Gombos nestačil na Augera-Aliassima a Slovensko prehralo s Kanadou 2:3

Gombos nestačil na Augera-Aliassima a Slovensko prehralo s Kanadou 2:3

Bratislava 2. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok )

 

Domáci tenista Norbert Gombos prehral za 88 minút 3:6, 4:6 s Félixom Augerom-Aliassimom v sobotňajšej rozhodujúcej dvojhre v rámci bratislavského súboja Slovensko – Kanada v kvalifikačnom stretnutí o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2019 tenisových reprezentačných družstiev mužov (1. – 2. februára). Reprezentanti Kanady vďaka triumfu v záverečnej dvojhre zvíťazili 3:2 nad hráčmi Slovenska a zabezpečili si účasť na finálovom turnaji v Madride

Na snímke slovenský daviscupový reprezentant Norbert Gombos počas záverečnej dvojhry proti Kanaďanovi Félixovi Augerovi-Aliassimeovi v kvalifikácii o postup na finálový turnaj Davisovho pohára v tenise Slovensko – Kanada v Bratislave 2. februára 2019

Hostitelia Martin Kližan a Filip Polášek zvíťazili 3:6, 7:5, 6:3 nad kanadským párom Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov vo štvorhre na úvod záverečného druhého dňa programu. Následne Kližan nestačil v súboji jednotiek na Denisa Shapovalovova, ktorému podľahol 6:7 (4) 4:6 a rozhodujúci bod pre Kanadu získal v súboji s Gombosom iba 18-ročný Auger-Aliassime.

Reklama

Obaja tenisti si v úvode stretnutia uvedomovali dôležitosť ich vzájomného súboj a snažili sa neprísť o svoj servis. V tretej hre prvého setu mal Gombos prvú príležitosť na brejk, nedokázal ju však využiť. Jeho súper sa k svojej úvodnej šanci na brejk dostal v 8. hre, na rozdiel od Slováka ju dokázal využiť a za stavu 5:3 išiel podávať na víťazstvo v prvom dejstve. Pri svojom servise Kanaďan nezaváhal a premenil prvý setbal. Začiatok druhého dejstva sa niesol v opatrnom duchu. Obaja súperi boli pri svojom podaní suverénni. V siedmej hre čelil Gombos na podaní nepriaznivému stavu 0:30, dokázal však zabojovať a ziskom štyroch fiftínov za sebou odvrátil nebezpečenstvo straty servisu. V nasledujúcom geme sa k šanci na brejk dostal aj Gombos, nevyužil ju a umožnil súperovi vyrovnať na 4:4. Ako rozhodujúca sa ukázala deviata hra, v ktorej Gombos prišiel čistou hrou o svoj servis a Auger-Aliassime išiel podávať na víťazstvo a celkový triumf Kanady. Talentovaný mladík nezaváhal a spolu s tímovými kolegami sa tešil z postupu na finálový turnaj.

“Félix Auger-Aliassime hral úžasný tenis, možno mal 80 či 90-percentnú úspešnosť prvého servisu, Noro Gombos mal možno dve-tri šance, ale tie nevyužil. Félix využil hneď svoju prvú šancu v prvom sete, v druhom sete potom druhú. Kanaďan hral vynikajúco a zaslúžil si vyhrať. Félix hrá agresívny útočný tenis a Filip Horanský má trochu pomalšie poňatie hry. Preto sme sa rozhodli pre Nora, aby sa ho pokúsil zatlačiť do defenzívy, ale, žiaľ, jeho súper hral bezchybný tenis. Ak bude takto pokračovať, bude nielen v stovke, ale aj v najlepšej päťdesiatke,” zhodnotil kapitán slovenského tímu Dominik Hrbatý rozhodujúcu dvojhru súboja Slovensko – Kanada pre RTVS. Hrbatý sa vrátil aj k zápasu Martina Kližana s Denisom Shapovalovom, v ktorom bol tiež úspešnejší kanadský tenista. “Martin Kližan mal zopár šancí, ale nepodarilo sa mu odskočiť súperovi. A svetový tenis je o tom, že treba využiť aj tých pár šancí, ktoré sa naskytnú. Martin niekedy zahral kratšie údery vo výmenách a nedokázal sa vymaniť z tlaku súpera. Shapovalov ukázal, že je to svetový supertalent. Hral s ľahkosťou, na milimeter presne k čiaram, keď to potreboval. To je veľkosť hráča a jeho budúcnosť.”

Reklama

Po piatkových dvojhrách bol stav nerozhodný 1:1, presadili sa singlové jednotky oboch tímov. Najprv Denis Shapovalov zdolal domácu dvojku Filipa Horanského 6:4, 7:5 a potom si Martin Kližan poradil s kanadskou dvojkou Félixom Augerom-Aliassimom 7:5, 6:3.

V minulosti Slovensko odohralo s Kanadou jediné daviscupové stretnutie. V roku 1997 triumfovali Slováci v Montreale a zabezpečili pre svoju krajinu prvýkrát postup do svetovej skupiny. O víťazstvo 4:1 sa vtedy dvoma bodmi zaslúžil súčasný kapitán SR Dominik Hrbatý, rovnako dva body pridal aj Karol Kučera.

V rámci reformy súťaže sa vo februárovom kvalifikačnom kole predstaví v súbojoch o postup na koncoročný turnaj 24 mužstiev. Dvanásť víťazných tímov sa pridá k štyrom semifinalistom tohtoročnej edície (Francúzsko, Chorvátsko, Španielsko a USA) a držiteľom dvoch voľných kariet (Argentína a Veľká Británia). Týchto osemnásť národných výberov sa zúčastní na koncoročnom finálovom turnaji, ktorý sa uskutoční 18. až 24. novembra 2019 v Madride.

 

Konečný výsledok kvalifikačného stretnutia o postup na finálový turnaj Davisovho pohára 2019 tenisových reprezentačných družstiev mužov:

Reklama

SLOVENSKO – KANADA 2:3 – Kanada postúpila na finálový turnaj
(1. – 2. februára, Bratislava, antuka pod zatiahnutou strechou v AXA aréne NTC)

Piatok:
Dvojhry
Filip Horanský – Denis Shapovalov 4:6, 5:7 za 81 minút
Martin Kližan – Félix Auger-Aliassime 7:5, 6:3 za 95 minút

Sobota:
Štvorhra
Martin Kližan, Filip Polášek – Félix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov 3:6, 7:5, 6:3
Dvojhry
Martin Kližan – Denis Shapovalov 6:7 (4) 4:6 za 104 minút
Norbert Gombos – Félix Auger-Aliassime 3:6, 4:6 za 88 minút

 

Kádre:

Reklama

SLOVENSKO
Martin Kližan (38. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 231. vo štvorhre)
Norbert Gombos (255. / 422.)
Filip Horanský (219. / 648.)
Igor Zelenay (- / 66.)
Filip Polášek (- / 148.)
Kapitán: Dominik Hrbatý

KANADA
Denis Shapovalov (25. / 302.)
Felix Auger-Aliassime (106. / 371.)
Peter Polansky (121. / 127.)
Hrajúci kapitán: Frank Dancevic (329. / 411.)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali