Harabin: Koronavírus ukázal, že stredobodom pozornosti EÚ nie je človek, ale zisk

Harabin: Koronavírus ukázal, že stredobodom pozornosti EÚ nie je človek, ale zisk

Bratislava 29. marca 2020 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Ako vidí súčasnú situáciu slovenský právnik, bývalý sudca Najvyššieho súdu SR, bývalý podpredseda vlády a minister spravodlivosti, bývalý volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin? Podľa neho sledovanie telefónov občanov pod zámienkou ochrany pred koronavírusom na Ústavnom súde nemôže prejsť

Na snímke Štefan Harabin

Hlavné správy: Podľa nového zákona Úrad verejného zdravotníctva SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou ich obsahu. Hovorilo sa dokonca o tom, že by mal mať dokonca prístup aj k obsahu komunikácie občanov, ale to nakoniec v parlamente neprešlo. Je nový zákon podľa vás v súlade s ústavou?

Reklama

Harabin: Ten zákon je evidentne v rozpore s ústavou, pretože nech by bola akákoľvek pandémia, nie je dôvod hrubo zasahovať do súkromných ľudských práv, keďže ciele, ktoré oni tým sledujú, je možné dosiahnuť ústavnými prostriedkami. Tieto hrozby sa dajú odvrátiť inými opatreniami: pri dobrej organizácii fungovania spoločnosti, štátu, systému riadenia je to bezpochyby možné.

Ak sa táto vec dostane na Ústavný súd, tak výsledok bude celkom jasný, pretože toto je jednoznačne neústavný zásah do ľudských práv. A také niečo je možné iba v najnevyhnutnejšej situácii, ktorá však, bez najmenšej pochybnosti, v tomto prípade nenastala.

Reklama

Túto situáciu je zjavne možné hodnotiť aj tak, že v úzadí môže byť aj plán vytvoriť neviditeľného nepriateľa za účelom zasahovania do ľudských práv.

Samozrejme, nič netreba podceňovať, ale na druhej strane, nič netreba ani preceňovať a robiť paniku, keď to nie je na mieste – vždy treba reagovať na vzniknutú situáciu opatreniami, ktoré sú v súlade s ústavou. V tomto prípade skutočne nie je dôvod zasahovať do súkromia občanov.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že je náhoda, že táto nová vládna garnitúra, politicky spriaznená s pánom Galkom, hneď ako prvé, čo urobila pár dní po príchode k moci, bol tento zákon, ktorý dáva inštitúcii ovládanej štátnou mocou do rúk právo sledovať, kde sa občania pohybujú a s kým, kedy a ako komunikujú?

Harabin: Celá táto situácia je trochu zvláštna. Keď si vezmete skúsenosti z európskych krajín, napríklad z Talianska, keby Európska únia okamžite reagovala na vzniknutú situáciu, tak ako reagovali v Číne či v Rusku, prijatím preventívnych opatrení, tak možno nemuselo dôjsť k takej ťažkej situácii, aká v niektorých krajinách nastala.

Reklama

Ale tu sa ukazuje, aká je Európska únia impotentná aj v tom zmysle, že popri rozkladaní rodiny a prijímaní migrantov nie je schopná reagovať, keď ide o ochranu jej vlastných, pôvodných európskych obyvateľov. Keď išlo o gender ideológiu, o gay parády a LGBTI agendu, tak tam prijímali smernicu za smernicou v takom tempe, že ledva stíhali hlasovať, a tu neboli schopní za celý čas prijať žiadnu.

Je treba sa naozaj zamyslieť nad zmyslom Európskej únie. Mala by sa vrátiť k svojmu pôvodnému účelu, byť hospodárskou úniou. Ale vidíme, že to je naopak: chcú využiť neviditeľného nepriateľa k dosiahnutiu ešte väčšej centralizácie. Už sa ozývajú také hlasy, že treba silnejšiu integráciu EÚ, lebo dnešná EÚ nebola schopná prijať opatrenia proti koronavírusu. Ale na ochranu homosexuálov a gender ideológie silnejšiu integráciu nepotrebovali? A na schválenie kvót na prijímanie migrantov  silnejšiu integráciu nepotrebovali? To prijali bez mihnutia oka. Vidíme, že tu je umelo vytváraný dôvod na to, aby mohli obmedziť ľudské práva a zároveň odôvodniť ešte väčšiu integráciu a tvrdé jadro. Neviditeľný nepriateľ, koronavírus, tu plní politický cieľ.

 

Hlavné správy: Zmluva o fungovaní EÚ, Hlava XIV – Verejné zdravie, článok 168, menuje celý rad úloh, ktoré má v tejto oblasti Európska únia zabezpečovať. Okrem iného je tam uvedené aj monitorovanie závažných cezhraničných ohrození zdravia, včasné varovanie a boj proti nim. Hoci koronavírus je v Číne už od vlani, EÚ vôbec nezareagovala, neboli rúška, neboli testy, nebolo pripravené vôbec nič…

Harabin: Na túto funkciu Európska únia absolútne zlyhala. Ich hlavným cieľom vôbec nie je chrániť občanov. Týmto dala EÚ veľmi jasný a veľavravný signál, že stredobodom pozornosti celého tohto spoločensko-ekonomického modelu, podľa ktorého funguje západná Európa, resp. členské krajiny EÚ, nie je človek, ale zisk – človek v tom systéme plní iba určitú funkciu. Kým z neho môžu vyžmýkať všetku miazgu, kým produkuje zisk, tak ho používajú, ale vo chvíli, keď nie je na túto úlohu potrebný, tak sa veľmi dobre zíde aj koronavírus – ten likviduje hlavne staršie osoby.

Reklama

Tento ultraliberálny friedmanovský spoločensko-ekonomický model, ktorý dnes prevažuje vo svete a prevzala ho aj západná Európa, sa ukazuje ako neschopný riadiť spoločnosť, fungovanie ekonomiky a štátu. Veď si vezmime napríklad Čínu: od decembra dokázali prijať opatrenia takého charakteru, že proces šírenia vírusu zastavili. Tých, ktorých mohli vyliečiť, vyliečili a teraz pomáhajú krajinám s neoliberálnym systémom v západnej Európe.

Ale ako je to možné? Veď tento systém mal byť vrcholom vyspelosti, vrcholom ochrany a všestranného zabezpečenia človeka. A vidíme, že on v skutočnosti nedokáže ochrániť ani to najzákladnejšie, prežitie človeka – vidíme to v Taliansku, ale už aj v Španielsku.

Právo na život je absolútne prioritné a prvé právo. A preto je čoraz zjavnejšie, že tento model fungovania spoločnosti a štátu nie je dobrý, lebo stredobodom jeho záujmu nie je človek.

Tridsať rokov sa nadáva na Rusko, na Čínu, že tam nie je nič dobré, že po každej stránke – spoločenskej, politickej, ekonomickej, finančnej, ľudskoprávnej – všetko je tam zlé. A toto zlo teraz pomáha tomuto „fungujúcemu“ systému, ktorý nie je schopný ochrániť ani základné ľudské právo, právo na život, bez ktorého sú všetky ostatné ľudské práva nanič?

 

Hlavné správy: Dokonca aj Kuba poslala do Talianska svoje lietadlo s lekármi a pomocou. Nie je to vyslovene urážka demokracie? A prečo neposlalo svoj tím napríklad susedné „demokratické“ Haiti, štát neoficiálne pridružený k USA, najmocnejšej svetovej ekonomike? Že by bolo dôvodom to, že táto úbohá kolónia, dočista vycicaná svojím majiteľom, bola jednou z najchudobnejších krajín sveta?

Harabin: Veru, aj Kuba… O týchto veciach treba hovoriť, aby sa ľuďom otvárali oči.

Ivan Lehotský

 

Text článku si môžete vypočuť aj na našom kanáli:

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali