú, akoby mali drvivý mandát nakloniť si moc v prospech Knesetu, kde majú v súčasnosti oni a ich spojenci tesnú väčšinu.

Tlač sa dosť sústredila na Netanjahuov partikulárny záujem o zmeny zákonov, ktoré by mu umožnili vyhnúť sa trestnému stíhaniu za korupciu. Z určitého pohľadu je to to najmenej, čo pre neho môžu premiérovi partneri urobiť výmenou za to, že im umožnia zmeniť spôsob výberu sudcov Najvyššieho súdu a poskytnú izraelskému zákonodarnému zboru právomoc zrušiť najvyšší súd krajiny. Táto zmena by mohla vláde umožniť rozšíriť izraelskú kontrolu nad Západným brehom Jordánu, podkopať práva nežidovských Izraelčanov a pevne zakotviť izraelskú identitu v rámci špecificky ortodoxnej verzie toho, čo predstavuje židovstvo. Súčasťou toho by bola aj významná zmena izraelského “zákona o návrate”, ktorý má rozhodujúci význam pri spájaní Židov na celom svete s Izraelom. Okrem toho je ohrozené tolerantné prostredie Izraela pre komunitu LGBTQ, keďže Maoz – ktorý otvorene zastáva homofóbne názory – sľubuje, že bude presadzovať agendu zameranú proti homosexuálom a transsexuálom, čo je charakteristickým znakom neliberálnej globálnej pravice.

To, čo sa deje (alebo sa môže stať) v Izraeli, sa zhoduje s tým, čo sa stalo v iných neliberálnych štátoch vrátane Ruska. Politici vyprázdnili, ohýbali a podkopávali inštitúcie, aby si upevnili svoju moc a presadzovali neliberálnu politiku v mene nejakej zdanlivo dôležitejšej veci, najmä nacionalizmu, identity a náboženstva. Izraelský politický systém má už dlho problém zosúladiť demokratické princípy s etnicko-náboženským nacionalizmom, ktorý je do veľkej miery súčasťou sionizmu.

Počas väčšej časti takmer 75 rokov sa Izraelčania snažili zvládnuť rozpory a problémy, ktoré tieto konkurenčné impulzy vytvárali, ale nová vláda o ich zvládnutie nestojí. Namiesto toho sa usiluje o posilnenie avizovaného židovského štátu založeného na osobitnom chápaní judaizmu, ktorý sa nesnaží prispôsobiť tým, ktorí nepatria do kategórie prijateľného židovstva.

Reklama

Izrael sa nachádza na politickej trajektórii, ktorá ho zaraďuje medzi neliberálne štáty sveta. Bolo by nepresné tvrdiť, že Izrael je rovnaký ako Rusko, ktoré je rovnaké ako India, ktorá je rovnaká ako Maďarsko. Vedúci predstavitelia všetkých týchto krajín však majú podobný pohľad na to, ako organizovať svoje spoločnosti. Takže áno, je pravda, že väzby Jeruzalema na Moskvu sú prepojené s jeho bezpečnostnými obavami a núdzovým stavom, ktorým je prítomnosť Iránu v Sýrii. Ale pre tých, ktorí Izrael považujú za demokraciu orientovanú na Západ, sú jeho vzťahy s Ruskom a inými neliberálnymi štátmi oveľa dôležitejšie, uzatvára Steven A. Cook pre Foreign Policy.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali