Francúzska odplata prišla v pravej chvíli a vyniesla domácim premiérový titul

Francúzska odplata prišla v pravej chvíli a vyniesla domácim premiérový titul

Paríž 17. decembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Michel Euler)

 

Symbolicky XIII. majstrovstvá Európy hádzanárok vo Francúzsku ukončil duel dvoch krajín, ktorého ho pred vyše dvoma týždňami aj otvorili. Kým vtedy v Nancy sa tešili z výhry 26:23 Rusky, v nedeľňajšom finále v Paríži oslavovali po triumfe 24:21 Francúzky. Reprezentantky krajiny galského kohúta sa stali po Nórsku (7), Dánsku (3), Maďarsku a Čiernej Hore (po 1) piatou krajinou v histórii, ktorá sa môže pýšiť titulom kontinentálneho šampióna

Na snímke sa hádzanárky Francúzska sa tešia z premiérového titulu majsteriek Európy

Zverenky trénera Oliviera Krumbholza si ho mohli vychutnať pred zaplneným hľadiskom AccorHotels Areny so 14 060 divákmi. Aj pre tvorcu úspechov francúzskej ženskej hádzanej to bolo niečo výnimočné. “Z hľadiska emócií išlo o najúžasnejší zápas, v ktorom som koučoval družstvo,” priznal skúsený odborník Krumbholz.

Reklama

Jeho zverenky uspeli na štvrtom vrcholnom podujatí za sebou. Po striebre na OH 2016 v Brazílii, bronze na ME 2016 získali vlani zlato na MS v Nemecku a teraz sú zároveň aj úradujúcimi európskymi šampiónkami. V dramatickom parížskom finále odplatili Ruskám pred rekordnou návštevou v histórii ženských ME prehru 19:22 aj zo súboja o olympijské zlato. Po štyroch nezdaroch vo vzájomných súbojoch sa dočkali prvej výhry od štvrťfinále MS 2011. Prišla v pravý čas.

“Je to skvelý moment našej histórie. Bolo to fantastické stretnutie pred neskutočným publikom. Diváci nás hnali vpred a dodávali nám silu počas celého finále,” priznal Olivier Krumbholz, ktorého zverenky vystriedali na pomyselnom tróne Nórky.

Reklama

Francúzsko je štvrtou organizátorskou krajinou, ktorá na ME žien využila domáce prostredie na celkový triumf (predtým dvakrát Dánsko a raz Nórsko). “Som šťastná, že môžem byť súčasťou tohto tímu a môžem hrať s takými vynikajúcimi hráčkami ako Siraba Dembéléová, Amandine Leynaudová či ostatnými skvelými dievčatami. Dnes sme sa zapísali do histórie francúzskej ženskej hádzanej,” uviedla Gnonsiane Niomblová.

Nedeľňajšie finále bolo súbojom dvoch krajín usilujúcich sa o premiérový titul z ME. Kým Francúzsko sa vo finále ocitlo prvýkrát, Rusko v ňom zaváhalo takisto ako pred 12 rokmi na ME vo Švédsku. Vtedy o tri góly nestačilo na Nórsko.

Príslušnosť k absolútnej špičke potvrdili aj Holanďanky, ktoré s výnimkou OH 2016 v Riu de Janeiro (4.) dosiahli medailové umiestnenie na všetkých ďalších významných podujatiach ostatného obdobia – MS 2015 (2.), 2017 (3.), ME 2016 (2.) a 2018 (3.). Po víťazstve 24:20 nad Rumunkami v dueli o 3. miesto v Paríži si odniesli prvýkrát v histórii bronz (0 – 1 – 1).

Do All Star tímu XIII. majstrovstiev Európy vo Francúzsku, ktoré vyvrcholili v nedeľu v parížskej AccorHotels Areny, sa dostali hráčky siedmich krajín. Z výberu francúzskych šampiónok je tam len brankárska opora Amandine Leynaudová. Po jednej zástupkyni mali aj Čierna Hora zásluhou ľavej krídelníčky Majdy Mehmedovičovej, Maďarsko vďaka ľavej spojke Noémi Háfrovej, Nórsko zastupovala Stine Oftedalová, Rumunsko pivotka Crina Pinteová, Nemecko pravá spojka Alicia Stolleová. V hviezdnom tíme sa objavila aj španielska pravá krídelníčka Carmen Martínová, ktorá si jediná zopakovala zaradenie do elitnej zostavy spred dvoch rokov.

Za najužitočnejšiu hráčku ME 2018 vyhlásili Annu Vjachirevovú z Ruska. Srbka Katarina Krpežová-Šlezaková sa s 50 gólmi v 6 dueloch stala najlepšou kanonierkou šampionátu. Holanďanka Kelly Dulferová si prevzala ocenenie pre najlepšie brániacu hráčku.

Reklama

Tímy z 2. – 4. priečky Rusko, Holandsko a Rumunsko si zaistili priamu účasť na MS 2019 v Japonsku, ostatní s výnimkou usporiadateľa a obhajcu Francúzska budú bojovať v kvalifikácii.

Na ME 2018 chýbali slovenské hádzanárky, ktoré v konkurencii Čiernej Hory a Poľska nepostúpili z kvalifikačnej skupiny. Slovensko však úspešne reprezentovala v pozícii delegátky EHF Janka Stašová, ktorá dostala dôveru aj v parížskom vyvrcholení turnaja. Bola supervízorkou semifinálového súboja Francúzsko – Holandsko.

Konečné poradie ME žien 2018 vo Francúzsku: 1. Francúzsko, 2. Rusko, 3. Holandsko, 4. Rumunsko, 5. Nórsko, 6. Švédsko, 7. Maďarsko, 8. Dánsko, 9. Čierna Hora, 10. Nemecko, 11. Srbsko, 12. Španielsko, 13. Slovinsko, 14. Poľsko, 15. Česko, 16. Chorvátsko

All Star tím ME 2018: Amandine Leynaudová (Fr./brankárka) – Majda Mehmedovičová (Č. Hora/ľavé krídlo), Noémi Háfrová (Maď./ľavá spojka), Stine Oftedalová (Nór./stredná spojka), Crina Pinteová (Rum./pivotka), Alicia Stolleová (Nem./pravá spojka), Carmen Martínová (Šp./pravé krídlo)

 

Reklama

Individuálne ocenenia:
Najlepšia strelkyňa: Katarina Krpežová-Šlezaková (Srb.) – 50/23 gólov
Najlepšia defenzívna hráčka: Kelly Dulferová (Hol.)
Najužitočnejšia hráčka: Anna Vjachirevová (Rus.)

 

Prehľad medailistiek na doterajších ME v hádzanej žien:
I. ME (17. – 25. 9. 1994) v Nemecku: 1. Dánsko, 2. Nemecko, 3. Nórsko, … 12. SLOVENSKO
II. ME (6. – 15. 12. 1996) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Rakúsko
III. ME (11. – 20. 12. 1998) v Holandsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko
IV. ME (8. – 17. 12. 2000) v Rumunsku: 1. Maďarsko, 2. Ukrajina, 3. Rusko
V. ME (6. – 15. 12. 2002) v Dánsku: 1. Dánsko, 2. Nórsko, 3. Francúzsko
VI. ME (9. – 19. 12. 2004) v Maďarsku: 1. Nórsko, 2. Dánsko, 3. Maďarsko
VII. ME (7. – 17. 12. 2006) vo Švédsku: 1. Nórsko, 2. Rusko, 3. Francúzsko
VIII. ME (2. – 14. 12. 2008) v Macedónsku: 1. Nórsko, 2. Španielsko, 3. Rusko
IX. ME (7. – 19. 12. 2010) v Dánsku a Nórsku: 1. Nórsko, 2. Švédsko, 3. Rumunsko
X. ME (4. – 16. 12. 2012) v Srbsku: 1. Čierna Hora, 2. Nórsko, 3. Maďarsko
XI. ME (7. – 21. 12. 2014) v Maďarsku a Chorvátsku: 1. Nórsko, 2. Španielsko, 3. Švédsko,…12. SLOVENSKO
XII. ME (4. – 18. 12. 2016) vo Švédsku: 1. Nórsko, 2. Holandsko, 3. Francúzsko
XIII. ME (29. 11. – 16. 12. 2018) vo Francúzsku: 1. Francúzsko, 2. Rusko, 3. Holandsko

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali