Emotívny príbeh Milady Horákovej uzavrel jubilejnú 75. sezónu Štátneho divadla Košice

Emotívny príbeh Milady Horákovej uzavrel jubilejnú 75. sezónu Štátneho divadla Košice

Košice 2. júla 2020 (HSP/Foto:Wikimedia)

 

Štátne divadlo Košice v sobotu 27. júna 2020 mimoriadnym uvedením inscenácie Milada Horáková pod záštitou prezidentky Slovenskej republiky, pani Zuzany Čaputovej, definitívne uzavrelo koronakrízou poznamenanú jubilejnú 75. sezónu. V deň 70. výročia justičnej vraždy českej právničky a političky, ktorá sa stala symbolom najväčšieho z vykonštruovaných politických procesov z 50. rokov 20. storočia v komunistickom Československu, sa aj Štátne divadlo Košice pripojilo k množstvu spomienkových podujatí, ktoré sa na počesť Milady Horákovej uskutočnili najmä v Českej republike. Emotívny večer na Malej scéne ŠDKE sledovalo množstvo vzácnych hostí, medzi ktorými bola aj ministerka kultúry Slovenskej republiky Natália Milanová

Štátne divadlo Košice

Od stredy 1. júla 2020 začnú riadne divadelné prázdniny aj v dennej pokladni Štátneho divadla Košice. Znova bude otvorená od pondelka 24. augusta 2020 vo zvyčajných otváracích hodinách. Aj počas prázdnin si môžete vstupenky na predstavenia Štátneho divadla Košice v novej sezóne 2020/2021 zakúpiť prípadne rezervovať prostredníctvom špecializovaného portálu navstevnik.sk. Vyberte si z nášho programu do konca kalendárneho roka to svoje predstavenie a naplánujte si pekný divadelný večer.

Reklama

Novú sezónu odštartuje Štátne divadlo Košice vo štvrtok 3. septembra 2020 baletnou inscenáciou Denník Anny Frankovej na Malej scéne ŠDKE, nasledovať bude v utorok 8. septembra 2020 na tom istom mieste činoherný kabaret Doma u Hitlerovcov: Historky z kuchyne a o deň neskôr, 9. septembra 2020,  uvedieme v Historickej budove ŠDKE  predstavenie Beethovenovej opery Fidelio. Trojica týchto predstavení je venovaná 75. výročiu ukončenia druhej svetovej vojny.

V prvej polovici sezóny sú v dramaturgickom pláne Štátneho divadla Košice štyri premiérové tituly. Všetky mali mať premiéru v končiacej sezóne 2019/2021, kvôli koronakríze bolo ich uvedenie prenesené do novej sezóny 2020/2021.

Reklama

Profesionálne slovenské divadlo oslavuje v tomto roku 100. výročie vzniku. Pri tejto príležitosti činohra už ukončila prípravy pôvodnej slovenskej hry s názvom Borodáč alebo Tri sestry trojice autorov – Karola Horáka, Michala Ditteho a Michala Baláža. V internej premiére pre zamestnancov divadla ju uviedla v utorok 30. júna, jej svetová premiéra bude v piatok 25. septembra 2020 v Historickej budove ŠDKE. V réžii Júlie Rázusovej na netradičnej viacpódiovej scéne Markéty Plachej vrátia herci divákov o niekoľko desaťročí späť do čias, keď jeden zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla a zakladateľ Štátneho divadla Košice Janko Borodáč režíroval v Košiciach  Čechovove Tri sestry.

Druhou jesennou premiérou bude v piatok 23. októbra 2020 v Historickej budove ŠDKE autorská baletná inscenácia režiséra a choreografa Ondreja Šotha Rudolf Nurejev, ktorá prinesie biografický príbeh umelca, ktorý zmenil svet tanca. Bude aj príbehom o neslobode a o tom, že slobodu si treba vždy vybojovať, aj za cenu obetí. V titulnej postave by sa mal predstaviť svetoznámy Vladimir Malakhov, vo svetovom balete považovaný za jedného z najlepších tanečníkov svojej generácie. Európska tanečná kritika ho dokonca označila za „tanečníka storočia”.

Na Malej scéne ŠDKE bude prvou premiérou sezóny 2020/2021 inscenácia hry súčasného nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga s názvom Čierna voda. V réžii v Košiciach debutujúceho Braňa Mazúcha ju činohra uvedie v piatok 13. novembra 2020. Hra je príbehom Franka a Leyly , ktorí na niekoľko okamihov uverili, že pochádzajú z toho istého sveta, z jednej spoločnosti. Áno, žili v jednej spoločnosti, ale tá spoločnosť mala dve tváre, a teraz, po dvadsiatich rokoch má tých tvárí ešte viac. Autor si v tejto hre plní sen letnej noci o svete, kde všetky sociálne, kultúrne a náboženské rozdiely odnáša voda, Čierna voda.

Prívlastok košická bude mať 27. novembra 2020  premiéra opery Werther skladateľa Julesa Masseneta, inšpirovaná kultovou knihou nemeckého básnika J. W. Goetheho Utrpenie mladého Werthera. Werther bude návratom režisérky Lindy Keprtovej do Košíc, hudobné naštudovanie bude mať na starosti šéfdirigent Vinicius Kattah. Massenet operu napísal v osemdesiatych rokoch 19. storočia, ale jej prvú verziu parížska opera odmietla pre jej závažný námet. Skladateľ ju na nejaký čas odložil a napokon po prepracovaní mala premiéru vo Viedni v roku 1892. Massenetov kompozičný štýl púta pozornosť predovšetkým bohatou melodickosťou a farebnou inštrumentáciou.

Redakciu informoval Svjatoslav Dohovič, webeditor a PR

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali