EÚ spustila na Slovensku “roadshow”, oficiálne na zvýšenie volebnej účasti v eurovoľbách. Vyzerá to však skôr na propagandu v prospech eurofanatických politických strán

EÚ spustila na Slovensku “roadshow”, oficiálne na zvýšenie volebnej účasti v eurovoľbách. Vyzerá to však skôr na propagandu v prospech eurofanatických politických strán

Bratislava 25. apríla 2019  (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Európska únia vyčlenila približne 90 000 eur (teda peniaze aj slovenských daňovníkov) , údajne na zvýšenie voličskej účasti v májových voľbách do európskeho parlamentu. Ako sa však ukazuje, vzhľadom na vyjadrenia organizátorov a takzvaných Influencerov (slovenských youtuberov) zapojených do tohto projektu, to skôr vyzerá na propagandu v prospech eurofanatických kandidátov do europarlamentu

Na snímke Sajfa

Účasť v eurovoľbách bola pred štyrmi rokmi na Slovensku najnižšia zo všetkých krajín Európskej únie. K urnám prišlo len 13 % voličov. Európska komisia sa preto rozhodla vyčleniť približne 90 000 eur na zvýšenie voličskej účasti vo voľbách do európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať 25. mája.

Reklama

Podľa tvrdení zástupcov európskej komisie na Slovensku, ich cieľom je zvýšiť voličskú účasť aspoň nad 20%.  “Roadshow” s názvom “Tentoraz idem voliť ” je zameraná hlavne na mládež vo veku od 18 do 24 rokov. Oficiálne kvôli tomu, že v tejto vekovej kategórii je volebná účasť úplne najnižšia, no zrejme hlavne kvôli ľahkej ovplyvnenosti a indoktrinácii mladých ľudí v prospech ich cieľa.

V rámci tejto Roadshow, kde budú zástupcovia EK chodiť po Slovensku, diskutovať a presviedčať mladých ľudí, aby šli k voľbám, boli naverbovaní aj takzvaní Influenceri – slovenskí youtuberi, ktorí taktiež cez svoje videá budú propagovať eurovoľby.

Reklama

Problém však je, že influencerov vybrali selektívne. Upozornil na to investigatívny novinár Martin Daňo. Ten sa vybral na tlačovú konferenciu zástupcov Európskej komisie na Slovensku, ktorí predstavovali tento projekt a položil im viaceré nepríjemné otázky.

Daňo je totiž taktiež známy youtuber, ktorý by tiež dokázal dotiahnuť mnoho mladých ľudí k eurovoľbám. Jeho publikum je však zrejme pre Európsku úniu nepohodlné, keďže namiesto chvály často EÚ kritizujú a takýchto ľudí EÚ k voľbám prilákať pravdepodobne nechce.

 

Jeden zo zástupcov EK odpovedal na otázku jednoznačne:

“Tá kampaň je založená na podpore hodnôt Európskej únie. Rozširovanie, integrácia … pokiaľ ide o antisystémové sily, ktoré sú proti EÚ, ktoré negujú tento systém, ktorí odsudzujú, asi je logický predpoklad, že takéto osoby nebudeme pozývať do nášho projektu.”

Reklama

Kritika Európskej únie je teda neprípustná. Asi najznámejším “influencerom”, ktorého zapojili do tohto projektu je moderátor Matej Cifra, známy pod prezývkou Sajfa.

Tomu s ďalšími liberálnymi youtubermi, Európska komisia vrámci tohto projektu zaplatila výlet do Bruselu, kde mali pred svojimi divákmi spropagovať EÚ a vyzvať ich, aby prišli k eurovoľbám.

Aby ste mali lepšiu predstavu, akých influencerov EK vybrala, tu sú ich názory na Európsku úniu:

“Záleží mi na budúcnosti v spoločnej Európe. Cítim sa ako Európan,” odpovedal jeden z nich na Sajfovu otázku.

Sajfa sa následne opýtal ďalšieho youtubera, či vzhľadom na to, že má  deti, či je preňho dôležitá bezpečnosť v Európe. Na odpoveď typu, že áno, a preto treba zastaviť prílev migrantov do EÚ, z čoho vyplývajú aj teroristické útoky, či zvýšená kriminalita, by ste sa však márne čakali.

Reklama

Influencer odpovedal takto: “Áno a je to aj o tom, že chceš deťom ukázať ten svet, tú Európu a keďže je Európa otvorená, tak lepšie sa cestuje z môjho pohľadu aj s deťmi a cítiš sa bezpečne z toho pohľadu, že keď deti vedia, že cestujú s tými rodičmi a ukazuješ im rôzne kultúry a rôzne menšiny v nejakých mestách, tak deti to nasávajú, neboja sa akýchkoľvek vplyvov, ktoré prichádzajú z Afriky, alebo z Blízkeho Východu, takže deti to lepšie vnímajú, tak Európa nech je otvorená z môjho pohľadu.”

Sajfa na to poznamenal, že s týmto názorom absolútne súhlasí. Neskôr vyhlásil, že “Slovensko a Európska únia je v podstate to isté.”

V podobnom duchu sa zrejme budú niesť aj debaty, kde v rámci tohto projektu budú cestovať po Slovensku a presviedčať ľudí, aby šli k voľbám do Európskeho parlamentu.

Európska únia teda aj naše peniaze míňa na propagáciu názorov liberálneho krídla v EÚ, a teda to má zrejme za cieľ pritiahnuť k eurovoľbám ľudí, ktorí dajú hlas eurofanatickým stranám, ktoré nemajú na Európsku úniu žiadnu kritiku.

Pozrite si aj video Martina Daňa, kde túto kauzu podrobne rozoberá. Najzaujímavejšie časti začínajú v čase od 21:30:

https://www.youtube.com/watch?v=UyPdNF902_U&fbclid=IwAR0ATm_lvPPRClc8bOUFaOHLsoWNpv10d3wKEck_eIWbFSyx_wVkTVbR6NI

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali