Halepová bojovala o sebadôveru roky, teraz dala lekciu aj najväčšej šampiónke Serene

Halepová bojovala o sebadôveru roky, teraz dala lekciu aj najväčšej šampiónke Serene

Bratislava 14. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Ben Curtis)

 

Neuveriteľný tenis, jeden z najdokonalejších finálových výkonov všetkých čias

Na snímke rumunská tenistka Simona Halepová

Takto sa poklonila predstaveniu Simony Halepovej v rozhodujúcom súboji o singlový titul na Wimbledone legendárna Billie Jean Kingová. “Prvá rumunská šampiónka predviedla neuveriteľný tenis. Všetko na kurte urobila tak, ako si zaumienila. Stopercentne naplnila svoj herný plán,” zdupľovala šesťnásobná wimbledonská víťazka na svojom twitterovom účte.

Reklama

Halepová svojím “nadpozemským” výkonom vo finále na londýnskej tráve vyrazila dych nielen fanúšikom, ale aj renomovanej súperke. Serena Williamsová po zápase, v ktorom jej súperka urobila iba 3 nevynútené chyby a mala 83-percentnú úspešnosť víťazných loptičiek po prvom podaní, uznanlivo podotkla: “Tušila som, že mi toho veľa vráti, ale ona v tomto zápase vrátila do kurtu takmer všetko. Zvyčajne viem, čo mám proti takej súperke hrať, ale dnes mi nič z toho nefungovalo.”

Pracovitá včelička Halepová sa z roka na rok blížila k naplneniu svojich tenisových snov. Predvlani sa dočkala postu svetovej jednotky a vlani zasa prvého víťazstva na grandslamovom turnaji, keď ovládla antukový vrchol Roland Garros. Jediné, čo si pri svojom štýle tenisu založenom na úderovej istote od základnej čiary, nevedela predstaviť, bol triumf na Wimbledone. “Na začiatku turnaja som povedala, že to musím celé vyhrať, aby som tu získala doživotné členstvo. Nakoniec sa mi to podarilo, hoci som to na začiatku myslela skôr ako recesiu,” poznamenala v dobrej nálade Halepová na oficiálnom portáli WTA.

Reklama

Rumunka už niekoľko rokov udivovala tenisový svet presnosťou svojich úderov a množstvom nabehaných kilometrov po kurte. Problém nastal vtedy, keď mala zareagovať na zlepšenie súperky. Vtedy kleslo sebavedomie a mentálny blok jej spravidla nedovolil dosiahnuť veľké triumfy. Keď sa jej novinár po prehre v osemfinále tohtoročného Australian Open spýtal, prečo podľahla Serene v troch setoch, keď ona je svetová jednotka, odpoveď bola plachá a jednoduchá: “Lebo ona je Serena…”

Rovnakú hráčku však tentoraz doslova vymazala z kurtu a to ešte hrali na turnaji, na ktorom legendárna Američanka hrala po jedenásty raz vo finále a bojovala o ôsmy titul. Reportérka NBC Sports a bývalá hráčka Mary Carillová o Halepovej kedysi povedala, že ju prenasledujú vlastné prehry. “Nechcela mať sama od seba prílišné očakávania, aby to potom, keď to nevyjde, nemusela vysvetľovať. Radšej vnútorne prijala sklamanie z toho, že nemôže byť najlepšia, akoby mala o to zabojovať,” uviedla Carillová, cituje ju The Newyorker. Halepová v tejto súvislosti pred časom o sebe trefne podotkla: “Sebadôveru som si budovala veľmi dlho a potom som všetko stratila za minútu.”

Do Wimbledonu prišla tento rok 27-ročná Rumunka ako vymenená. Verila si od prvej loptičky a nepoľavila až do tej poslednej. Ak by však sebavedomie nepodporila skvelou hernou formou, z titulu na najslávnejšom turnaji by sa netešila. Postupne skončili na jej rakete Bieloruska Alexandra Sasnovičová, krajanka Mihaela Buzarnescová, bývalá svetová jednotka Viktoria Azarenková či mladučká americká kométa Cori Gauffová. Neskôr pridala triumfy nad Číňankou Čang Šuaj, resp. turnajovou osmičkou Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a korunu svojmu životnému vzopätiu nasadila vo finále “demoláciou” Sereny Williamsovej. Na celom turnaji stratila jediný set v 2. kole s Buzarnescovou.

“Naozaj som si nemyslela, že môžem zdolať všetky tie skvelé hráčky na tráve. Ako však plynul turnaj, cítila som sa čoraz lepšie a herne som chytila správny rytmus. A vo finále to bol môj životný zápas. Tým som si istá, najmä keď som mala proti sebe najsilnejšiu súperku na tráve. Som veľmi hrdá na seba v tomto zápase aj celom turnaji,” pochválila sama seba Halepová.

V pondelkovom singlovom rebríčku WTA bude figurovať na 4. mieste, pred dvoma týždňami bola siedma. A v čom nastal Halepovej prerod v myslení? “Pred finále som si vravela, že je to obyčajný zápas a nie že idem hrať o trofej proti Serene. Tak som k tomu aj pristúpila a tak to urobím odteraz zakaždým, keď sa dostanem do súboja o titul,” dodala.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali