Haleyová: Rada OSN pre ľudské práva je pokrytecká, chráni porušovateľov

Haleyová: Rada OSN pre ľudské práva je pokrytecká, chráni porušovateľov

Washington 20. júna 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Seth Wenig)

 

Spojené štáty vystupujú z Rady OSN pre ľudské práva. V utorok to oznámila americké veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že rada “nie je hodná svojho mena”. Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a “chronickej zaujatosti voči Izraelu”. Informácie priniesli v stredu tlačové agentúry DPA a AP.

Na snímke americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová

Haleyová je vyslankyňou prezidenta Donalda Trumpa pri OSN. V utorok pripomenula, že už pred rokom dala jasne najavo, že USA zostanú v rade, iba “ak sa uskutočnia jej zásadné reformy”. Podľa Haleyovej je jasné, že tieto výzvy na zmeny ostali bez povšimnutia.

Reklama

Haleyová kritizovala členstvo takých krajín v rade ako Čína, Kuba a Venezuela, ktoré sú samy obviňované z porušovania ľudských práv.

Avšak Haleyová zdôraznila, že ak sa rada zreformuje, Spojené štáty “sa k nej s potešením znovu pripoja”.

Reklama

Veľvyslankyňa oznámila odchod USA zo 47-člennej rady na tlačovej konferencii po boku s ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom.

Diplomatka pripustila, že Spojeným štátom sa nepodarilo presvedčiť žiadny iný štát, aby otvorene podporil snahy Washingtonu zreformovať radu.

Vystúpenie z rady je najnovším zo série zvratov v americkej politike, ktoré presadil prezident Trump. Ten už jednostranne odstúpil od iránskej jadrovej dohody a parížskej klimatickej dohody. Jeho rozhodnutia spôsobili vážne napätie vo vzťahoch s kľúčovými spojencami.

Hoci vzťahy Washingtonu a OSN v orgánoch pre ľudské práva boli vo všeobecnosti napäté – z rady vystúpil svojho času aj George W. Bush -, Trumpov predchodca Barack Obama si zvolil spoluprácu s ňou. A tento krok bol celosvetovo dobre prijatý.

“Rada pre ľudské práva už príliš dlho chráni porušovateľov ľudských práv a žumpu politickej zaujatosti,” uviedla Haleyová vedľa prítomného ministra Pompea. “Najneľudskejšie režimy na svete naďalej unikajú vyšetrovaniu,” dodala.

Reklama

Haleyová upozornila, že rozhodnutie odísť z rady sa americkej administratíve nerobilo ľahko. Nešetrila však kritikou na adresu tohto orgánu a vyhlásila, že nie je “hoden svojho mena”.

Rada sídli v Ženeve a pozostáva zo 47 členov, ktorých vyberajú členské štáty OSN.

Veľvyslankyňa ďalej označila radu za “pokrytecký a samému sebe slúžiaci orgán, ktorý sa vysmieva ľudským právam”.

Washington požadoval, aby Izrael nebol hlavným stredobodom práce rady. Židovský štát je totiž na programe na každom jej zasadnutí v súvislosti s palestínskou otázkou, pripomenula agentúra DPA.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu privítal rozhodnutie USA a označil ho za “odvážne”. Vyhlásil tiež, že jeho krajina je “jedinou pravou demokraciou na Blízkom východe”.

Reklama

USA za vlády Trumpa oznámili aj plán stiahnuť sa z Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). USA tvrdia, že zaujatosť voči Izraelu je prítomná i v tomto orgáne OSN.

OSN je občas kritická aj voči samotným Spojeným štátom pre údajné porušovanie ľudských práv, vrátane najnovšej Trumpovej politiky oddeľovania detí od rodičov-ilegálnych migrantov na južnej hranici USA s Mexikom.

 

Odchod USA z Rady OSN pre ľudské práva je sklamaním

“Vzhľadom na stav ľudských práv v dnešnom svete by mali Spojené štáty viac vystupovať v popredí, a nie odstupovať,” napísal vysoký komisár Zajd na sociálnej sieti Twitter.

Predseda rady (UNHRC), Vojislav Šuc zo Slovinska, bránil tento orgán. Varoval, že “multilateralizmus a ľudské práva sú napádané každý deň”. Rada je podľa neho “jednotným priestorom”, kde sa diskutuje o najzúfalejších situáciách a hľadajú sa východiská z problémov.

“Jej činy vedú k zmysluplným výsledkom pre nespočetné obete porušovania ľudských práv po celom svete, a týmto obetiam rada slúži,” dodal podľa agentúry AP Šuc, ktorý na rok zastáva rotujúcu funkciu predsedu rady.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová zareagovala vyjadrením, že rozhodnutie USA vystúpiť z rady je riskantné, lebo poškodí medzinárodné postavenie USA.

“USA stáli vždy v popredí pri ochrane ľudských práv po celom svete a mnoho rokov boli silným partnerom Európskej únie v Rade OSN pre ľudské práva,” uviedla Mogheriniovej hovorkyňa Maja Kocijančičová vo vyhlásení, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

“Dnešné rozhodnutie oslabí rolu USA ako zástancu a podporovateľa demokracie na svetovej scéne,” dodala hovorkyňa Mogheriniovej.

Reklama

Vystúpenie USA z Rady OSN pre ľudské práva oznámila v utorok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a vyhlásila, že rada “nie je hodná svojho mena”. Zároveň obvinila tento medzinárodný orgán z ochraňovania porušovateľov ľudských práv, z pokrytectva a “chronickej zaujatosti voči Izraelu”.

Rada OSN pre ľudské práva, so sídlom vo švajčiarskej Ženeve, je jedným z najvýznamnejších orgánov OSN. Má 47 členov, ktorých volí Valné zhromaždenie na tri roky. Rada dohliada na dodržiavanie ľudských práv vo svete a predkladá o situácii v jednotlivých krajinách správy. Zameriava sa okrem iného na slobodu zhromažďovania, slobodu slova, slobodu vyznania, práva žien, práva sexuálnych menšín a práva rasových a etnických menšín.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali