Hamburg čaká zrejme ďalšia nepokojná noc, zamaskovaní demonštranti sú v uliciach. Nepokoje v uliciach pokračujú

Hamburg čaká zrejme ďalšia nepokojná noc, zamaskovaní demonštranti sú v uliciach. Nepokoje v uliciach pokračujú

Hamburg 7. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Matthias Schrader)

 

Situácia v uliciach Hamburgu sa dnes večer neupokojila ani v čase, keď účastníci summitu predstaviteľov krajín G20 zaujali svoje miesto v koncertnej sieni Labskej filharmónie. Počúvajú tam tóny IX. symfónie Ludwiga van Beethovena v interpretácii Filharmonického štátneho orchestra Hamburg pod taktovkou medzinárodne uznávaného amerického dirigenta japonského pôvodu Kenta Nagana

Hamburg čaká zrejme ďalšia nepokojná noc, zamaskovaní demonštranti sú v uliciach

Polícia sa do konfliktu dostala okrem iného i so stovkami účastníkov cyklistickej demonštrácie a mítingu pod názvom Colourful Mass, pretože sa zhromaždili v zóne, pre ktorú platí počas prebiehajúcej vrcholnej schôdzky krajín G20 úplný zákaz demonštrácií.

Reklama

V štvrti St. Pauli sa naopak zoskupujú násilní výtržníci, ktorí tam stavajú barikády z kontajnerov s komunálnym odpadom a z oplotenia stavenísk. Polícia proti nim použila slzotvorný plyn i vodné delá.

V hamburskej štvrti Schanzenviertel musel policajt, ktorý sa ocitol v úzkych, použiť varovný výstrel, pričom sa mu podarilo nájsť útočisko v jednom z neďalekých obchodov. Došlo tam i k zrážkam polície a zamaskovaných demonštrantov.

Reklama

Ako informoval Severonemecký rozhlas (NDR), viacerým domácim novinárom odobrali počas summitu akreditácie. Popri fotografovi lokálneho periodika Weser-Kurier z Brém a reportérovi denníka Junge Welt, ktorému akreditáciu odobrali zástupcovia Spolkového kriminálneho úradu pri vstupe do centra na miestnom výstavisku, vraj prišli o akreditácie najmenej traja ďalší predstavitelia médií.

 

Nepokoje v uliciach pokračujú, počet zranených policajtov sa zvýšil na 196

Hamburská polícia aktualizovala dnes večer informácie o počte mužov zákona zranených počas výtržností súvisiacich so summitom krajín G20. Podľa najnovšej bilancie utrpelo pri pokračujúcich zrážkach s násilnými demonštrantami zranenia už 196 policajtov.  Jeden z mužov zákona utrpel po zásahu helmy železnou tyčou od jedného z demonštrantov zlomeninu lebky.

Celkový počet zranených demonštrantov, ktorí má takisto stúpajúci trend, stále nie je presne známy. Vie sa však o ťažkých zraneniach 11 osôb, ktoré sa dnes po páde múru, na ktorý liezli, zrútili z výšky asi štyroch metrov.

Reklama

Hasiči, ktorí takisto nemajú informácie o presnom počte zranených demonštrantov, uviedli, že protestujúci majú vlastných zdravotníkov a nie sú tak v mnohých prípadoch odkázaní na externú pomoc.

Podľa požiarnikov výtržníci v Hamburgu už podpálili desiatky áut, presný počet však polícia nezverejnila.

Vyčíňanie výtržníkov urobilo z miliónovej severonemeckej metropoly mesto vo výnimočnom stave, keďže zrážky hlásili aj dnes večer z viacerých hamburských štvrtí. V uliciach sú opäť horiace barikády, násilníci sa už ozbrojujú dlažobnými kockami, aby mali “zbrane” pre ďalšie zrážky s políciou.

Najmenej 70 výtržníkov zadržali, na 15 uvalili predbežnú väzbu.

Bezpečnostným zložkám spôsobuje značné obavy ďalšia demonštrácia považovaná za kritickú, ktorej organizátori účastníkov vyzvali, aby preniesli “svoj hnev na tento systém na ulicu”. V štvrti St. Pauli sa podľa policajných zdrojov zhromaždilo zatiaľ asi 1000 účastníkov  “Revolučnej antiG20 demonštrácie”, ktorá sa koná pod mottom “Dobyť G20 – potopiť kapitalizmus”.

Reklama

Násilie v Hamburgu úplne zatienilo celý rad demonštrácií odporcov summitu, ktorých priebeh bol úplne pokojný. V nemeckých médiách sa množia hlasy upozorňujúce na nevhodnosť výberu dejiska summitu, na priveľmi tvrdý, neadekvátny postup bezpečnostných zložiek, ale aj na údajné zlyhanie štátu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali