Hampl: Radosť z britských volieb prekryla “nový zelený údel” EÚ. Bude stáť obrovské peniaze

Hampl: Radosť z britských volieb prekryla “nový zelený údel” EÚ. Bude stáť obrovské peniaze

Praha 17. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Sociológ Petr Hampl na svojich sociálnych sieťach upozornil na dôležité rozhodnutia Európskej únie, ktoré môže pre obyvateľov členských krajín vyjsť veľmi draho. “Nadšenie britskými voľbami prekrylo, že v piatok schválili vodcovia štátov EÚ tzv. “nový zelený údel”

Na snímke Ptr Hampl

Ako si všimol Martin Konvička, oficiálne očakávané vplyvy činia 5 tisíc korún (približne 196 eur) na osobu na mesiac. Priemernú rodinu s jedným dieťaťom budú, teda zmeny stáť 15 000 (približne 588 eur) korún každý mesiac,” tvrdí na svojom Facebooku sociológ.

Reklama

Podľa jeho názoru tým zmizol posledný dôvod, prečo by Česká republika mala byť súčasťou Európskej únie.

Fakticky tak zmizol posledný argument pre členstvo v , a to síce ten, že odchod by mohol mať vplyv na životnú úroveň. Pokiaľ bude zelený nový údel naplnený, bude členstvo v znamenať pre väčšinu obyvateľov takú biedu, akú sme si ešte pred pár rokmi vôbec nedokázali predstaviť. Budeme v situácii, keď odchod prinesie zvýšenie životnej úrovne aj v prípade hospodárskej blokády,napísal Hampl a obratom sa opýtal či nová európska ekologická stratégia nie je len výkrikom do tmy.

Reklama

 

 

Uhlíkovo neutrálna Európa

O prijatí záväzku na vytvorenie uhlíkovo neutrálnej Európy do roku 2050 informoval na svojom Facebooku premiér Andrej Babiš.

Reklama

Možno ste to videli v správach. V Bruseli sme sa pripojili k záväzku, že Európa bude do roku 2050 uhlíkovo neutrálna, to znamená, že nebude vypúšťať do atmosféry viac skleníkových plynov, ako dokáže príroda pohltiť. Je to jediný spôsob, ako zastaviť otepľovanie. Bolo pritom strašne dôležité, že sa mi podarilo v dohode vylobovať výslovnú zmienku, že jadrová energia je čistý zdroj,vyhlásil premiér.

Babiš vo svojom hlásení na Facebooku tiež uvádza, že Európska komisia navrhla na účely uhlíkovej neutrality transformačný fond.

V Bruseli dlho nepočítali s peniazmi naviac pre priemyselné krajiny, ako je Česko. Už teraz totiž máme vyčíslené projekty s cieľom uhlíkovej neutrality vo výške minimálne 625 miliárd korún. Ale vďaka tomu, že sme v júni 2018 odmietli uhlíkovú neutralitu a trvali na tom, že krajiny ako Česko a Poľsko budú mať podstatne vyššie náklady na jej dosiahnutie, prišla Európska komisia s návrhom transformačného fondu vo výške 100 miliárd eur v najbližších 7 rokoch. Teraz bude dôležitá debata o detailoch, odkiaľ sa tie peniaze získajú a jasne sme celá V4 povedali, že to nesmie byť na úkor kohézie, teda našich investícií,informoval premiér.

 

Reklama

 

Voľby vo Veľkej Británii

Vo štvrtok prebehli vo Veľkej Británii parlamentné voľby. V nich zvíťazila strana Borisa Johnsona konzervatívci. Konzervatívci získali celkom 365 mandátov. Labouristi získali iba 203 mandátov.

Experti považujú tieto parlamentné voľby za potvrdenie brexitu zo strany občanov Veľkej Británie. Premiér Johnson vyhlásil, že krajina by podľa plánu mala opustiť na konci januára budúceho roka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali