Erik Tomáš: Slzy podnikateľov sú falošné, ľudia si zaslúžia vyššie platy

Erik Tomáš: Slzy podnikateľov sú falošné, ľudia si zaslúžia vyššie platy

Bratislava 18. júla 2019 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) a Klub 500 nesúhlasili s návrhom odborárov na zvýšenie minimálnej mzdy na 635 eur. V časoch spomaľovania výkonnosti eurozóny a nejasnej budúcnosti otvorenej slovenskej ekonomiky, považujú štátom diktovaný rast nákladov podnikov za zbytočný hazard. Poslanec Erik Tomáš, ale aj naďalej verí, že vláda nakoniec rozhodne o minimálnej mzde vo výške blízko 600 eur

Na snímke Erik Tomáš

Klub 500 a SOPK tiež navrhli, aby sa minimálna mzda na Slovensku na budúci rok zvýšila len na 552 eur tak, ako to vyplýva z platného zákonného mechanizmu zvyšovania najnižších zárobkov. Nezdaniteľnú časť základu dane žiadajú zvýšiť na úroveň minimálnej mzdy, navrhujú zaviesť odpočítateľnú položku na zdravotné odvody tak, aby sa zo sumy 380 eur neplatilo zdravotné poistenie, a tiež zvážiť zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky na sociálne poistenie.

Reklama

Zamestnávatelia sa s odborármi na výške minimálnej mzdy pre rok 2020 zatiaľ nedohodli, a preto ministerstvo práce a sociálnych vecí do konca júla tohto roka predloží vlastný návrh na zvýšenie najnižších hrubých zárobkov od 1. januára budúceho roka (viac v článku).

 

Reklama

Slzy podnikateľov sú falošné, ľudia si zaslúžia vyššie platy

K téme zvyšovania minimálnej mzdy sa vyjadril aj poslanec zo strany Smer Erik Tomáš. “Opakuje sa to každý rok. Sociálni partneri sa nedohodnú na výške minimálnej mzdy, a tak musí rozhodnúť vláda.”

A keďže vlády, ktorých súčasťou je Smer, minimálnu mzdu v posledných rokoch podľa Tomáša rapídne zvyšujú, prichádzajú od zamestnávateľov stále tie isté argumenty a vyhrážky. “Zlikviduje nás to, budeme prepúšťať, znížte radšej dane a odvody. Prečo vlastne o tom majú rozhodovať politici? Proste stále tá istá pesnička. A aká je realita?,” pýta Tomáš.

Faktom podľa neho ostáva, že nezamestnanosť poklesla na historické minimá, zamestnanosť stúpa, len v súčasnosti je voľných 90 000 pracovných pozícií. Náklady slovenských firiem na zamestnanca v pomere k HDP je len 40%, pričom priemer v EÚ je 47%. A to už ani nehovorí o pomeroch príjmov k HDP v porovnaní s krajinami západnej Európy. “Rešpektujem zamestnávateľov, ale priestor na zvyšovanie miezd, vrátane tej minimálnej, tu jednoducho je. Ich slzy sa mi zdajú falošné,” konštatuje Tomáš.

 

Reklama

Falošné argumenty

Falošné sú podľa neho aj argumenty o znižovaní daní a odvodov. “Po prvé by sa okamžite ozvali mestá a obce, ktoré žijú z daní z príjmov fyzických osôb, ale hlavne tí mudrlanti, ktorí túto mantru neustále omieľajú, zamlčiavajú B. A síce, že v takomto prípade by išlo menej peňazí na sociálne zabezpečenie, napríklad na dôchodky a takýto ľudia by sa ocitli v sociálnej sieti,” vysvetľuje a pýta sa kto sa o nich postará.

“Nie podnikatelia, pre ktorých celé roky pracovali, ale štát.” A na častú otázku, prečo o tom rozhodujú politici odpovedá: “No preto, lebo oni na rozdiel od podnikateľov majú na to mandát od voličov.”

Pevne preto verí, že vláda nakoniec rozhodne o minimálnej mzde vo výške blízko 600 eur, čím by sme sa priblížili k hranici 60 % priemernej mzdy, ako to odporúča Medzinárodná organizácia práce.

“Mimochodom, môže ísť pokojne o posledné výrazné zvyšovanie minimálnej mzdy. Keď sa totiž k moci dostane pravica (dúfam, že nie) bude určite radšej za jedným stolom sedieť so zamestnávateľmi a nie ako my s odborármi. A ty človeče sa potom tras, zoderú ťa z kože,” uvádza na záver Tomáš.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali