Futbal-EL: FC Sevilla – Benfica Lisabon 0:0, 4:2 rozstrel z 11 m-SÚHRN

Futbal-EL: FC Sevilla – Benfica Lisabon 0:0, 4:2 rozstrel z 11 m-SÚHRN

Turín 15. mája (TASR/HSP)

 

Pre Španielsko to je už ôsmy triumf v tejto súťaži, iba talianske kluby ju vyhrali deväťkrát

Futbalisti Benficy Lisabon prehrali vo finále Európskej ligy UEFA 2013/2014 s FC Sevilla po bezgólovej remíze v riadnom hracom čase aj predĺžení 2:4 až v zostrele zo značky pokutového kopu. Na štadióne Juventusu v Turíne sa zverenci trénera Jorgeho Jesusa netešili zo zisku európskej trofeje po dlhých 52 rokoch, keď naposledy triumfovali vo finále EPM v roku 1962 nad Realom Madrid.

Reklama

Sevilla na tróne pre víťaza EL nahradila londýnsku Chelsea, ktorá práve Benficu zdolala pred rokom v amsterdamskom finále 2:1 gólom v štvrtej minúte nadstaveného času. Sevilla vyhrala tretie finále z troch pokusov a pridala triumf v EL k dvom z Pohára UEFA 2006 a 2007. Los Rojiblancos tiež vyrovnali rekord FC Liverpool, Juventusu Turín a Interu Miláno a EL, resp. Pohár UEFA vyhrali tretíkrát. Pre Španielsko to je už ôsmy triumf v tejto súťaži, iba talianske kluby ju vyhrali deväťkrát.

Benfica neprelomila prekliatie siedmich prehier vo finálových dueloch v pohárovej Európe a prehrala aj ôsme

Reklama

finále EL 2013/2014:

FC Sevilla – Benfica Lisabon 0:0 pp, 4:2 rozstrel z 11 m

ŽK: Fazio, Moreno, Coke – Siqueira, Almeida. Rozhodoval: Brych (Nem.), 33.120 divákov.

rozstrel: Lima 0:1, Bacca 1:1, Cardozo – nedal, Mbia 2:1, Rodrigo – nedal, Coke 3:1, Luisao 3:2, Gameiro 4:2

zostavy a striedania:

Reklama

Sevilla: Beto – Coke, Pareja, Fazio, Moreno – Mbia, Carrico – Reyes (78. Marin, 104. Gameiro), Rakitič, Vitolo (110. Figueiras) – Bacca

Benfica: Oblak – Pereira, Luisao, Garay, Siqueira (99. Cardozo) – Amorim, Gomes, Gaitan (119. Cavaleiro) – Sulejmani (25. Almeida), Lima, Rodrigo

Finále začalo vo vysokom tempe, hoci šance sa nerodili. Oba výbery hrali mimoriadne disciplinovane a sústredene v obrane, boli aj technicky skvele vybavené. Snažili sa o útočenie, o kombinácie, o čosi viac Španieli, no línie sa držali bez straty kvetinky. V drese Sevilly sa aktívne snažil čosi vymyslieť najmä špílmacher Rakitič, Benfica zasa trpezlivo vyčkávala na príležitosť z brejku. Prvá strela do priestoru brány prišla až v 37. minúte z kopačky sevillského Morena, ale brankár Oblak bol na mieste. Až posledné minúty prvého polčasu priniesli čisté šance, a v oboch sa ocitli hráči Benficy. Pereira dostal v prvej nadstavenej minúte loptu po prihrávke za obranu, vo vzduchu ju dočiahol, ale skvelý reflexívny zákrok predviedol brankár Beto. O pár okamihov z uhla tvrdo pálil Rodrigo, ale Beto bol opäť na mieste. A keď sa nezapískala penalta proti Seville po zákroku na Gaitana, išlo sa do šatní za bezgólového stavu.

Benfica začala druhé dejstvo v takom rozpoložení, ako skončila prvé. Lima v 48. minúte nevyužil obrovskú šancu, hneď nasledoval ďalší “závar” v 16-ke Sevilly, ale ani Rodrigo, ani opäť Lima neprestrelili obranu a nedali úvodný gól. V 53. minúte mohol portugalský klub zmraziť Reyes, ale v najväčšej šanci španielskeho tímu v dovtedajšom priebehu tesne minul pravú tyč. V ďalších fázach sa už obrany dopúšťali väčších chýb, hralo sa vo vysokom tempe a hra sa prelievala hore-dolu. V 61. minúte opäť Reyes z prvej dobre usmerňoval loptu po prihrávke Cokeho, ale Oblak pohotovo zachránil. Sevilla prevzala iniciatívu, ale obrana súpera odolávala. V 72. minúte Pereira vyzval do šance Limu, ale jeho pokus opäť sevillská obrana zblokovala. Lima v 84. minúte vypálil tvrdo z väčšej vzdialenosti, ale loptu padajúcu pod hornú žrď Beto excelentne vyrazil na roh. Vzápätí Garay nevyužil zaváhanie Beta a hlavičkoval mimo. Keď ten istý hráč nevyužil akrobaticky v nadstavenom čase ďalšiu šancu, muselo sa predlžovať. V 101. minúte Rakitič do brejku vyslal Baccu, ten ale prestrelil. V 110. minúte striedajúci sevillský Gameiro trafil len bočnú sieť. A tak rozhodol až rozstrel zo značky pokutového kopu, v ktorom mala pevnejšie nervy Sevilla.

Unai Emery, tréner Sevilly: “Zápas bol takmer v celom priebehu vyrovnaný, v závere už všetkých dochádzali fyzické sily. Bola vidieť obrovská únava na všetkých hráčoch. Ak sme sa niečo v tejto sezóne EL niečo naučili, bolo to prestáť ťažké chvíle. Cítili sme zodpovednosť za víťazstvo. Nie som si istý, kto bol lepší, pretože to bol obrovský boj.”

Reklama

Jorge Jesus, tréner Benficy: “Bolo to veľké finále, aj keď chýbali góly. Bol to otvorený zápas. Sevilla začala lepšie, ale my sme sa v priebehu súboja zlepšovali. Ukázali sme silu, mali sme viacero šancí, ale nedokázali sme skórovať. Myslím si, že EL nevyhral lepší tím. Ale gratulujem mojim hráčom, môžeme mať hlavy vysoko.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali