Pri Gabčíkove stavajú kompu, osvetlenie, parkovisko, studňu i žumpu

Pri Gabčíkove stavajú kompu, osvetlenie, parkovisko, studňu i žumpu
Pohľad na výstavbu budovy prístavu
Pohľad na výstavbu budovy prístavu

Gabčíkovo 16. júla (TASR/Foto:TASR)

 

Kompa bude slúžiť turistom 

Výstavbou budovy prístavu pri Gabčíkove s vlastnou žumpou, studňou, verejným osvetlením, parkovacími miestami a vybudovaním 0,5 km dlhej prístupovej cesty k prístavu sa začala v týchto dňoch realizácia slovensko-maďarského projektu. Turistická kompa, ktorá začne premávať po Dunaji už v budúcom roku medzi Gabčíkovom a maďarskou obcou Dunaremete, bude spájať Žitný ostrov a Szigetköz (Malý Žitný ostrov), informoval TASR starosta obce Gabčíkovo Iván Fenes.

Reklama

“Projekt sa realizuje v celkovej hodnote viac ako 3,2 milióny eur, 85 percent finančných prostriedkov je z Európskej únie,” pokračoval starosta s tým, že podľa plánu 24 metrov dlhá, 7,10 m široká kompa s nízkym 0,60 m ponorom bude mať kapacitu 50 osôb a šesť osobných automobilov. Samozrejme bude prevážať aj cyklistov. Vytvorí sa aj predpoklad na pokračovanie obľúbenej cyklistickej trasy po dunajských hrádzach.

Výstavba prístupovej cesty pre motorové vozidlá
Výstavba prístupovej cesty pre motorové vozidlá

Ako starosta uviedol, spojenie podunajských turistických centier ako je napríklad Vodné dielo Gabčíkovo a Termálne kúpalisko Lipót, je kompou riešené v rámci medzinárodného projektu, zameraného na rozvoj cestovného ruchu na spoločnom úseku rieky Dunaj. “Ide o prepojenie starého koryta Dunaja plavidlom, ktoré bude slúžiť najmä turistom od jari do jesene. Budova prístavu poskytne okrem technického zázemia na prevádzku kompy a pokladne aj čakáreň, pre prípad nepriaznivého počasia, s WC,” konštatoval. Dodal, že v rámci projektu sa zrealizuje vybudovanie nových ciest pozdĺž existujúcich trás spájajúcich obec Dunaremete a prístav. Na maďarskej strane postavia tiež budovu prístavu so sebestačnou dodávkou elektrickej energie.

Reklama

 

Dunaj môže ľudí aj spájať 

“Kompa v lokalite starého prístavu bude premávať na šesťkilometrovom úseku, plavba potrvá asi 30 minút. Jej prevádzku bude zabezpečovať maďarská obec Lipót. Projekt môže byť aj príkladom pre politikov z oboch krajín. Dunaj nemusí ľudí rozdeľovať, ale spájať,” zdôraznil. Pripomenul, že keď bude chcieť Gabčíkovčan navštíviť termálne kúpalisko Lipót v Maďarsku, kompou si skráti cestu o 50 kilometrov.

Podľa starostu nové spojenie oživí spoluprácu medzi obyvateľmi cezhraničného regiónu na oboch stranách hranice. “V krízovom období môže kompa zlepšiť ekonomiku pohraničného regiónu a realizáciou projektu dosiahneme skvalitnenie vzájomnej susedskej spolupráce,” konštatoval Fenes. Vďaka kompe sa môže dobudovať napojenie na medzinárodnú cyklistickú trasu pozdĺž Vodného diela Gabčíkovo, čo oživí aj turizmus.

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali