Farby u Slovanov: Poliaci majú žlté papiere, Česi mali modré knižky…

Farby u Slovanov: Poliaci majú žlté papiere, Česi mali modré knižky…

Praha 21. októbra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pexels)

 

Slovanské jazyky sa vyvíjali pôvodne pospolu, neskôr, vďaka sťahovaniu národov, došlo k divergentnému vývoju, jazyky sa časom líšili viac. Pozrime sa, ako tieto jazyky vyjadrujú farbami, resp. ako ich používajú v metaforách. Stále tu existuje určitá podobnosť. Pre vašu zaujímavosť Sputnik vybral pár farebných príkladov v prísloviach

Ilustračné foto

BIELA: V niektorých slovanských jazykoch je farba zlosti biela

Reklama

Idiómy s použitím názvov farieb  značným fenoménom v slovanských jazykoch. Takýmito prostriedkami oplýva poľský jazyk. Poliaci napríklad môžu povedať biały ako alebaster“, čiže alabastrovo biely. A čo Česi? Tí si môžu zaspomínať na pieseň My plavem’ k mlejnu, v hejnu cejnů…”, snáď si vybavíte porovnanie – má bledšiu syra pleť”.

Slovanské jazyky by si mali v upotrebení farieb rozumieť. Poliaci si spájajú s bielou farbou samozrejme mlieko, ráno, plátno. Poliaci používajú bielu farbu aj v negatívnom slova zmysle: dostać białej gorączki, čo vraj znamená byť nervózny a nahnevaný Česi to povedia za pomocou inej farby: chytly v něm saze a začal vidět rudě. Ruský jazyk pod pojmom белая горячка chápe delirantný stav, to je ten prípad, keď Česi vidia biele myšky.

Reklama

 

ČIERNA: Ako je to s čiernou farbou alebo Čierna ovca, biela vrana (porekadlo)?

Odkładamy pieniądze na czarną godzinę. Kým Poliaci odkladajú peniaze na čiernu hodinku, Česi i Slováci ich odkladájú pre prípad horších časov, hezky pěkně postaru do štrozoku (nárečové, pozn.). Že by Česi boli väčšími optimistami a nevideli všetko hneď čierno? (Viď Bolek Polívka: …když ale koukám se na lidi, zase tak černě to nevidím, ještě se dovedeme smát…“”).

U nás v národe inak zaujímavé metaforické vyjadrenia typu: “Ja ti to pekne vytmavím! S poľštinou nás spája práca na čierno (po poľsky: praca na czarno), čierna ovca (czarna owca).

Pokiaľ ide o “čierneho pasažiera, potom napríklad Rusi hovoria “ездить зайцем doslova, jazdiť na zajaca (ako zajac). V tomto prípade sa prejavuje divergentný vývoj v slovanských jazykoch. Plné ekvivalenty by sme hľadali u všetkých Slovanov márne

Reklama

 

ZELENÁ: Jelene, jelene, oči máš zelené a to je nepovolené… (kedysi populárna pieseň v ČSSR)

V Poľsku ľudia zelenajú závisťou pozri zzielenieć z zazdrości.

Česi a Slováci zo závisti skôr blednú. Zelenajú, keď im je skôr zle fyzicky niečo zjedol a je teraz celý zelený. Naopak Rusi pre závisť zelenať môžu от зависти весь позеленел. Pokiaľ Vás bude Poliak považovať za zelenáča povie o vás, že máte zeleno v hlave (ktoś ma zielona w głowie).

V ČSSR bol inak kedysi populárny zvrat komu sa nelení, tomu sa zelení. Niekdajšia stokoruna z roku 1961 bola tiež zelená.

Reklama

 

ČERVENÁ růže v sadu kvetla… (spieva sa v pesničke, pamätáte?)

Puścić czerwonego kura je pre Poliakov to isté, ako keď sa v Česku dostane na strechu ohnivý kohút. Českému uchu musí znieť prirodzene poľská veta patrzymy przez różowe okulary. Súčasní Rusi vyjadrujú červenú slovom красный [krasnyj]. Tým sa líši od iných súčasných slovanských jazykov. Tie majú pre červenú tieto slová: чырвоны (bulharšitna), červený (slovensky), czerwony (poľsky), crveni (po srbsky) atď.

V staršej ruštine však slovo krasnyj tiež súviselo s významom pekný, krásny, tak ako to máme doteraz my v slovenčine. Preto je treba zdôrazniť, že Červené námestie v Moskve by sa vlastne nemalo prekladať ako červené námestie, ale ako krásne Ostatne dodnes Rusi môžu povedať красна девица, čo značí krásne dievča, nie červenédievča.

Kedysi v Rusku platili, tzv. červonce, ak by išlo o bankovky z čias ZSSR (30. roky) potom by išlo o bankovky, majúce odtieň červenej Keby Červené námestie v Moskve malo byť naozaj červené, potom by mu sami Rusi pravdepodobne hovorili “Рудая площадь, vieme však, že to tak nie je. Slovo červený sa však vyskytuje aj v ruskom jazyku.

 

MODRÁ vs. bledomodrá (tzv. blankytná) alebo Modrá je dobrá 

Hana Zagorová spieva text Je naprosto nezbytné, aby nebe bylo blankytné, […] je naprosto žádoucí, láska aby hřála za nocí, […] abych byla šťastná.” Česi hovoria “to samé v bledě modrém. Poliaci zas chodia v oblakovo modrej  myśli o niebieskich migdałach.

Kým českí aristokrati majú krv modrú, poľská šľachta ju má blankytnú błękitną krew“. Rusky modrý je синий. Česi majú slovo sinalý (modro šedý), poznáme tiež obrat sivé oči, sivý holúbok. Pre porovnanie: v nemčine je obrat der blaue Brief“, čo sa po česky povie výpovedný list, kde nemajú procedúru výpovede spojenú práve s modrou farbou. V Čechách je modrá dobrá.

 

Reklama

ŽLTÁ bola, nielen slávna ponorka

Kým Česi mali modrú knižku, Poliaci môžu disponovať žltými papiermi żółte papiery”. S pomocou modrej knižky chlapci unikali brannej povinnosti.

 

Na záver:

Jednotlivé národy zaobchádzapo svojom s farbami. Je to dané tým, aké životné prostredie obklopuje, ten ktorý národ, hovoriaci, tým ktorým jazykom. Každý jazyk je nositeľom osobitého myslenia, časopriestorových predstáv, ustálených metafor či epitét.

Reklama

Každý jazyk má svoju farebnú auru tak, ako ju vraj duša každého človeka. Farebné metafory sú jedným zo spôsobov chápania vonkajšieho sveta. Rozumieť národu môžeme cez jeho reč, a to doslova. Porozumenie je prvým stupňom pochopenia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:10

Strata amerického výrobcu lietadiel Boeing bola v 1. kvartáli nižšia, než sa očakávalo. Koncern uviedol, že jeho dodávateľský reťazec sa stabilizuje aj napriek kríze týkajúcej sa modelu 737 Max.

Strata v prvých troch mesiacoch 2024 klesla na 343 miliónov USD (321 miliónov eur), alebo 56 centov na akciu, zo 414 miliónov USD, alebo 69 USD na akciu.

14:02

Centrom Londýna sa v stredu preháňalo niekoľko splašených koní, utiekli britskej vojenskej jednotke Household Cavalry. Zranenia pri tom utrpelo päť ľudí, štyroch odviezli do nemocnice. Informoval denník The Telegraph.

Zvieratá zhodili svojich jazdcov počas ranného cvičenia. Pri incidente sa zranil najmenej jeden vojak.

splašené kone v Londýne
Na snímke dva splašené kone v uliciach Londýna
13:39

Vláda plánuje znižovať deficit verejných financií približne o 1 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Postupný pokles schodku pod 3 % HDP do konca volebného obdobia zabezpečí vystúpenie z očakávanej procedúry nadmerného deficitu. Zároveň sa tak stabilizuje vývoj dlhu, ktorý by mal inak naďalej rastúci trend až k 70 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Programe stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý v stredu schválila vláda.

13:38

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Výpomoc sa poskytne prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB). Vyplýva to z návrhu novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve, ktorý v stredu schválila vláda.

13:37

Odborne spôsobilá osoba bude môcť vykonávať funkciu povereného zástupcu až pre troch držiteľov povolenia na podnikanie v energetike. Obchodníci so striebrom už nebudú mať povinnosť disponovať určeným meradlom a zosnulé osoby budú vyňaté z pôsobnosti zákona o ochrane osobných údajov. Vyplýva to zo zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia a znižovaním administratívnej záťaže, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

13:35

Pri pobreží Tuniska našli v utorok telá 19 ľudí, informovala tamojšia pobrežná stráž. Informovala agentúra AP.

Telá našla v blízkosti prístavných miest Mahdíja a Sfax, druhého najväčšieho prístavného mesta v krajine, kde sa migranti v posledných týždňoch dostali do konfliktu s políciou.

13:28

Česká polícia odkryla česko-ukrajinský gang falošných bankárov, ktorí sú podozriví zo spáchania stoviek podvodov s úhrnnou škodou v desiatkach miliónov korún. Policajti zadržali 40 ľudí, časť z nich skončila vo väzbe. V stredu to uviedla hovorkyňa polície Královohradeckého kraja Iva Kormošová.

13:12

Cieľom európskych liberálov, ktorí v Európskom parlamente (EP) vystupujú pod značkou Obnovme Európu (RE), je bojovať proti vplyvu krajnej pravice po eurovoľbách a v novom zákonodarnom zbore EÚ upevniť svoju pozíciu “jazýčka na váhach” pri formovaní európskej legislatívy spolu s ľudovcami a socialistami. V rozhovore pre Európsku redakciu (ENR) – projekt, ktorého súčasťou je aj TASR – to uviedla šéfka RE Valérie Hayerová.

Valérie Hayerová
Kandidátka do eurovolieb a šéfka strany Obnovme Európu (RE) Valérie Hayerová počas prejavu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu
13:00

Ruská pravoslávna cirkev suspendovala kňaza, ktorý viedol smútočnú omšu za zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného, uvádza sa v dekréte uverejnenom v utorok.

Patriarcha Kirill, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podpísal dekrét, ktorým zakázal kňazovi Dmitrijovi Safronovi udeľovať požehnanie, nosiť kríž a rúcho na obdobie nasledujúcich troch rokov.

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:36

Zhruba 300 židovských demonštrantov zadržali v utorok neskoro večer v New Yorku, kde sa počas tzv. sederovej večere modlili za dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy.

Protest sa konal tesne pred tým, ako americký Senát schválil rozsiahly balík vojenskej a humanitárnej pomoci v celkovej hodnote vyše 95 miliárd dolárov pre viacero krajín. Informoval denník The Guardian.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali