Dzurinda: Ukrajinské vedenie je inšpirované reformnými úspechmi Slovenska

Dzurinda: Ukrajinské vedenie je inšpirované reformnými úspechmi Slovenska

Brusel/Bratislava 21. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-František Iván)

 

Expremiéra SR si do tímu medzinárodných poradcov vybral ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dzurindov bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorému túto funkciu núkali aj na Ukrajine, sa stal šéfom hospodárskych poradcov nového ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana

Ukrajinský prezident a ukrajinská vláda majú záujem o reformné skúsenosti politikov zo Slovenska, ktorým sa v minulosti podarilo dostať krajinu do EÚ. Uviedol to slovenský expremiér a predseda Centra Wilfrieda Martensa pre európske štúdiá (WMCES) Mikuláš Dzurinda.

Reklama
Na snímke Mikuláš Dzurinda
Na snímke Mikuláš Dzurinda

Dzurinda, ktorý ako riaditeľ hlavného názorového centra Európskej ľudovej strany pravidelne chodí do Bruselu, v rozhovore pre TASR uviedol, že chápe záujem najvyšších ukrajinských predstaviteľov o proreformných politikov zo Slovenska.
Expremiéra SR si do tímu medzinárodných poradcov vybral ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dzurindov bývalý minister financií Ivan Mikloš, ktorému túto funkciu núkali aj na Ukrajine, sa stal šéfom hospodárskych poradcov nového ukrajinského premiéra Volodymyra Hrojsmana. Predtým bol poradcom bývalej ukrajinskej ministerky financií Natalije Jareskovej a ministra hospodárstva Ajvarasa Abromavičiusa. S Ukrajinou je najnovšie spájané aj meno expremiérky Ivety Radičovej, ktorá je z rovnakej politickej rodiny ako Dzurinda a Mikloš a ktorá by mala na Ukrajine spolupracovať s poľským Európskym inštitútom pre demokraciu a s medzivládnou organizáciou Community of Democracies.

Mikuláš Dzurinda v tejto súvislosti uviedol, že tak ako každý človek hľadá nejakú inšpiráciu alebo vzory, ktoré ho posunú vpred, čo platí zrejme aj pre krajiny.

Reklama

“Nepochybne krajina, ktorá je v ťažkostiach, tak ako sme my boli v roku 1997 alebo v druhej polovici 90. rokov, hľadá takúto inšpiráciu. To, že mňa pozval Porošenko, aby som sa stal členom jeho medzinárodného tímu, to, že Mikloš je na Ukrajine žiadaný, to je všetko dôsledkom reputácie, ktorú Slovensko získalo,” konštatoval Dzurinda.

Pripomenul, že Ukrajinci radi počúvajú, keď hovorí, že Slovensko bolo ešte v roku 1997 najmocnejšou krajinou sveta označované ako “čierna diera Európy” a potom do siedmich rokov dokázalo dobehnúť ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky a spoločne s nimi vstúpiť do EÚ.

“Keď poviem, že o dva roky neskôr sme mali najrýchlejší hospodársky rast v Európskej únii, tak nechcú tomu pomaly veriť. Sú inšpirovaní Slovenskom,” uviedol Dzurinda.

Na otázku, či ukrajinské vedenie poslúcha odborné rady bývalých slovenských politikov, Dzurinda uviedol, že presnejšie bude označenie, že ich pozorne počúvajú.

“Je to vidieť aj na rozhodnutí nesplašiť sa, ale postaviť novú vládu so silným politickým mandátom. Je to zosobnené v zložení novej vlády, ktorá je silno proreformná,” opísal situáciu na Ukrajine po rezignácii premiéra Arsenija Jaceňuka a vytvorení vlády Volodymyra Hrojsmana.

Reklama

Dzurinda dodal, že najmä Mikloš tých ministrov dobre pozná, niekoľkých aj on, hoci jeho úlohou je radiť prezidentovi Porošenkovi. Naposledy v jeho okruhu strávil pred necelými dvoma týždňami tri dni, z toho jeden celý deň priamo s ukrajinským prezidentom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali