Dodávky ATACMS do Kyjeva: Pentagón sa obáva asymetrickej reakcie Ruska na Blízkom východe

❚❚

Bratislava 22. februára 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Screenshot Youtube)

 

Americké vojenské základne by sa mohli ľahko ocitnúť v hľadáčiku ruských systémov dlhého dosahu, myslí si autorka článku v novinách Svobodnaja Pressa Svetlana Gomziková

ATACMS
Ilustračné foto

Spojené štáty sa zrejme rozhodli “sondovať”, aké ďalšie “červené čiary” Moskve zostali, a chystajú sa dodať Kyjevu novú verziu rakiet ATACMS. Informuje o tom NBC News s odvolaním sa na zdroje.

.

Uvádza sa, že koncom roka 2023 Bidenova administratíva schválila dodávku armádnych taktických systémov ATACMS na Ukrajinu. Zatiaľ však boli AFU zaslané len staré verzie stredného doletu – do 165 kilometrov. Teraz sa USA prikláňajú k zaslaniu verzie rakiet s dlhším doletom, ktoré umožnia Ukrajine zasiahnuť hlboko na Krymskom polostrove, uvádza sa v materiáli NBC.

Podľa Eleny Paniny, riaditeľky Inštitútu pre medzinárodné politické a ekonomické stratégie (RUSSTRAT), pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o raketu ATACMS M39A1 Block IA s kazetovou hlavicou a doletom do 300 kilometrov. Ozbrojené sily USA majú 360 takýchto rakiet. A tie podľa experta môžu byť presunuté všetky, keďže americká armáda neplánuje používať kazetovú muníciu.

.

“Okrem toho Kyjev môže dostať rakety ATACMS s jednotnou hlavicou a doletom do 300 kilometrov na zasiahnutie mostov a opevnených veliteľských stanovíšť. Celkovo má americká armáda zásoby približne 1 140 rakiet ATACMS s jednotnou hlavicou a zatiaľ si ich vyhradila pre vlastné použitie, ale sériová výroba tejto verzie prebieha. Spoločnosť Lockheed Martin vyrába približne 500 takýchto rakiet ročne,” napísala Panina na svojom kanáli Telegram.

Zdroje z Pentagónu zároveň pre NBC News uviedli, že rakety budú do Kyjeva odoslané len v prípade schválenia dodatočného financovania pre Ukrajinu, ktoré doteraz blokovali republikáni v Kongrese.

Američania budú potrebovať peniaze na doplnenie vlastných, obmedzených zásob ATACMS. Ak sa však financovanie schváli, rakety budú zahrnuté do jedného z ďalších balíkov vojenskej pomoci.

Hostia televíznej stanice tiež nevylúčili, že USA požiadajú svojich spojencov, aby tieto rakety poskytli Kyjevu zo svojich arzenálov.

Podľa Eleny Paniny “k tomu potenciálne všetko smerovalo. Washington postupne roztáča špirálu eskalácie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom dodávok stále ďalekonosnejších a výkonnejších zbraní a prostredníctvom výberu cieľov stále ďalej na ruskom území”.

.

Je presvedčená, že USA zvýšia aj tlak na Nemecko, aby si vynútili dodávku rakiet dlhého doletu Taurus do Kyjeva.

Kancelár Scholz bol doteraz v reakcii na takéto požiadavky ukrajinskej strany pomerne zdržanlivý. Bundestag v januári nepodporil ani uznesenie miestnych jastrabov o presune rakiet dlhého doletu na Ukrajinu. Samotná téma však ako téma dňa stále žije. A tento týždeň sa bude o tejto otázke hlasovať opäť.

Tentoraz, ako uvádza EADaily s odvolaním sa na Stern, sú frakcie troch vládnucich strán – SPD, Zelených a FDP – pripravené podporiť dodanie rakiet kyjevskému režimu. V texte iniciatívy sa pritom Taurus priamo nespomína, ale hovorí sa o ňom ako o “ďalších potrebných zbraňových systémoch dlhého doletu”.

 

Aká bude v tomto prípade ruská reakcia?

“Svobodnaja Pressa” oslovila s touto otázkou vojenského analytika Borisa Džerelievského:

.

– V prvom rade by sme mali vychádzať z toho, že aj keď sa tieto rakety presunú na Ukrajinu, situáciu zásadne nezmenia. Britské Storm Shadow, francúzske SCALP-EG, ktoré Kyjev už má, a nemecké Taurus, na ktoré Kyjev len čaká, sú v podstate ten istý typ rakiet. Nemajú žiadne zásadné rozdiely. Áno, spôsobujú nám určité problémy, ale bojujeme s nimi celkom úspešne.

Mimochodom, Storm Shadow má schopnosť zasiahnuť v oveľa väčšej hĺbke. Na to stačí na ne nainštalovať dodatočné podvesené palivové nádrže. Potom môže raketa letieť viac ako 1 000 kilometrov. A v zásade má AFU možnosť ich takto používať.

Ale možno sú tieto možnosti nejako obmedzené britskými poradcami alebo aj technikmi, ktorí tieto rakety udržiavajú. Je známe, že prakticky všetky západné zbrane obsluhujú a používajú špecialisti NATO.

Aj keď čo sa týka Storm Shadow, myslím si, že piloti na lietadlách, ktoré tieto rakety nesú, sú stále ukrajinskí. Ale technici na letisku sú s najväčšou pravdepodobnosťou Briti.

Jedinou výhodou ATACMS je, že je pozemná. To znamená, že tieto rakety nepotrebujú nosič v podobe lietadla.

 

“SP: Najmä preto, že Ukrajina má systémy na ich odpaľovanie. Na tento účel sú vhodné univerzálne odpaľovacie zariadenia MLRS a HIMARS, ktoré Pentagón dodal už dávno…

– Áno, tieto systémy možno použiť ako odpaľovacie zariadenia taktických rakiet MLRS a ATACMS. A, samozrejme, nepriateľ sa bude snažiť udrieť nielen na Krym, ale aj hlboko na naše územie. O tom nemôže byť pochýb.

Ale sú tu dva body. Po prvé, nie je fakt, že USA na to ešte dajú zelenú. Pretože majú určité obavy. Okrem toho, všeobecný trend v súčasnosti je taký, že USA sa snažia znížiť svoju angažovanosť v európskych záležitostiach a na Ukrajine.

Vyzerá to ako konflikt medzi administratívou Bieleho domu a Kongresom. Ale sily, ktoré stoja za oboma, by mohli túto otázku dobre vyriešiť, keby chceli. To sa však nedeje.

.

Podľa mňa nejde o vnútropolitické problémy, ale o to, že tzv. deep state, ktorý zabezpečuje kontinuitu americkej politiky, sa rozhodol postupne sa dištancovať od európskych záležitostí.

Nie je náhoda, že správa NBC formuluje problém tak, že USA svoje rakety poskytnúť nemienia. Chcú na ne tlačiť a dať zelenú niektorým svojim spojencom. V každom prípade však počet týchto rakiet nie je veľmi veľký.

Áno, pravdepodobne sa budú používať najmä na teroristické účely na zasiahnutie mierových miest a civilnej infraštruktúry. Ale to nebude mať zásadný vplyv na priebeh bojov.

 

“SP”: Dúfam však, že sa nevzdáme našich červených čiar a že naša reakcia bude čo najtvrdšia?

.

– Skôr je tu otázka asymetrických akcií. Pretože my nemôžeme napríklad zasiahnuť obytné štvrte v ukrajinských mestách. Práve k tomu nás chcú dotlačiť. Preto je jasné, že nebudeme môcť reagovať rovnakým spôsobom.

Existuje však možnosť asymetrickej reakcie. A môžeme sa pokúsiť ublížiť tým, ktorí všetky tieto veci organizujú a sú skutočnými objednávateľmi teroristických útokov.

Myslím si, že sa na tom pracuje. A nejakým spôsobom sa to všetko zrealizuje.

Nie vždy sa o tom dozvedáme, spravidla sa snažia tieto veci nezverejňovať. Práve preto, aby dali nepriateľovi príležitosť zachovať si tvár.

Člen korešpondent Ruskej akadémie raketových a delostreleckých vied, doktor vojenských vied, kapitán 1. stupňa Konstantin Sivkov sa tiež domnieva, že presun amerických rakiet dlhého doletu na Ukrajinu z hľadiska zaistenia bezpečnosti nič zásadné nemení:

.

– Kyjev mal rakety s doletom do 600 kilometrov ukrajinskej konštrukcie a my sme ich pokojne odrazili. S týmito raketami to bude rovnaké. Nejde o nové rakety, majú len väčší dolet. Nič viac.

Ako môžeme reagovať? Iba ich zostreliť, nič iné. Identifikovať ich zásobovacie trasy a zničiť ich po ceste.

Ako symetrické opatrenie by sme mohli urobiť napríklad niečo takéto. Mohli by sme napríklad prostredníctvom Iránu poskytnúť jemenským Húsíom modernejšie raketové zbrane než aké majú teraz. To by bola obrovská škoda pre americký vojenský blok a ich lodnú dopravu v tomto regióne. Teraz by to bol veľmi silný krok.

Alebo povedzme, že by sme umožnili, aby dovezené ruské raketové zbrane používali bojovníci sýrskeho odporu. Aby mohli zasiahnuť americké základne v Sýrii. Aj na to by sme mohli pristúpiť. A veľmi dobre by sme to mohli urobiť.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali