EÚ vyhlásila „boj proti ruskej propagande“. Brusel už našiel 5 expertov, ktorí zavelia do útoku proti „ruskému medveďovi“

EÚ vyhlásila „boj proti ruskej propagande“. Brusel už našiel 5 expertov, ktorí zavelia do útoku proti „ruskému medveďovi“

Brusel, 8. júna 2015 (HSP/Foto: ceskatelevize.cz )

 

EÚ predsa vyhlásila Rusku takú menšiu vojnu. Najprv uvalila na východného medveďa ekonomické a vízové sankcie a teraz pripravuje ďalší útok. Zo zákopov sa vyrútia vojaci – s perami, fotoaparátmi, videokamerami, notebookmi a pod. – „mediálna armáda“. 

Európska únia už začala budovať svoju mediálnu armáda, jediným cieľom ktorej bude boj proti ruskému medveďovi. Je to pekný zámer – úplne v súlade so zásadami studenej vojny. Prišla aj prvá potešujúca správa – Brusel už buduje generálny štáb tejto armády. Zatiaľ generalitu tvoria piati „vyvolení“, medzi nimi je aj jeden z našich západných susedov – novinár Jakub Kalenský /na snímke/. Brusel túto skupinku „generálov“ takticky označil ako tím expertov, ktorý vytvára vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Reklama

Úplne krásne o tom napísal český Respect“ „Do formujícího se týmu expertů na potírání ruské propagandy…“ Takže skúsení európski novinári budú „potírať ruskú propagandu“. Mimochodom, nie je všetko také jednoduché. Aby český novinár mohol dostať pekné miestečko v Bruseli, musí získať kladné stanovisko po bezpečnostnej previerke a potom jeho spoľahlivosť musí potvrdiť aj české ministerstvo zahraničných vecí. Ako sa hovorí, „dôveruj, ale preveruj…“

Európska služba pre vonkajšiu činnosť /je to predovšetkým zahraničnopolitická činnosť/, v rámci ktorej bude fungovať zatiaľ 5-členná „špeciálna jednotka“ novinárov, mala tvrdé požiadavky na kandidátov: vysokoškolský alebo univerzitný diplom, skúsenosti novinárskej práce, ovládanie cudzích jazykov – angličtina, francúzština, ale predovšetkým, pochopiteľne, ruština. Sídlo redakcie bude v Bruseli. Cieľom je efektívna propagácia činnosti orgánov EÚ, rozšírenie týchto informácií v svetových médiách, prieskum ruských a „po rusky hovoriacich“ médií, aktívna informačná vojna proti „nesprávnym“ informáciám ruských médií.

Reklama

Český novinár Jakub Kalenský, bývalý zamestnanec, Hospodářských novín potvrdil informáciu, že dostal miesto v Bruseli. Potvrdil to aj český rezort zahraničia. Vo štvrtok bolo zverejnené britské vyhlásenie „Ruská výzva“, v ktorej západní experti konštatovali zhoršenie vzťahov medzi Západom a Ruskom a ešte raz vyzvali európske a zaoceánske štáty, aby investovali do obranných, strategických komunikácií a, samozrejme, aj do médií, aby mohli čeliť „kremeľskej propagande“.

V Rusku pritom viacerí iba nechápavo krútia hlavami. Nevedia pochopiť, prečo sa celý svet  zľakol jednej ruskej televízie, ktorá „veští“ v niekoľkých rečiach – Russian Today? Faktom je, že prednedávnom sa k nej pridal aj portál Sputnik. Mimochodom, o boji proti ruskej propagande v USA a EÚ začali špekulovať ešte pred vznikom Sputniku. Rusi to nechápu: desiatky zahraničných televíznych a rozhlasových staníc, novín a časopisov, mnohé z ktorých tiež „veštia“ v ruštine, už desaťročia útočia na hociktorý režim, ktorý bol alebo je v Rusku či bývalom ZSSR. Taká náhoda: Západu sa nepáči každý režim, ktorý je v Rusku. Prečo?

Ruské média a analytici pripomínajú, že desiatky západných médií dlhé desaťročia šírili špecifickú propagandu nielen voči ZSSR, ale aj iným krajinám socialistického bloku. Stačí spomenúť iba niekoľko „gigantov“, ktorí voľakedy viedli širokú propagandu aj voči bývalému Československu – Hlas Ameriky, Deutsche Welle, Slobodná Európa, BBC, a mnohé iné. Ale v Rusku v ostatnom štvrťstoročí nie je žiadna panika, aj keď propagandistické útoky európskych a zaoceánskych médií pokračujú a stáli sa oveľa rafinovanejšími a profesionálnejšími.

Preto v Rusku nechápu: celý Západ sa zľakol jednej ruskej stanice a hneď zbrojí celú mediálnu armádu, aby bojovala proti tejto „russiantodayovskej rote“ a „sputnikovej čate“?!.. Veď tá západná mediálna armáda existuje už desaťročia – asi je treba posilniť ju najmodernejšími zbraňami. A svet zasa ešte hlbšie ponára do studenej vojny. Čakajú nás pekné perspektívy…

Eugen Rusnák

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali