Greta počas summitu vyhodila niekoľkých novinárov z miestnosti. Označila ich za vinníkov zlej nálady na kongrese

Greta počas summitu vyhodila niekoľkých novinárov z miestnosti. Označila ich za vinníkov zlej nálady na kongrese

Bratislava 12. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA/AP/Keystone-Jean-Christophe Bott)

 

Ekoaktivistka Greta Thunbergová počas summitu na podporu klímy vo švajčiarskom Lausanne vyzvala niektorých novinárov, aby opustili sálu. Nepáčilo sa jej totiž, akým spôsobom médiá o kongrese informujú a aké fotky k tomu vyberajú. Zástupcovia médií skutočne odišli, no po chvíli sa však mohli vrátiť. Každopádne predstavy mladej aktivistky o demokracii sú minimálne trochu netolerantné. Informuje portál iDnes.cz

Na snímke Greta Thunbergová

K incidentu došlo v piatok, v posledný deň výročného stretnutia aktivistov. Na toto stretnutie okrem Thunbergovej dorazilo aj 450 ekológov zo 37 krajín. Greta sa počas stretnutí zúčastnila aj diskusie o ďalšom smerovaní protestov za ochranu klímy, ktorú sprevádzala aj kritika.

Reklama

Keď sa podľa nemeckého spravodajského portálu Welt prihlásila o slovo, označila za vinníkov “zlej nálady na kongrese” médiá. Požadovala tiež, aby novinárov z konferencie vylúčili, pretože “to inak popíšu tak, ako by sme boli v spore.” Väčšina prítomných aktivistov s ňou súhlasila, a tak museli niektorí zástupcovia médií sálu skutočne opustiť.

Ale to len na chvíľku, po niekoľkých minútach im totiž dovolili aby sa vrátili späť. Prečo tak rýchlo zmenili názor, nie je známe. Žeby si uvedomili, že vyhadzovanie novinárov, lebo sa im nepáči ako o veciach informujú nie je práve demokratický postup? Jeden z organizátorov k celému incidentu poznamenal: “Všetci sme len ľudia a občas potrebujeme trochu súkromia.”

Reklama

Podľa informácií medií sa rozpory v hnutí týkali napríklad aj spôsobu, akým by sa malo o kľúčových veciach rozhodovať. Nezhody sa týkali tiež dvadsiatich požiadaviek na zlepšenie klímy. Časť aktivistov totiž požadovala konkrétnejšie formulácie, iní zase boli pre všeobecné proklamácie typu “Počúvajte vedcov” alebo “Klimatickú spravodlivosť pre všetkých”.

“Počas posledného roka sa toho veľa stalo. Globálne emisie oxidu uhličitého sa samozrejme neznížili, takže sme stále na začiatku, “povedala šestnásťročná Thunbergová. “Budeme musieť robiť oveľa viac,” dodala s tým, že svoju pozornosť by hnutie teraz malo uprieť do Ázie, kde sa zatiaľ študentské štrajky príliš nekonajú.

Každopádne incident ukázal spôsob uvažovania mladej generácie aktivistov, ktorí sa svojim spôsobom uvažovania blížia skôr k totalitnému spôsobu a s rešpektovaním demokratických princípov majú problém.

 

Rok voľna v škole

Reklama

Greta sa zúčastní aj septembrového klimatického summitu OSN v New Yorku, ktorý je podľa jej slov skvelou možnosťou pre svetových vodcov aby ukázali, že aktivistov aj vedcov skutočne počúvali.

Mladá aktivistka odmietla odcestovať na summit lietadlom, a tak sa na konferenciu vyberie na pretekárske jachte. Kvôli tejto ceste sa rozhodla vziať si aj rok voľna v škole. Na cestu do Ameriky sa Gréta vyberie v polovici augusta.

Okrem summit OSN v New Yorku, bude koncom roka hosťom aj na 25. klimatickej konferencii OSN v Santiagu de Chile na juhoamerickom kontinente. Okrem týchto krajín sa chystá navštíviť ďalej aj Kanadu a Mexiko a ďalšie latinskoamerické krajiny. Po pevnine sa plánuje prepravovať buď vlakom alebo autobusom.

Pre agentúru AP Thunbergová povedala, že sa otázku prepravy do Ameriky zaoberala niekoľko mesiacov. Aktivistka nevylúčila ani schôdzku s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktorého vláda chce odstúpiť od parížskej klimatické dohody z roku 2015. No podľa jej názoru by to bola iba strata času.

 

Reklama

Aktivistka Greta

Gréta je mladá ekoaktivistka zo Švédska. V minulosti jej diagnostikovali aspergerov syndróm (forma autistu).

Greta si získala celosvetovú pozornosť prvýkrát v auguste minulého roka, keď sama so svojím transparentom protestovala v čase školského vyučovania pred švédskym parlamentom. A vďaka tomu sa stala tvárou pravidelných protestov s názvom Piatky za budúcnosť, ktorých sa zúčastňujú na úkor vyučovania, tisícky študentov po celom svete.

Jej úsilie v boji za lepšiu klímu podporili viaceré známe osobnosti, politici i pápež František. Na jej spôsob prezentácie poukazujú však aj mnohí kritici.

Nad jej správaním sa pozastavila aj slovenská poslankyňa Zuzana Zimenová (SaS) ktorá upozornila, s akou ľahkosťou si Greta v mene záchrany planéty mieša priority a povzbudzuje mladých, aby zahodili vzdelávanie.

Poslankyňa tiež postrehla, že jedna z účastníčok berlínskeho protestu niesla transparent s textom “klimatická kríza nebude čakať, kým zmaturujem”. “Naozaj? Klimatické zmeny vyžadujú v dlhodobom horizonte sofistikované riešenia,” vysvetľuje a pýta sa, prečo sa rovnako vášnivo neprotestuje aj proti nekvalitnému vzdelávaniu.

Dôsledky nekvalitného vzdelania sú totiž podľa Zimenovej rovnako hrozivé ako klimatické zmeny (viac v článku). Človek si ani nechce predstaviť, ako títo, dnes mladí aktivisti, budú v budúcnosti bez elementárneho vzdelania riešiť problémy ľudstva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali